Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İyiyim Allaha şükür…

İyiyim Allaha şükür…
 

Bu gün sizleri biraz kızdırmak istedim. Gerçi bu yazının tamamını, önyargısız olarak, zihninizin aynasında kendinize bakıp sorgularsanız, en azından büyük bir çoğunluğunuz boşuna kızdığınızı fark edeceksiniz.

- Nasılsın!?..

- İyiyim Allaha şükür.

Çoğumuz böyle bir soruya bu tür bir yanıt veririz. Bu yanıtı verirken de yalan söyleriz.

Herkesin “iyi” olmaktan anladığı farklı olduğundan, birazda iyimser olarak “iyiyim” diyenlerin yarısının baştan yalan söylediğini kabul etmek lazım. Bizim ülkemiz ölçeğinde baktığımızda gerek ekonomik, gerek sosyal olarak ne kadar iyi olabiliyoruz ki?

Aslında “iyiyim” derken, hiç de iyi olmadığımızın, yalan söylediğimizin farkındayız. Doğal olarak ruhumuz yalan söyleyenlerin düştüğü sıkıntıyı dışa yansıtıyor. Bu sıkıntıyı hafifletmek adına bulduğumuz deyiş “Allaha şükür”

Ne demektir bu? “Ben iyi isem de, kötü isem de sorumlusu Allah’tır. Daha kötü olmamak için de Allaha şükredeyim.”

Gerçekten böylemidir? Hiç inanmıyorum.

Allah, bütün kâinatı yaratırken, ona bir işleyiş düzeni vermiştir. Yaratılan her şey, doğal düzeni içinde yaşarsa, bu düzen hiç bozulmadan devam eder. Bütün yaratıklardan tek farklı olan insandır. İnsanın düşünme, karar verme ve en önemlisi değiştirme yeteneği vardır. Bu yüzden Allah cennet ve cehennem kavramını “insan” için oluşturmuştur.

Din kitaplarını, önyargısız incelersek göreceğiz ki, burada yaptıklarımızdan dolayı öbür tarafta sorgulanacağız. Kur-an, sorgu sonunda cennet veya cehennem seçeneğinin kaçınılmaz olduğunu anlatır.

Bu da şunu gösterir ki, burada yaptıklarımızdan tamamen biz sorumluyuz. Kendimiz, çevremiz veya bütün kainat için, iyi / kötü diye karar verip yaptığımız veya yapmadığımız her şeyden biz sorumluyuz.

Allah, “çalışan kuluma veririm” derken, kanımca, “kulum ben sana her şeyi hazırlayıp ortaya koydum, sen ne kadar çabalarsan o kadarını alırsın, torpil yok” demiştir.

Bu yüzden, “iyiyim” yalanına birde “Allaha şükür” eklemek sanırım söylediğimiz yalandan dolayı sıkılan ruhumuzu biraz hafifletmek içindir.

Allah, canlı bedenini hareket koşulu üzerine yaratmıştır. Hareket etmeden yaşayan canlı yoktur. İnsanda uyku süresi dışında beden sürekli hareket halinde olmalıdır. Sağlıklı bir ömrün en önemli garantisi budur.

Sağlıklı bir ömrü, mutlu ve gerçekten “iyi” geçirmenin şartı da, beyni sürekli ve doğru çalıştırmaktan geçer. Birilerinin söylediği bir şeye, araştırmadan, düşünmeden, muhakeme etmeden koşulsuz inanmak, o yönde hareket etmek, (biat etmek) insanın beynini tembelleştirir ki, bu da doğanın kanunlarına ters düşmek olur. İnanıyorum, insan olarak başımıza gelen olumlu veya olumsuz her şey, beynimizi ne kadar ve ne için çalıştırdığımızla yakından ilgili. Bu günümüzden ve yarınımızdan, dünümüzden olduğu gibi biz sorumluyuz. Bu sorumluluğumuzu, kişisel ve toplumsal olarak ne kadar ve ne yönde yerine getirip getiremediğimiz, kendimizin, ülkemizin, dünya insanının günümüzdeki mutluluğu aynasında görülebilir.

O zaman hadi, beynimizi ve bedenimizi biraz hareket ettirelim.

Ben, iyiyim Allaha şükür. =))

16 /01 / 2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..