Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'de bir Kızılderili: 'Benekli Kuyruk'

İzmir'de bir Kızılderili: 'Benekli Kuyruk'
 

ELİNDE BARIŞ ÇUBUÜU, BELİNDE SAVAŞ BALTASI, SIRTINDA OK VE YAYI OLAN BİR ATASOYU HAYRANI İZMİRLİ.


Amerika’nın Neveda Çöllerinde yaşayan Kızılderili atalarını anmak ve hatırasını yaşatmak için, ‘Atalarını temsilen’ Kızılderili kıyafeti ile yaşayan ‘Benekli Kuyruk’, namı diğer Okçu Dede’’ ye, İzmir Alsancak Kordonunda rastladık.

Her resmini çekenden aldığı liralarla, ailesinin nafakasına katkı sağlayan, bu uğurda İzmir Valiliğince eline verilmiş ‘ Çevre ve hayvan dostu vesikası var. Ailem dediği, sokakta beslediği kedi ve köpekler. Hepsi 12 tanecik.

Tüylü başlığı, bir elinde barış çubuğu, belinde savaş baltası, sırtında yay ve okları ile bilhassa çocukların ilgisini çeken ‘Okçu Dede’nin, babası, bir kızıl derili ile evlenmiş. Bilmem kaç yılında Bering Boğazını geçen, Amerika’ya yerleşen dedelerinin soyundan olan Okçu Dede, eskiyi ve özlemi yaşıyor, yaşatıyor. Şöyle ki:

‘ Nuh tufanı felsefesinde Kızılderililer yüksek dağın tepesine çıktılar. Kartallarla haberleştiler. Kartal, gökyüzüne bir delik açtı. Sular oradan boşalıp gitti. Örümcek bu deliğe ağ ördü. Herkes ağa tutunarak yeryüzüne indi. Örümcek hayat kurtardı. Kartal bizim Peygamberimiz. Örümcek kutsalımız. Beyaz adam bilmez bunu. Öğrendi bizden. Ben Nevada Çerkao kabilesinden Benekli Kuyruk’

Okçu Dede’nin kuyruğu var mı bakmadık amma, üzerinde ne ararsanız var. Kızılderili deyişi (Büyüsü) var. Kızılderili duası var.

Deyişleri şöyle: ‘ Alınyazımdan, hepinizi siliyorum Bir alana, bir ben bedava benden Dünyaya geliş, beş dakikalık bir zevkin olamaz nedeni Göz yaşlarımın arkasına gizlenmiş gülüşlerim. Sen saklamışsın, ben çıkardım. Beyaz adam gördüklerini anlatmak için çok kelime kullanır. Beyaz adam, bu yüzden de çok konuşur. Fakat gerçeği söylemek için, çok kelime gerekmez.

Kullandıkları kelimelerde, Türkçe ile bezerlikler mevcut.

Tepe-Tepe
Dodohişca – Dudak
Yu – Dede
Tete - Dede
Kuşa – Kuş
Hu – Selam
Yanunda – Yanında
Aş, köz – Yemek
İldiş – Dişleme
Atışka - Atış
Yatkı – Ev, yatılan yer

Demek ki bizler de, öteden beri bu dilleri de bilen bir ırkmışız.

Değişik Kızılderililerin duası. O da şöyle: ‘ Büyük Baba. Gör bizi. Biz biliyoruz ki, tüm yaratılanlar içinde doğru yoldan sapacak yalnızca insana türüdür. Biz biliyoruz ki, biz onlardan ayrıyız. Ve bu kutsal yolda yürümek için yine bir araya gelmesi gereken biziz. Büyük Baba. O kutsal yolda, bize sevgiyi, merhameti ve onuru öğret. Öğret ki, dünyayı iyileştirelim. Ve iyileştirebilelim diğerlerini’

Kızılderililer, bilindiği gibi Amerikanın ilk yerlileri. Comanche ve Apache, bir helikopter cinsi. Kızılderili adları bunlar. Yine Chevrolet, Cherokee, corvette, Chayanne de ünlü araba markaları. Fox, bir TV kanalı Kentucky da yiyecek sanayiileri,

İlk yerleşimcileri de ‘ Seminollar, Çerokiler, Mişubi’ler, Sason ve Kahula’lar.

Bizim İzmir yerlisi Kızılderilimiz de var artık. Az buz şey mi?

 

RESİMLER: İzmir'de yaşayan Kızılderili soyundan. Okçu Dede, nin barış çubuğu, savaş baltası , sırtında ok torbası, elinde yayı, başında tüyleri var. Üzerinde de Kızılderisi duası ve büyüsü var.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..