Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İyi yaşam endeksinde Türkiye sondan kaçıncı?

İyi yaşam endeksinde Türkiye sondan kaçıncı?
 

Hani istikrarlı yönetimle ekonomide mucizeler yaratarak, halkın yaşam düzeyini yükseltmiştik ya…

Meğer hepsi palavraymış!

Halkımız aldığı üç kuruşluk kömür ve gıda yardımı ile geçimini sürdürürken, “yaşadığına şükredip” iktidar partisinden hayır dualarını esirgemiyor.

Peki, halkımızın iyi yaşam endeksi kaç?

Önce  ‘İyi Yaşam Endeksi’ içinde neler var ona bir bakalım.

Endeks oluşturulurken, barınma, gelir seviyesi, iş bulabilme, sosyal yaşam, eğitim, çevre, yurttaş hakları, sağlık, yaşam memnuniyeti, güvenlik ve iş-yaşam dengesi alanlarında 11 kriter dikkate alınıyor.

Türkiye, bunlardan yalnızca yurttaş hakları alanında 38 ülke ortalamasının üzerinde puan alırken, diğer 10 kriterde zayıf not aldı. Türkiye'nin yurttaşlık haklarında yüksek puan almasındaki en büyük etken ise seçimlere yüzde 85'leri bulan katılım oranları etkili oldu. Bu alanda OECD ortalaması ise yüzde 68'de kaldı.

Eğitim, iş-yaşam dengesi, sağlık gibi kriterler göz önüne alındığında Türkiye'deki koşulların Brezilya, Şili, Rusya, Macaristan ve Yunanistan gibi ülkelerden çok daha kötü olduğu ortaya çıktı. 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her yıl güncellenen ‘Daha İyi Yaşam Endeksi'nde sondan üçüncü olan Türkiye, 10 üzerinden 3.9 puan alarak sadece Meksika ve Güney Afrika'nın üzerinde yer bulabildi.

Ülkeler listesinin en tepesine 8 puan ortalaması ile Norveç otururken, onu 7.9'ar puanla Avustralya ve Danimarka takip etti.

Haftada 50 saatten fazla çalışanların oranının yüzde 39'u bulduğu Türkiye, değerlendirmede iş-yaşam dengesi puanlamasında sıfır çekti.

Kişilerin aile yaşamına ve eğlenceye ne kadar vakit ayırabildiğinin ölçüldüğü bu kritere göre, bütün ülkelerde 50 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 13 düzeyinde. Türkiye, çalışanların gelir düzeyinde ise 0.7 puan alabildi.

Araştırmaya katılanlara yaşam memnuniyeti düzeyleriyle ilgili sorular da yöneltildi. Türkiye'den alınan cevaplarda ortalama 10 üzerinden 5.5'te kalırken, ülkelerin ortalaması 6.5 olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye bu kriterde 2.3 puan aldı.

Eğitim, çevre, barınma ve toplum yaşamı Türkiye'nin 10 üzerinden 5'in altında puan aldığı diğer kriterler oldu.

OECD'nin yaptığı araştırmada Türkiye en yüksek notu 6.8 ile güvenlik kriterinde aldı. OECD ortalamasına göre gece yolda yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı yüzde 68 iken, Türkiye ortalamanın yüzde 8 gerisinde kaldı. Yani yüzde 60 civarında…

OECD genelinde 100 bin kişiye düşen cinayet oranı 4.1 olarak kaydedilirken, Türkiye'de bu oranın yalnızca 1.7 olması güvenlik notunun yükselmesinde etkili oldu. Ha bu arada terör olayları bu verilere dahil olmadığı için ‘Güvenlik endeksimiz’ biraz yüksek.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..