Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '08

 
Kategori
İzmir
 

İzmir Doğal Yaşam Parkı

İzmir Doğal Yaşam Parkı
 

'İzmir Doğal Yaşam Parkı' tamamlanınca fotoğrafta görülen İsrail'dekinin benzeri gibi olacak...


Fuar Kültürpark’taki İzmir Hayvanat Bahçesi’nde sıkışıp kalan hayvanlar, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda,
şimdikinin 10 ile 50 katı kadar büyük olan yeni mekanlarında yaşayacak. Burada oluşturulacak, Türkiye’nin
ilk tropik merkezi ise hayvanlara ‘yağmur ormanlarında yaşıyormuş’ hissi verecek; timsah ve yılan gibi sürüngenlerle kaplumbağalar, balıklar ve çeşitli kuş türleri de yaşayacak.

Hazırlanan bitki projesine göre özellikle ‘tropik merkezde’ oluşturulacak peyzaj, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sasalı’da oluşturduğu Doğal Yaşam Parkı’ndaki çeşitliliğin artması için yeni hayvan alımlarını sürdürüyor. Şanlıurfa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Üretme İstasyonu'ndan satın alınan altısı dişi sekiz ceylan, İzmir Havyanat Bahçesi'ne getirildi. Sasalı'ya taşınana kadar yaşayacakları yere uyum sağlamaya çalışan ceylanlar 2 ile 4 arasında değişen yaşlarda. Ceylanların ardından yeni kızıl geyikler de getirdi. Ayrıca 1 fil, 5 adet “Siyah Makak” cinsi maymun, 10 adet halka kuyruklu “Lemur” maymunu ve 4 adet Afrika Mahmuzlu kaplumbağası geliyor. Geyik ve ceylanlardan sonra Doğal Yaşam Parkı’nda hayvan sayısını ve çeşidini artırmak için aileye katılacak yeni üyeler İsrail Rama Gan’da bulunan Safari – Zooligical Center ile yapılan Kardeşlik Protokolü çerçevesinde İsrail’den gelecek. Winner isimli 5 yaşındaki Asya filinin İzmir Hayvanat Bahçesi’ne gelmesi ile birlikte 10 yaşındaki Begümcan’ın yalnızlığı da sona erecek.

Kültürpark’tan daha geniş bir arazide (425 dönüm) hazırlanan park, tamamlandığında, Avrupa’nın sayılı doğal
yaşam alanlarından biri olacak. Hayvanlar, kafeslerde değil, anavatanlarındaki gibi geniş alanlarda yaşayacak.
Mevcut Hayvanat Bahçesi 18 dönüm genişliğinde. Sasalı’da, yalnızca fillerin yaşayacağı alan 15 dönüm olacak. Halen 30’ar metrekarelik barınaklarda tutulan büyük kediler için ayrılan alan ise 10 dönüm. Onlar gibi, diğer hayvanlar da geniş yaşam sahalarında barınacak.

Sasalı’ya taşınacak ve getirilecek olan hayvanlar hazırlanan Doğal Yaşam Parkı’nda, doğdukları ortama yakın
yaşam koşullarında daha rahat yaşayacaklar. İzmir Doğal Yaşam Parkı için Sasalı'da belirlenen arazi bol ağaçları,
içinden geçen ırmağı ve zengin bitki örtüsü ile hayvanlar için ideal bir yaşam alanı. Doğal yapıyla uyumlu malzeme kullanarak barınak ve dolaşım yolları oluşturulacak.

İzmirliler, Büyükşehir Belediyesi'nin Sasalı'da kuracağı Doğal Yaşam Parkı için gün sayarken, Fuar Hayvanat Bahçesi'ndeki taşınma hazırlıkları da son hızla devam ediyor. 72 yıllık tarihi olan Hayvanat Bahçesi'nde ömürlerini tamamlayan hayvanların iskeletleri Sasalı'daki Doğal Yaşam Parkı'nda oluşturulacak "Hayvan İskeletleri Müzesi" ne taşınmak üzere topraktan çıkartılıyor. Müzenin en nadide parçaları, yaşarken İzmirliler'in büyük ilgisini çeken timsah Penelope ile suaygırı Volga'nın iskeletleri olacak.

