Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '21

 
Kategori
Kitap
 

İyimser, Laurance Shorter

İyimser olmanın kitabını mı yazmışlar diyebilirsiniz. Yazmışlar evet. İyi ki de yazmışlar.

Bu sefer bir kitapla geldim sizlerin karşısında. April Yayıncılık'tan çıkma, Laurance Shorter İyimser ismini verdiği romanında, iyimser bir adamın dünyanın kurtuluşu olacağına inandığı projesi uğruna yola çıkmasını ve çalmadık kapı bırakmasını anlatıyor. Bu anlatım süresince de aslında bildiğimiz ama önemsemediğimiz konularda nokta atışları yaparak kendimize gelmemize yardımcı oluyor. İki günde tamamladığım, bu kitap hakkında fikriniz olması için altını çizdiğim cümleleri bırakıyorum aşağıya, ve diyorum ki kısaca, hatta ısrarla, İyimser olmanın önemine inanan her insan gibi, bu kitabı mutlaka ama mutlaka okuyun, hatta Okutturun!

Okuyan güzel yürekli dostlarım yorumlarınızı bekliyorum,

Ve elbette...

Kitabı keşfetmeme vesile olan güzel insana sevgilerimi gönderiyorum buradan, evet bu kitap bana armağan. En güzel armağanlarımdan hatta. Hadi başlayalım bakalım altı çizili cümleler içerisinde kaybolmaya; 

Eğer iyimserseniz, derinlerde bir yerde her şeyin iyi olacağına inanırsınız. Her şeyin nasıl iyi olacağını bilemeseniz de buna inanırsınız. Bu sizin küçük 'sırrınız'dır.

Ne kadar iyimser olursan, hayat o kadar güzelleşir.

Dünya problemsiz bir yer değil; ancak neredeyse her alanda her şey daha iyiye doğru gidiyor ve bu gelecekte de böyle devam edecek.

İnsanlar kriz anlarında ellerinden gelenin en iyisini yaparlar. 

Demem o ki Laurance, eğer insanlar bir sorunu çözmek zorundaysa ve başaracağız.

"Temel mekanizma aslında basit" dedi doktor. "Karamsar biriyseniz kolayca pes edersiniz. Ama iyimserseniz çaba sarf edersiniz. Karamsarların zorulukları algılayış biçimleri farkılıdır.

O halde, karamsarlık tedavi edilebilir bir şeymi?

"Kesinlikle" dedi bana nazikçe bakarak. "Bu, bir tür eğitim aslında. Kendinize söylediğiniz negatif düşüncelere inanmaya başlamadan önce, düşüncelerin farkına varmayı öğretiyorsunuz kendinize. Böylece kendi inançlarınızı tartıp biçmek konusunda uzmanlaşıyorsunuz.

"Bence iyimserlik insanların düşündüğünden çok daha derin bir şey. İyimserlik, hepimizin derinliklerde değişme ve gelişme potansiyeli taşıdığına dair inancı yansıtıyor."

"Gerçek iyimserlik, karşına ne çıkarsa çıksın derinlerde bir yerde, bununla başa çıkabilmeni sağlayacak bir gücün olduğuna gönülden inanmak demektir. "

İçinde neyin filizlenmesine izin verdiğinin farkında olunca, hayatındaki yabani otlar da birer birer kurumaya başlar.

İyimser bir kimse için, umudunu kaybetmek son derece anlamsız bir şeydir. Her zaman daha iyisini yapabilir( kendinizi harap etmek, herşeyden elini eteğini çekip yenilgiyi kabul etmektense) hasarı sınırlayabilir( herşeyi mahvetmesine izin vermektense) alternatif bir çözüm bulabilir ( kendinizi başarısızlığa teslim etmektense) zarar gören şeyleri tamir edebilir ("her şey bitti artık" demektense) Mevcut durumunu bir başlangıç noktası olarak kabul edebilir ( zamanınızı gelecek için hayıflanıp, geçmiş için matem tutarak harcamaktansa) her şeye sıfırdan başlayabilir ( her şeye oracıkta nokta koymaktansa) bir yere ulaşmak için sürekli bir çaba gerektiğini kabul edebilir ( kararsızlık ve kadercilikle elini kolunuzu bağlayıp durmaktansa) ve yaşadığınız her anı kendinizi geliştirerek, sahip olduklarınızın kıymetini bilerek, harekete geçerek ve iç huzurunuzun keyfini çıkararak geçirebilirsiniz ( zamanınızı geçmişinizi kara kara düşünüp gerçekten korkarak geçirmektense).

Asıl soru şu: Ne zaman büyümeyi bıraktınız? Ne zaman "işte bu?" dediğiniz anları yaşamayı bıraktınız? İşte o an öldünüz demektir. Karamsarların çoğu, yürüyen ölülerden farklı değillerdir. Nefes alıyor, sabahları uyanıyor ya da yemek yiyor olmaları bu durumu değiştirmez. Onlar ölmüştür bir kere.

Teddy Blecher

"Hayatta neye karşı şükran duyarsan ve neyin kıymetini bilirsen, onun hayatında giderek çoğaldığını göreceksin."

"Önemli olan ruhunun içinde ne olduğu. Dışarıda kalan ise sadece bir yanılsama."

"Yapabileceğin en akıllıca şey, ne kadar kötü olursa olsun başına gelen her şeyin kıymetini bilmektir. Çok değil, kısa bir süre sonra pes eder. Zihniniz bu yaklaşıma uyumlu hale geldiğinde başınıza sadece güzel şeyler gelir.
Barbel Mohr

İyimserlik, olasılıklar hakkındaki yargılarınıza bağlıdır.

"Ne olduğu hakkında hiçbir fikrinin olmadığı şey, genelde bulman gereken şeydir; ve o şeyi bulmak biraz da kaybolmak demektir."
Rebecca Solnit

"Yapman gereken şey, negatif düşüncelerin içeri girmemesini sağlamak." İşte bu yüzden pozitif düşüncelerle işe koyulmak bu kadar önemli. Böylelikle negatif düşüncelere yer bırakmamış oluyorsun."

" Sanırım artık anladım. Hayatımızda bazen karanlık, bazen aydınlık günler olacak. Her zaman hatalar yapacağız. Her zaman alacağımız kötü haberler olacak. Bazı şeyler iyiye giderken bazı şeyler kötüye gidecek. Bunlarla ilgili bir sıkıntım yok. Canımı sıkmıyorlar artık. Bizim yapmamız gereken şey ise tabakları çevirmeye devam etmek. Herşey olduğu gibi güzel."

"İyimserlik aslında pek çok şey" dedim. Bu zamana kadar öğrendiğim en önemli şey ise bunların hiç birinin önemli olmadığı. En ufak bir önemi dahi yok." 

İyimserlik hayat kurtarır, iddialıyım o kadar da. ;)

 
Toplam blog
: 48
: 89
Kayıt tarihi
: 11.01.21
 
 

Profesyonel Koç Bağımlılık Danışmanı Sosyolog Yazar Latin Amerika Çalışmaları Uzmanı Analog Fotoğ..