Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '08

 
Kategori
Sinema
 

İyilere yer yok...!

İyilere yer yok...!
 

Göster/ Gizle
Yılın dört oscarlı filmi; "İhtiyarlara yer yok.."

Aslında filmin ismini biraz uzatırsak, mesajını daha iyi okuyabiliriz; "İnsani değerler taşıyan eski insanlara, artık günümüz dünyasında yer yok.."

Para ve uyuşturucu üzerine kurulu bir dünyanın çarpıcı efektler desteğiyle "yargılandığı" bir film demek mümkün, İhtiyarlara yer yok için..

Kendi halinde bir geyik avcısı olan, Llewlyn Moss(Josh Brolin), yaraladığı geyiğin peşinden giderken, uyuşturucu ve paranın neden olduğu bir katliam manzarasıyla karşılaşır.

İnsanlar ölmüş ama uyuşturucu ve para "yaşamaktadır".. Bir kişi hariç... O da yaralıdır. Yaralı Meksikalı, kahramanımızdan su istemektedir. Ama kahramanımızın yanında su yoktur..

Llewelyn, içinde milyonlarca dolar bulunan çantayı alır ve evine döner..

Filmin vicdan ve merhamet adına gelişen tek olgusu da Llewlyn gece olupta yatağına uzandığında gerçekleşir. Vicdanı onu gecenin bir yarısı su isteyen adama, su götürmeye zorlar.. Ama bu vicdani davranış, onun sonunu getirecek bir belaya girmesine de zemin hazırlamıştır.

Aslında hikaye, Llewlyn'in hikayesi değildir. Hikaye, artık dünya onun için yaşanmaz hale gelmiş olan, yaşlı şerif Ed Tom(Tommy Lee Jones)un hikayesidir.

Sülaleden şerif olan Ed, dünyanın şirazesinden çıkmışlığı karşısında, mesleğinden de hayattan da soğumuş yaşlı bir adam hüviyetindedir.

Filmin, öldürmeye kurgulu karekteri olan Chigur (Javien Bardem) ise, paranın hükmettiği dünyanın doğal sonucu olarak ortaya çıkmış bir insan(buna insan denirse) modelidir.

Film, manevi değerleri yok olmuş "Amerikan hayat tarzının" katı bir eleştirisi.. Ancak, tüm dünyaya dayatılan Amerikan hayat tarzının bize kadar ulaşan sonuçlarını da görmemezlikten gelmeyelim.. Daha geçen yıl, benzin istasyonlarında zevk için adam oldüren "yol katilleri" bizim insanlarımız değil miydi..?

Film'in alt yazılı olması, Chigur başta olmak üzere karekterlerin mimikleri okumamızı bir parça engellese de, "İhtiyarlara yer yok" un bizim dilimizdeki karşılığı olan "İyilere yer yok" anlamındaki mesajını alıyorsunuz sonuçta..

Sonuç demişken, filmin sonundaki şaşırtıcı sürprize de hazır olun..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..