Gediz Nehri ile Tuzla Caddesi arasındaki 425 bin metrekare alan üzerinde oluşturulan Doğal Yaşam Parkı'nda
hayvanların, kendi doğal ortamlarına uygun mekanlarda yaşayabilmesi için çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. İdari binaları tamamlanan parkta halen hayvan barınaklarının inşaat işleri yapılıyor. Park'ta özellikle, ziyaretçilerle hayvanların aralarında kafes, tel, bariyer gibi yapay görsel ayıraçların olmamasını sağlamak için uygun yapılanmaya özen gösteriliyor. Barınakta, bu ayıraçların yerine su, hendek gibi doğal engelleyiciler kullanılıyor. Ayrıca, farklı türlerin ayrı bölgelerde bulunması için, yürüyüş yolları ile hayvan bakım yollarının birbirleriyle kesişmeyeceği kullanışlı bir parkur hazırlanıyor. Kentin önemli cazibe merkezlerinden biri haline getirilecek Doğal Yaşam Parkı’nda, ziyaretçilerin hayvanları doğal ortamlarında izlemeleri büyük bir ayrıcalık olacak.

Alanın girişinde yaklaşık 500 araçlık otopark oluşturuluyor. Alandaki 4 adet mevcut yapı ise onarım yapılarak kullanılabilir hale getirildi. İzmir Kuş Cenneti ile de örtüşecek bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları ise 3-4 yıldır devam ediyordu. Projeyle Kuş Cenneti, Doğal Yaşam Parkı ve Kent Ormanı birlikte ele alınarak kentin kuzey aksında günü birlik rekreasyon ihtiyacını görecek önemli bir mekan oluşturulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Doğal Yaşam Parkı’nın hayata geçirilmesi için sayılı günler kaldı.

Kültürpark’ın tamamı kadar bir alanda oluşturulan Doğal Yaşam Parkı'nda çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hayvanların çok mutlu olacağı ve insanların keyifle gezeceği önemli bir cazibe merkezi yaratacaklarını söyleyerek,

Fuar alanı içinde bulunan İzmir Hayvanat Bahçesi’nin tamamı 18 dönüm civarında. Oysa Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda, sadece fillerin yaşacağı alanımız yaklaşık bu kadar büyüklükte” dedi.

Kentin güneyinde kurdukları İnciraltı Kent Ormanı’nın karşı yönünde, kuzey aksında Kuş Cenneti ile örtüşeceği düşünülen Doğal Yaşam Parkı’nın, yine bu bölgede oluşturulan kent ormanı ile bütünlük sağlayacağını sözlerine ekleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğluşöyle devam etti:

“Bu bölgenin yeni bir çekim merkezi olmasını bekliyoruz. Biliyorsunuz, daha önce bizim tek yeşil dokumuz Fuar’dı. Alternatif olarak öncelikle Güney’de İnciraltı Kent Ormanı’nı oluşturduk. Kuzey’de de Sasalı’da yeni bir dünya kuruyoruz. Kuzey aksının burada günü birlik yaşamasını sağlayacağız. Bu sayede kent merkezi de nisbeten rahatlayacak. Gaziemir’deki yeni fuar alanımızı oluşturup taşıdığımızda da, Kültürpark sadece kültür işlevini görecek ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Sasalı’daki yeni oluşumun Kuş Cenneti ile örtüşmesi ise bölgenin kalkınmasına çok büyük katkı sağlayacak. Eğer bir arabanın içinde bir çocuk varsa ve İzmir’in yakınından geçiyorsa, mutlaka o aracın Sasalı’ya gelip Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Hem Ege Bölgesi’nden hem de tüm Türkiye’den ziyaretçiler buraya akın edecek. Böylelikle ekonomiye de ciddi katkı sağlanmış olacak
.”

Hayvanat bahçesinin unutulmaz dostu, Pak Bahadur bugünleri göremedi. 1948 yılında doğan Pak Bahadur, 1953 yılında Pakistan'dan İzmir'e getirilerek Kültürpark Hayvanat Bahçesi'ne yerleştirilmiş ve etrafı demir çubuklu (çivili) beton zemin üzerinde daracık bir alanda, doğasından kopuk olarak yıllarını geçirmesine göz yumulmuştu. Pak Bahadur geçen yıl 21 Temmuz'da hayatını kaybetmişti.

Dileriz ki Hayvanat Bahçesi'nin diğer fili Begümcan, hayvanat bahçesinin eski evsahipleri ve yeni konuklarımız,
kalan yıllarını Doğal Yaşam Park'ında özgürce yaşarlar.

Kaynaklar :

İzmir Büyükşehir Belediyesi) www.izmir.bel.tr
Milliyet/Ege
www.haberinyeri.net
www.sesonline.com

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..