Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İzlenen para politikaları ve gelecek günler

İzlenen para politikaları ve gelecek günler
 

Merkez bankası piyasaların ateşini söndürebilmek için iki günden beri piyasaya döviz satışı yönünde müdehalelerde bulunmakta ve bu müdehalelerin başarılı olduğu bugünkü döviz kurlarındaki düşüşten belli olmakta. Ancak bu yangını tamamen söndürmek merkez bankasının 2-3 ayını alacaktır. Çünkü her ne kadar döviz rezervlerimiz yeterince yüksek olsada önceden dalgalı kur sorun çıkmaz biz müdehalelere karşıyız diyen Merkez Bankası yönetimi kendisinin de basın açıklamasında belirttiği üzere belirli sebeplerden bu müdehalenin yapılmış olması yabancı ve yerli yatırımcılar üzerinde ülke piyasalarının risk taşıdığı izlenimini bırakmıştır.

Bu risk pirimi ile birlikte hükümetin ileride yapacağı borçlanmalarda hem faizle hemde vadeler açısından sorun yaratacak gibi. Sorun aslında piyasadan YTL çekimi ile faizlerde meydana gelecek artışların büyüme üzerine olan etkisi ve ayrıca bunların uzun dönemde enflasyon üzerine yansımalarını hükümetin nasıl kontrol edebileceğidir.

Piyasaların eski haline dönmesi eski güven ortamının oluşması için bence ABD`deki faiz artışlarının arttırılmasının sonlanması hatta geriletilmesi ile gene damarımızda kanımız gibi olan sıcak paranın ülkeye girişi ile gerçekleşecektir. Bu ise 1,5 - 2 seneden aşağı bir zamanda olmayacağı açıktır. Her nekadar önünüze karamsar bir tablo koyduysamda finans piyasaları önceki krizlere nazaran kendilerini koruyacak önlemleri yaşanan krizlerden sonra aldığı için bir kriz oluşması gibi bir durum gözükmüyor.

Ancak şununda belirtmek gerekir ki; ülkenin acilen siyasi belirsizliklerden kurtulmalı en azından cumhurbaşkanlığı için AKP ile CHP görüşmelere başlamalıdır.

 
Toplam blog
: 2
: 482
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

İktisat bölümü mezunuyum. Şu an uygulamalı iktisat alanında master eğitimime devam etmekteyim...