Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '08

 
Kategori
Dostluk
 

İyilik ve kötülük

İyilik; başka biri veya birilerine, karşılık beklemeden onlar için onlara göre pozitif bir şey yapmaktır. 

Kötülük; başka biri veya birilerine onlara göre negatif bir şey yapmaktır. 

Başkalarına kötülük yapmayın, kötülük yapmayı düşünmeyin, kötülükler döner dolaşır ayağınıza dolaşır. Yalnız yapılmış kötülükleri de tepkisiz bırakmayın. Tepkisiz bırakırsanız çevrenizdeki kötüler size yönelir. 

Size kötülük yapmış birine kesinlikle iyilik yapmayın, durduk yerde de birine iyilik yapmayın, o kadar iyi olursanız, sonunuz kötü olur. Ancak çok zorda kalmış ve sizden destek isteyen birine unutamayacağı, inkar edemeyeceği şekilde iyilik yapın. Bu yapacağınız iyiliği sürekli kullanmanız için değil de, kişinin unutup küstahlık yapmaması içindir. İyilik yapılmasına alışmış birinin son beklentisini yerine getiremezseniz, daha önce yaptığınız bütün iyilikler silinir, yok olur boşa gider. "İyilik yap denize at, balık bilmezse yaradan bilir" sözü çok doğrudur, çünkü balık beyinsizdir. Ama beyni olan insana iyilik yaparsan ve o da inkar ederse kim bilecektir ? 

En doğru iyilik kişinin kendisine yapacağı iyiliktir. O da kimseye zarar vermeden, zeka, beceri ve birikimlerini tam kullanabileceği kapasitesine uygun bir hayat yaşamasıdır. Zeka, beceri ve birikimlerini kendisi için tam kullanmadan başkaları için kullanmasının bir tek izahı olabilir. O da anne ve baba olma halidir, anne ve babanın da pozitif olması halinde geçerlidir. Çünkü pozitif olmayan anne veya babalar da vardır. Ne yazık ki, bu durum da bir gerçektir. 

Evet, iyilik yapan iyilik, kötülük yapan kötülük bulur. Ama durduk yerde yapılan iyiliğin izahı olmalıdır. Mutlaka yapılması gereken bir iyilik yapılmazsa, o da kötülük yapma kategorisine girecektir. 

Parasal değeri olan konularda birine iyilik yapmanız yerine bedelini alarak gerekeni yapmanız daha doğrudur. Çünkü parasal değeri olan konularda iyilik yaptığınız kişi, kendini borçlu hissedeceğinden ve bu psikolojiyi sürekli taşımak istemeyeceğinden sizle olan diyalogunu kesebilir, sizden uzaklaşabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için parasal değeri olan konularda iyilik yapmak yerine uygun bir bedel almak çok daha doğru sonuçlar verebilir veya en azından ilişkiniz bozulmaz, devam eder. Paylaşabileceğiniz olası fırsatları atlamanıza neden olmaz. 

İnsanlar, ilkel yaşamlarında hayvanlardan korunmak, güç oluşturmak için birlikte yaşamışlar. İnsanların kapasitelerini kullanabildikçe birbirlerinden uzaklaşmaya ve hatta güvenlikleri için hayvanları eğitip kullanmaya başlamalarının toplumsal ve psikolojik nedenlerini uzmanların araştırmaları, insanlığın giderek kendine yabancılaşma, birbirleri için kötülük yapma nedenlerini ortaya koyacaktır. 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..