Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'de Caz Gecesi: Ayşegül Yeşilnil Quintet-Rebirth Project

İzmir'de Caz Gecesi: Ayşegül Yeşilnil Quintet-Rebirth Project
 

Ayşegül Yeşilnil-Rebirth Project (Foto SmyrNazan)


Tarihi Havagazı Fabrikası'nda "Caz Geceleri" sürüyor. Perşembe akşamı, sunucumuz Mehmet Yıldız, unutulmaz bir caz akşamı sözü vererek en gür sesiyle "Türk Cazının Kraliçesi" Ayşegül Yeşilnil'i sahneye çağırdı. Çimlerin üzerinde saat 21:30'u bekleyen İzmir'in özgün cazseverleri İzmirli sanatçıyı alkış yağmuruna tuttu. Yeşilnil konserine, şık bir emprovizasyonla besledikleri caz standartlarından güzel bir parça olan "Softly as in a morning sunrise" ile başladı; parçanın sonunda içtenlikli teşekkürleriyle birlikte İzmir'e gelmiş olmaktan ne büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Doğrusu mutluluğunu konser boyunca hep gülen yüzünden okumak da çok kolaydı. Ayşegül Yeşilnil, birlikte sahne aldığı arkadaşlarını tanıtmadan önce "Burada olmamızı sağlayan birçok pericik bizi İzmir'e, büyüdüğümüz kente çağırdılar. Gördüğüm an ağlayabileceğim kim bilir kimler var aranızda." dedi.

Kontrbasta sanatçının eşi Nezih Yeşilnil, davulda Deniz Dündar, gitarda Neşet Ruacan, saksafonda Yahya Dai'yi sunan sanatçımız, bu konserin adının nereden geldiğini kısaca anlattı: Bir yıl önce duyma yetisini yitirip yeniden kazanan Yeşilnil'in o günden sonraki ilk konseri İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlediği 10 Eylül gecesi olduğu için adına "Yeniden Doğuş" demişler. Ayşegül Yeşilnil yalnız caz söylemiyor, fakülteli bir moda tasarımcısı hatta Türkiye'de bu eğitim dalının ilk entelektüeli; caz resimleri yapıyor, masalları da tuvallerine yansıtıyor. Çok yönlü sanatçımız buğulu sesiyle, sevinç pırıltıları saçan gözleriyle gecemize caz standartları ve bir Latin parçası sundu. Eşlik eden grubun hemen tüm parçalarda birer solosu vardı, cazseverlerin çığlık ve alkışlarıyla groove'larına, solo performanslarına olan hayranlıklarının elle tutulabilirliği olsaydı, konser alanına sığmadığını gözlemleyebilirdik. Benim için sürpriz parçalardan biri Duke Ellington'ın "Don't Get Around Much Anymore", diğeri de Beatles parçası "From Me To You" idi.

İlginç bir rastlantı, konser öncesi saat 19:30'da İFOD'da önemli bir ressamımızın söyleşisi vardı. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim görevlisi Prof. Bedri Karayağmurlar'ın "Beyaz" konulu söyleşisini izledik. Çok sayıda kişisel resim sergisi açmış, ortak çalışmalara katılmış; ayrıca yazın alanında da öykü ve şiirleriyle yer almakta olan Karayağmurlar ülkemizin en aydın yüzlerinden... Konuşmasını ilgiyle izledik, resimleri üzerinde düşündük. İFOD'un renklere ilişkin bir dizi söyleşi programından birine denk geldiğime sevindim.

Renk ve kavram olarak tarihte, gerçekçi bakış açılarıyla, toplumsal ve folklorik anlamıyla, düşünsel yönüyle "beyaz" irdelendi. Profesör Karayağmurlar, bu rengi "beyaz" ya da "ak" diye andığımız yerleri, "siyah" ya da "kara" ile oluşturduğu karşıtlığı; mecaz anlamlarıyla da nasıl gündemde tuttuğumuzu anlattı. Arapça bir sözcük olan "beyaz", süt anlamına geliyor olmakla birlikte "beyaz süt" diyerek "süt süt" demekten kaçınmadığımızdan, "beyaz güvercin" ya da "ak güvercin" de dediğimizden; "akpak" pekiştirmesiyle temizliği anlattığımızdan; genellikle arılığı, iyiliği anlatan beyaz için "üç beyaz" ile üç zararlı besin maddesine de dikkat çekilmekte olduğundan; siyahın yas simgesi diye bilindiğini ama beyaz giysinin kimi toplumlarda ve dinlerde yası, ağırbaşlılığı, ölümü simgelediğinden söz etti. Beyazın konu edildiği yazınsal örnekler verildi, mitolojide bu renge yüklenen anlamlar ile resimde beyaz, siyah ve grinin yerini de tartıştıktan sonra sanatçının resimlerinden oluşan saydam gösterisini izledik.

Bu söyleşinin üzerine caz gelince, cazı kara ve çekici, popu da beyaz ve biraz itici renklerde görmeye başladım... "If there's anything that you want / If there's anything I can do / Just call on me and I'll send it along / With love, from me to you ..."...

Haftaya Ezginin Günlüğü var, Düşler Sokağı'nda gezeceğiz!

 
Toplam blog
: 101
: 2403
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

İzmir'den merhaba! İzmir'de, Göcek'te, Marmaris'te, Milas'ta, Söke'de, Bodrum'da sonra yine İzmir..