Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'in "kene"leri

İzmir'in "kene"leri
 


Ne kadar itici bir başlık değil mi? Hani hep alışmışızdır ya “İzmir’in kızları”,”İzmir’in imbatı”, “Güzel İzmir”, “İzmir’in kadınları, adamları” gibi başlıklarla başlayan ve laf aramızda artık İzmirliler olarak bize bile gına getiren, birbirinden klonlanmış tek tip yazılara. Böyle “İzmir’in Keneleri” deyince, başlığın yazarı olarak beni bile rahatsız etti, açık söyleyeyim. Ama rahat olun, okuyacaklarınızın o kadar da nahoş şeyler değil.


Malum iklimsel değişikliklerle birlikte ülkemizde “kene sezonu” da açılmış bulunmakta. Hayırlı ve de uğurlu olsun. Adı batasıca uğursuz kenelerle nasıl olacaksa bu iş?


Geçtiğimiz yıllarda ülkemiz genelinde, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelerin en çok görüldüğü ve bu hastalığa yakalananların yoğun olarak yaşadığı yerler; daha çok Orta-Kuzey Anadolu yöreleri ve Doğu Anadolu’nun daha batıdaki bölgeleri olarak tespit edilmişti. Yani bizim İzmir ve çevresi, bu anlamda şanslıydı diyebiliriz.


Geçtiğimiz yıl içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde toplam 3.760 adet kene ihbarı yapılmış vatandaşlar tarafından. Ve İzmir ve çevresinde KKKA hastalığına neden olan “Hyalomma Marginatum” adlı kene türüne rastlanmamış.


Bacağımdaki Kene”* başlıklı yazımı okuyanlar hatırlayacaktır, ben bile kene görmüştüm ama benimkisi karpuz çekirdeği çıkmıştı.


İzmir’de bu konuyla çok yakından ilgilenen bir kurum var: İzmir Veteriner Araştırma Enstitüsü ve tabi ki Büyükşehir Belediyesi. Belediye ekipleri, bildiğim kadarıyla il merkezi ve özellikle hayvancılıkla uğraşılan çevre ilçelerde ilaçlama ve önleme faaliyetlerine çoktan başladılar. Araştırma Enstitüsü ise vatandaşlar tarafından bulunup kendilerine ulaştırılan kenelerin araştırmasını yapmakta, büyük bir titizlikle. Kırım-Kongo’lu bulurlarsa binecekler tepesine ama bizimkiler hep İzmirli-Egeli. Akdeniz kenesi yani, canlarım benim.


Bakın size bazı telefon numaraları vermek istiyorum. Bu numaralardan İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’ne ulaşabiliyor ve gördüğünüz kenenin nüfus kütüğünü, ikametgah ilmuhaberini, savcılık sabıka kaydını falan çıkarttırabiliyorsunuz. Allah muhafaza ya Kırım-Kongo’luysa. Her gördüğümüz sakallıya hacı dememek lazım değil mi?


457 19 90 - 91 (Hafta içi mesai saatleri içinde aranabilir)

293 13 14 (Hafta içi mesai saatleri dışında ve hafta sonu 24 saat aranabilir)

441 05 20 (Hafta sonu 24 saat aranabilir)

445 66 55 (Hemşehri İletişim Merkezi- 7 gün 24 saat aranabilir)


Başta da belirttiğim gibi bu merkezlere sadece 2008 yılında 3.760 adet şikayet ulaşmış ve bu ihbarlar tek tek değerlendirilmiş. İyi ki ben bu numaraları, bacağımdaki keneyi gördüğüm gece bilmiyordum, yoksa rezil olacaktım tüm Büyükşehir Belediyesi’ne vallahi. Neyse...


Malum, bu, ölümlere neden olan ve KKKA hastalığı taşıyan dangalak kene türü; sığır, inek, manda, malak gibi büyükbaş hayvanlarda daha çok bulunuyor. Bu nedenle de özellikle tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan vatandaşlarımızın çok daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.


İşte böyle dostlar. İzmir’imizin Akdenizli kenelerini bile çok seviyoruz galiba değil mi? Tabi temelinde, bu hayvanlar asalak hayvanlar. Ama öbür taraftan da pek çok faydaları var. Doğanın kendi döngüsü içerisinde, hiçbir taşı yerinden oynatmamak gerekiyor.


Kuş gribi nedeniyle on binlerce kanatlı hayvan itlaf edildi, kene hadisesi hortladı. Çünkü tavuklar kenlerle besleniyordu. Şimdi kenelere karşı da “orantısız güç” kullanıyoruz gibime geliyor. Benden söylemesi. En azından şu bizim Akdenizli kenelere dokunmayın yahu.



@ "Bacağımdaki Kene": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=52135

@ "Kuş Gribi ve Kene": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=115910

@ "Ne Kene, Ne Kuş Gribi; Tehlike, Yollardaki İngilizler": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=50544

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..