Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İyileşmelerin ilk ve en önemli adımı

İyileşmelerin ilk ve en önemli adımı
 

Konu mankenim; Cici Kızım. Konu, Tıp eğitimi (Foto:Keşalı)


Bizce, başarılı aile hekimliği; yaş veya cinsiyeti ne olursa olsun, kişiyi bir bütün olarak incelemek, akut ve kronik hastalıkların tedavi edilmesine ek olarak, hastalıkların gelişmesini önlemek amacıyla düzenli sağlık taramalarını gerçekleştirmek ve sağlıkla ilgili konularda danışmanlık hizmeti vermektir. Aile hekimlerinden, tespit ettikleri sağlık sorunlarının tedavisi, başka bir uzmanlık dalını ilgilendiriyor ve özellikli tedavi gerektiriyorsa, bu hizmete ulaşmada koordinasyonu sağlamaları beklenir.
Nereden mi biliyorum?…
Biliyorum çünkü Babamızın ve Annemizin Keşan’daki aile hekimleri iki değerli Doktorumuzdan öğrendim.

Keşan'daki aile hekimleri, hastalarının erken tanı ve tedavilerini sağlamakla kalmıyorlar, sağlıkla ilgili bütün sorunlarında ilk değerlendirmeyi yapıyorlar. Sorumluluğu altındaki hastalarıyla sürekli ilişki halinde oluyorlar, onları izliyorlar.
İlk değerlendirmeleriyle verilmesi gereken koruyucu sağlık hizmetlerini veriyorlar. Kronik hastalarını gözeterek sürekli bakım ve tedaviyi sağlıyorlar, izliyorlar. Yalnızca "hastalarının" değil, hasta yakınları olarak bizim de moralimizi, yaşam kalitemizi dikkate alarak, rahatlamamızı sağlıyorlar.
Annemizin ve Babamızın yeniden sağlığına kavuşabilmesi için hastalık ortamında bir kez daha farkına vardık ki, içinde yaşadığımız topluma ve çevreye karşı sorumluluklarımızı her birimiz yerine getirirsek, oluşacak problemlerin içinde boğulmuyoruz.
Fayda, sosyal sorumluluğun bilinciyle hem yönetime katılım hem de kitlelerin düşünsel yetilerini artırarak sağlanmış oluyor.
Yaşam, sorumluluk gerektiriyor.
Kaliteyi yaşam felsefesi olarak algıladığımızda, basit görünen ancak istikrarla uyguladığımız önlemler ve ilkeler, toplam kaliteyi de artırıyor. Bu nedenle daha iyi bir yaşam için, özel ya da kamu kurumlarında kalite anlayışını yardımlaşarak yaymak, bu uğurda çaba gösterenlere de verebileceğimiz en güzel hediye değil midir?

Aile hekimlerimizin yönlendirmesiyle, Devlet Hastanesinde basit ama bir o kadar yaşamsal önem taşıyan uygulamalardan da etkin şekilde yararlanabiliyoruz, sonuç alabiliyoruz.

Öte yandan aile hekimliği uygulamaları maalesef İstanbul’da çok yeni ve bize göre şimdilik “yetersiz”!...

Keşan’daki gibi geliştikçe, inanıyoruz ki İstanbul’da da yaşam kalitemiz artmış olacaktır. İstanbul’da aile hekimleri, kişiyi ailesi ve içinde yaşadığı toplumla birlikte bir bütün olarak ele alarak koruyucu sağlık hizmetleri ile tedavi hizmetlerini bir arada veremiyor.

Kendi sorumluluğu altındaki kişilerin hem biyolojik, hem ruhsal, hem de sosyal yönleriyle ilgilenemiyor.

Kişiler aile hekimlerini kendileri seçebiliyor ancak bu henüz yeterli değildir.

İletişim elbette ki insan yaşamında önemli bir olgudur ve günlük yaşantımızın hemen her alanında etkilidir. Hasta ve hekim arasındaki iletişim ise daha da önemli değil midir?

Hekimler açısından, hastaları anlamanın, onlara uygun tedaviler düzenleyebilmenin, hastaların bu tedaviye uyum sağlayıp, tedaviye bağlı kalmalarının önemi yadsınamaz.
Hastalar açısından ise hekimlere güven duymanın, kendilerine sunulan tedavi olanaklarından yararlanabilmelerinin ve iyileşmelerinin ilk ve en önemli adımı etkili iletişim değil midir? 

Aile hekimliği uygulamasında hizmetin iki ana unsuru olan hekim ve hasta arasındaki ilişki karşılıklı EMPATİ yapabilme, sabır ve anlayış temeline oturuyor.
Aile hekimliğinin ne olduğunu, Keşan'da Dr. Gülnihal Şapçılı (Uysal) ve Dr. İbrahim Şapçılı’dan öğrendik, memnun olduk.

"Darısı hepimizin başına..."

İnancımız odur ki "aile hekimliği" kavramı anlaşıldıkça bütün yurdumuzda yaşam kalitemiz artacaktır.

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..