Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '12

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
Okunma Sayısı
4367
 

İzmir'in Girit Lokantası; Günün gözdesi Kabak çiçeği dolması

İzmir'in Girit Lokantası; Günün gözdesi Kabak çiçeği dolması
 

Kategorim rengârenk

Gökkuşağı da yedi renk

Strese ne gerek?

Yazarım her gün bir başka renk

Bazen tarif ederim yemek

Bazen de okuyanı duyumsatmak gerek

Kâh kuş olur uçarım, kâh gezerim her yakayı tek tek.

Kâh martıların kanatlarında alırım soluğu İzmir’de, kâh bulurum kendimi Kuşadası’nın eşsiz denizinin derinliklerinde…

İzmir deyince!

Kaç günlerdir, İzmir’in hani aylardır özlediğimiz, bulunca da öf pöf dediğimiz amansız sıcağında koşuşturdum soluksuz, toplantıdan seminere, seminerden eve…

Bu arada bir lezzet durağı keşfettim ve sizlere de tanıtmayı diledim. Yemeklerinin görüntüsü nefis, lezzetleri tarifsiz.

Konak Pierin tam karşısında; Gümrük Meydanının hemen kıyında. İzmir Girit Lokantasını keşfettim.

Durur muyum? Yazmak, yazmak var ya serde!

Hemen Adnan Usta ile başladım sohbete.

Annesi Giritli, babası Selanikli Adnan Gülay 37 yıldır Girit yemeklerini sunuyormuş İzmirlilere.

Önce annesinden öğrenmiş Girit yemeklerinin leziz tariflerini, daha sonra da Giritli Hüseyin Ustadan.

Yemek pişireceği malzemeleri bizzat kendi seçer, alır, ayıklar ve pişirirmiş ki aynı ile vaki, fotoğrafladım çalışırken sabahın ilk saatlerinde.

Neler neler, ne muhteşem yemekler hazırlamıştı ki anlatamam. Zaten anlatmayayım bence kendiniz gidip de görün ve tadın derim. Bugünün özel yemeği; Kabak çiçeği dolması idi. Rica ettim tarifini verdi.

Ben de sizler için kaleme aldım.

Efendim, kabakların çiçekleri sabahın seher vakti, gün doğmadan toplanırmış özenle tek tek. Hani ’’Kabak çiçeği gibi açıldı.’’ Derler ya! Açılmadan toplanmıştı hepsi de;)))Dış çeperleri ve içlerindeki tohumlar temizlenip yarım saat kadar sirkeli suda bekletilirmiş.

Ben 40 kadar kabak çiçeğinin dolma haline getirilişine dair tarifi vereceğim sizlere zira yüzlerce çiçekten tepsi tepsi hazırlamışlardı da misafirlerine, bir baktım ki öğlen saatinde kalmamıştı bir tane bile. Allahtan akıl edip de benim yiyeceğim iki üç dolmayı ayırır mısınız diye rica etmişim.

40 tane kabak çiçeği

2 su bardağı kadar pirinç

1 irice kuru soğan

1 fincan zeytinyağı

2 adet kesme şeker

Bir çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

½ demet dereotu

Öncelikle, ince ince kıyılmış kuru soğan zeytinyağında hafif sarartılır ve içerisine pirinç katılır. Biraz kavrulduktan sonra ocaktan alınır ve ılınmaya bırakılır. Diğer malzemeler de içine katılarak harmanlanır ve bir tatlı kaşığı ile çiçeklerin içine doldurulur. Ve… Çiçeklerin uç kısımları içe doğru kapatılır, tek tek tepsiye dizilir. Çiçeklerin doldurulma işlemi tamamlanınca 1 bardak kadar ılık su ilave edilir, üzerine sızma zeytinyağı gezdirilerek pişirilir.

Pişirilen kabak çiçeği dolmaları, yanında yoğurt ile servis edilir.

Adnan Usta’dan daha nice tarifler aldım da durun şimdi! Hepsini yazmayacağım!!! Birer birer… Hele bir Girit kavurması tarifi var… Aman aman;)))

Sır! Şimdi yazmam…

Eğer İzmir’de iseniz, ya da yolunuz İzmir’e düşerse… Hani şimdi tatil mevsimi ya!!! Sakın ola İzmir Girit lokantasına, Adnan Usta’nın lezzet durağına uğramadan bir yerlere gitmeyin derim.

Sevgi ve saygılarımla...

 

Ayşen Arslangiray Kura

29 Haziran 2012/ Kuşadası

 

 

 

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

En çok, şu stres savuşturmalarını seviyorum, güzel arkadaşım. Ah bir öğrensem, gıpta ediyorum inan ki... Ama zor işler veriyorsun yahu...

Vildan Sevil 
 28.07.2012 15:38
Cevap :
Öyle sıkıntılı ve nahoş günler yaşıyoruz ki uzun zamandır sevgili öğretmenim. İnanın ki bu can sıkıntısını bu şekilde dışa vurmaya çalışıyorum. Eh başarılı olabiliyor isem de ne mutlu bana. Bir nebze olsun gülümsetebiliyorsam ne güzel. Sevgilerimi sunuyorum.  29.07.2012 8:18
 

Merhaba Ayşen hanımcığım; Ne güzel bir tarif ve tanıtma, Çok şanslı Adnan usta!.. Ellerine, sizin gönlünüze sağlık. selam sevgiler emeğin hakkını verenlere...

Cemile Torun 
 19.07.2012 20:08
Cevap :
Adnan usta şanslı belki tanıtımı yapıldı diye ama inanın ki o leziz tatları tadanlar da en az onun kadar şanslılar.Yolu Gümrükten geçen ya da İzmir'e düşenlere mutlaka uğramadan geçmeyin diye de şiddetle tavsiye etmekteyim. Sevgilerimle.   19.07.2012 23:20
 

Yazın, Kıbrıs'lıların gün aşırı menüsü...Çok seviyoruz, bahçesi olan hemen her evde, kabak uzar gider. Sevgiler KIBRIS'IMDAN.

Göksel47 
 17.07.2012 15:56
Cevap :
Gerçekten ne muhteşem, ne leziz bir tat değil mi arkadaşım.Evde hazırlayamayanlara ben de Girit Lokantasına uğramalarını tavsiye ettim. Size ve canım Kıbrıs'ımıza gönülden sevgiler...  17.07.2012 16:54
 

Ayşen Hanım, olmuyor ama böyle! Ben şimdi gecenin bu saatinde nerden bulacağım kabak çiçeği dolmasını :) Zaten az önce buz gibi bir soda içtim ve şimdi midem kazınıyor açlıktan:) Kabak çiçeği dolmasını ben ilk ve son kez Şirince'de yemiştim ve ba-yıl-mış-tım:) İzmir'e yolum düşer yakında, gözlerim arayacak bahsettiğiniz yeri. Teşekkürler paylaşım için, sevgilerimle.

Mor Okyanus 
 30.06.2012 23:04
Cevap :
Canım Mor Okyanusum, vallahi benim suçum yok;))) Haberdar edeyim dedim hepinizi, hani bir gün yolunuz düşerse İzmir'e, 'uğramadan geçmeyin bu lezzet durağına' dedim, kendimce. Gerçekten harika bir tat ve özel bir yemek. Bak İzmir'e gidersen, bul derim mutlaka O lokantayı, daha neler var neler. Yalnız dikkat et parmaklarını yeme;))))Sevgiler canım, Ada'nın mis gibi havasından sana dolusuyla...  30.06.2012 23:20
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 531
Toplam yorum
: 2839
Toplam mesaj
: 43
Ort. okunma sayısı
: 1298
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster