Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '07

 
Kategori
Opera / Bale
 

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası - Yeni Sezon açılışı

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası - Yeni Sezon açılışı
 

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, yeni sezonunu 5 Ekim’de açacak, yani bugün.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İzDSO), konser sezonunun açılışını Alman besteci Kurt Striegler’in 1923 tarihli bestesi Türk İzmir Festival Uvertürü diğer adıyla Türk İzmir Marşı ile yapacak. İzdso’dan yapılan açıklamaya göre, eser Türk İzmir Festival Uvertürü’nün dünya müzik tarihinde önemli bir yeri bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi tarafından bulunarak dünya müzik tarihine kazandırılıp Atatürk’e armağan edilen eser, İzmir’de ilk kez seslendirilecek. 5 Ekim’de Fuar Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek konser, Izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun başlama vuruşuyla start alacak.

Ilk defa bir Balalayka sanatçısıyla birlikte düzenlenecek konsere imza atan İzDSO, Rusya’nın ünlü solisti Dmitry Tzarenko’yu ağırlayacak.Sponsorluğunu Altay Spor Kulübü'nün üstleneceği ve Şef Ender Sakpınar’ın yöneteceği konsere, 80 kişilik İzmir Sanat Çoksesli Korosu eşlik edecek. Konsere 3 binin üzerinde sanatseverin katılacağı tahmin edilmektedir.

Şef : Ender SAKPINAR

Solist : Dmitry Tzarenko (Balalayka), İzmir Sanat Çoksesli Korosu

Eserler

Kurt Striegler Türk İzmir Festival Uvertürü / diğer adıyla Türk İzmir Marşı

Fritz Kreisler Viyana Kaprisi

Camille Saint–Saens Introduction ve Rondo Capriccioso Op.28

Niccolo Paganini La Campanella

Nikolay Rimski – Korsakov Arıların Dansı , Rus Halk Şarkıları

Piyotr Ilyiç Çaykovski 1812 Uvertürü

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ilk konserini 1975'te oda müziği topluluğu olarak vermiş ve büyüyerek senfonik bir orkestra hacmine kavuşmuştur. Bugün bünyesindeki yüzden fazla sanatçı kadrosu ile Türkiye'yi kültür-sanat alanında gelişmiş ülkeler ile aynı seviyeye çıkarma gayretinde bir kuruluştur.

Ender Sakpınar 1956 yılında Ankara'da doğdu. Sanatçı bir aileden gelen Sakpınar, 1978 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon bölümünü Prof. Ercivan Saydam'ın öğrencisi olarak bitirdi. Sakpınar aynı yıl gittiği Fransa'da "Ecole Normal de Musique de Paris" den yüksek armoni kontrpuan ve flüg dallarında öğrenim görerek mezun oldu.1982 yılından itibaren Fransız Hükümetinden burs alan sanatçı aynı okulun Orkestra Şefliği Yüksek Bölümünden mezun oldu...

1997 yılında İzmir'de "Ege Senfoni Orkestrası"nı kuran Sakpınar halen aynı orkestranın genel müzik direktörü ve orkestra şefliği görevini sürdürmektedir.

Sadece bu gece izleyebileceğiniz konserin tekrarı yok. Saat 20:30'da başlayacak bu şöleni kaçırmamanızı öneririm.

Milliyet Blog'da ilk yazımın başlığı ve konusu Sayın Ender Sakpınar'ın yönettiği "Çıplak dağda bir gece / A bad night on the Bald Mountain" adlı opera idi. Aradan neredeyse tam altı ay geçmiş, rastlantı işte, gene İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve gene Sayın Ender Sakpınar. Gene Erdoğan Abo ile beraber izleyeceğiz. Bu gece bir aksilik (!) yaşayacağımızı sanmıyorum. Çünkü davetiyeler bende.

Kaynak :

www.izdso.gov.tr

www.netgazete.com

www.kalan.com

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..