Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'de Büyük Sinema da yandı!

İzmir'de Büyük Sinema da yandı!
 

Kundaklama ihtimali kuvvetli.


Diğer şehirleri bilmiyorum ama İzmir'de bir SİT Kurumu var, bu kurumun çalışanları İzmir'in köhne bir şekilde, bakımsız bir görüntüde kalması için ellerinden geleni yaparlar.

En yıkılası binalara bir tabela asılır, "Bu binaya girilemez, bina yıkılamaz!" diye. Niye? SİT alanına giriyormuş. İnsanın "SİT'tirin gidin oradan!" diyesi geliyor.
Biz yine sinirlerimizin dizginlerini elimizden bırakmadan SİT ne demekmiş ona bir bakalım TDK sözlüğünden.

"Tarih öncesinden günümüze kadar değişik çağların ve uygarlıkların kültür değerlerini temsil eden eser veya kalıntıya SİT denir."

Bir de SİT ALANI ne demekmiş, ona bakalım.

"Sit bütünlüğünü veya onun bir parçasını üzerinde bulunduran alana SİT ALANI denir."

Geçen hafta İzmir'in en eski sinemalarından biri olan 50 yıllık Saray Sineması'nın yanmasından sonra dün de hemen hemen aynı yıllarda inşa edilmiş Büyük Sinema yandı.

*****

Bugünkü Milliyet Gazetesi'nde konuyla ilgili haberin kısaltılmışı aşağıda:

"İZMİR'in Yenişehir Semti'nde 59 yıllık 'Büyük Sinema' belirlenemeyen nedenle çıkan yangında kül oldu. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken büyük hasar oluştu. Sinema yanındaki bir bina da yangında zarar gördü. Geçen yıl bakım yapılan binadaki yangının kundaklama sonucu çıkmış olabileceği öne sürüldü. Geçen hafta da 'Saray Sineması' yanmıştı.

Yangına, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı yaklaşık 30 itfaiye aracıyla 100 itfaiye eri müdahale etti. 2 saatte kontrol altına alınan yangın, sabah saatlerinde tamamen söndürüldü. Sinemanın saat 21.00'de son gösterimin yapılmasının ardından kapatıldığı ve gece bekçisinin bulunmadığı belirtildi. Sinema yanındaki bir binaya da zarar veren yangında ölen ya da yaralanan olmazken hasar oluştu. Sinemanın alt katındaki kapalı otoparkta bulunan plakası henüz belirsiz bir otomobil de yanarak kullanılamaz hale geldi."

İzmir'in en güzel ve nostaljik semtlerinde öyle binalar var ki, kimse elini süremiyor. Buraları terkedilmiş vaziyette. Şehir planlaması, güzelleştirilmesi ile ilgili kuruluşlar ne yaparlar bilmem. Bulmuşlar bir SİT Kurumu, "Cısss! Oraya dokunamazsın SİT alanı!"

*****

İyi de ne olacak bu durum? Şehrin bir bölümü harpten yeni çıkmış gibi. Ne bir bakım var, ne bir onarım. Madem ki sit alanı diye dokundurtmuyorsunuz, devlet destek olsun ve banka kredileri alınmasına kolaylık getirsin, bina sahiplerini de eski yapısına uygun şekilde restore etmeye mecbur etsin!

Şehrin virane görüntüden kurtulması için SİT alanında olduğu söylenen binaların restore edilmesi mecbur olsun ve devlet bunu desteklesin, bankalar kolay kredi versin!

İzmir'in en güzel ve nezih semtlerinden biridir Güzelyalı. Orada bir tanıdığımın köşkü var. Ailesinden miras kalmış, tam cadde üzerinde. Trilyon değerinde bir bina ama dökülüyor. İti, uğursuzu, kapkaççısı, tinercisi, evsizi, barksızı mesken edinmişler adamın evini. Kendisi içeri giremiyor, girdiğinde de bu muhteremler tarafından saldırıya uğruyor. Giriş kapısında da SİT Kurumunun levhası var. Bu bina sit alanındadır vs.

Müteahhide verip apartman diktirse, ki çevresi apartman dolu, an az 7-8 daire alır. Adam sürünüyor, işleri bozulmuş, karnını zor doyuruyor. Şimdi bu evi kundaklatsa ne olacak? Müteahhide verip rahata kavuşacak. Kendisini 5-6 yıldır görmedim, belki de kundaklatmıştır. Öyle düşünceleri vardı.

Şunu demek istiyorum; birtakım kuruluşlarımız iyi niyetle, devlet ve millet yararına kurulmuş olsalar da bunlar ülkeye zarar veriyorlar, çalışmalarıyla şehirlerimizin görüntüsünü bozuyorlar.

SİT kurumu mantıklı çalışmalı. Masa başında, hiç düşünmeden, lâf olsun çorba pişsin makamında kararlarla, her eski binanın önüne levha diktirmekle işlerinin btmediğini bilmeliler.

Eski kanunlar yetersizse, çağdaş kanunlar çıkarılması için milletvekillerine müracaat etmeliler. İzmir'in en güzel semtlerindeki çirkin görüntüler düzeltilmeli.

Büyük Sinema ve Saray Sineması da benim çocukluk anılarımda yerleri olan zamanın en iyi sinemalarıydı. Bunların yanmaları da mutlaka kundaklanma olayından olup SİT engeli yüzündendir.

M.M. İzmir, 18 Ocak 2009 / 18 25

 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..