Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İyiki kriz var, yoksulluk azalıyor….

İyiki kriz var, yoksulluk azalıyor….
 

Sakın “hadi canım sende” demeyin. Sonra maazallah Rahmetli İnönü ağzı ile konuşuyorsunuz diye ulusalcı(!) hatta darbeci(!) ilan edilebilirsiniz.

Çelişki gibi görünse de durum bu; tüm dünya gibi Türkiye'nin de küresel krizin etkilerini hissetmeye başladığı bir dönemde, yani 2008 yılında yoksulluk oranı gerilemiş görünüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun hesaplamasına göre geçen yılki yoksulluk oranı yüzde 17.11 oldu ve 2007 yılındaki yüzde 17.79'a göre az da olsa geriledi. Yoksulluk oranı, kentlerde yüzde 10.36'dan yüzde 9.38'e, kırsal kesimde ise yüzde 34.80'den yüzde 34.62'ye indi.

İş yerleri kapanıyor, İthalat, İhracat azalıyor, her gün işsiz ordusuna yeni neferler kaydoluyor ve yoksulluk azalıyor. Hemde resmi kuruluş olan TÜİK rakamlarına göre.

Yoksulluk oranı sürpriz bir şekilde gerilerken, bazı detaylar gerçekten ilginç. Yoksulluğun en çok iş arayanlarda gerilediği gözleniyor. Bu durum sizce de tuhaf değil mi? Yani bu verilere göre, iş arayan yoksullar, geçen yıl 2007'ye göre daha az yoksul durumdalar ya da cümleyi tersinden kurgularsak, biraz zenginleşmişler. Çünkü iş arayanlardaki yoksulluk oranı yüzde 26.01'den yüzde 17.78'e gerilemiş.

İş arayanlardaki yoksulluk oranı, kentlerde yüzde 20.21'den yüzde 13.54'e, kırsal kesimde ise yüzde 50.85'ten yüzde 35.44'e düşmüş durumda.

Şaka gibi değil mi? Yani adam işsiz ve yoksul. İş aradıkça, bulamamasına rağmen yoksulluğu azalıyor. Ve ne yazık ki bu iddia resmi ağızlara ait.

İstihdamdaki fertler arasında yalnızca işverenlerin yoksulluk oranında bir gerileme var. İşverenler dışında kalan ücretli-maaşlı, yevmiyeli, kendi hesabına ve ücretsiz aile işçisi olarak çalışanların tümünde yoksulluk oranı artış göstermiş durumda.

Bu da devletin krizden çıkış için aldığı önlemlerin (?) kime yaradığını göstermiyor mu?

2009-12-02

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..