Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '08

 
Kategori
Tarih
 

İzlanda'da osmanlı

İzlanda'da osmanlı
 

Akdeniz'de Osmanlı Haritası


Osmanlının hafife alındığı konulardan biri Akdeniz hakimiyetidir. Bir önceki bloğum bir yönüyle bu konuyla da alakalı aslında. (Amerikayı haraca bağlama)

Taa Endonazya'daki Açe Sultanlığının Osmanlı mülkü olmasını, bölgeye giden Seydi Ali Reis'i bir yana bırakalım, Atlas okyanusunda Kristof Kolomb'un gemilerinden birini avlayan Kemal Reis'e ne demeli.

Bir dönem İngiltere'yi avucunun içine alan Cromwell'in, Cezayir ile mektuplaşırken Hicri takvimi kullanması.

Yıl 1627. IV. Murat dönemi. Kendi memleketlerinde korsanlık resmen yasaklandığı için işsiz kalan İngiliz, Danimarkalı, Hollandalı korsanlar Cezayir'e sığınıp müslüman olurlar. Kendilerini ispatlamak için Osmanlı denizcilerini Kuzey sahillerini ele geçirmeye ikna ederler.

İrlanda sahillerine kadar giden Osmanlı denizcilerini daha da kuzeye gitmeye ikna eden Ağa Murat Reis adında sonradan müslüman olup Osmanlı hizmetine giren, eski adı Jan Jansen olan batılı bir denizcidir.

O vakitler İzlanda kıyıları Osmanlı bayrakları ve ezan sesleriyle tanışmış, kuş uçmaz kervan geçmez yerlerin tarihinde renkli bir dönem yaşanmıştır.

20 Haziran 1622 tarihinde başlanan seferde 4 Osmanlı gemisi İzlanda'ya çıkartma yapmış, 240 civarında İzlandalı esir ve bir çok ganimetle geri dönülmüştü. Bu esirlerin büyük bir bölümü Danimarka Kralına fidye karşılığı geri verilmiştir.

Gitmek istemeyen İzlandalılar Osmanlıya önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Jan Asbjarnarson, Cezayir Dayısının sarayında hatırı sayılır bir mevkiye yükselen İzlandalılardan biridir. Diğer bir İzlandalı Jonsson Vestmann, Cezayir akıncıları arasına katılarak, Akdeniz'de Osmanlı Reisi olmayı tercih etmiştir.

Bernard Lewis'in İzlanda'da Türkler adlı makalesi, Mithat Sertoğlu'nun Türklerin İzlanda Akını ve Müslüman İngilizler ile Yılmaz Öztuna'nın Atlas Okyanusu'nda Türkler adlı eserleri konuya ışık tutmaktadır.

Geçmişe bakış açısı çok önemli. Ülkemizin önemli sorunlarından biri tarihimizin çöp tenekesine çevrilmesidir. Önemli bir kesimimizin kendi dünya görüşü yüzünden önyargılarının kalın kabuğunu kıramaması, tarihsel gerçekliği günümüz anlayışına göre çarpıtması ve yanlışlara ulaşmasıdır. Bu durum çok önemli.

Bu konu o kadar uzun uzadıya örnekleriyle bahsedilebilir ki , Akdeniz hakimiyeti bunlardan birisidir.

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..