Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '07

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'in havasına suyuna kızına güven olmaz

İzmir'in havasına suyuna kızına güven olmaz
 

Körfez temizlenmeden önceydi mesai arkadaşlarımla üç dört günlük bir görevden dönüyorduk, Şaraphane'den geçerken, körfezin kokusunu içime çekip, özlemle; ''gözünü sevdiğim İzmir'im kokuna kurban olayım'' dedim. Arkadaşlarım anlamaz gözlerle baktılar. Ben de anlamalarını beklemiyordum zaten, hiç biri İzmir'in yerlisi değildi.

Pek çok arkadaşım ilk geldiğinde, günlerce memleketinin havasını, suyunu, etini, yağını dilinden düşürmezken İzmir'e alıştıkça geri dönüş lafını ağzına almaz olmuştur. Heleki bu arkadaş doğudan gelmişse, İzmir'in ilk kışı onu mest eder. Bize göre kış çoktan gelmiştir ama o hala paltosunu - mantosunu giyeceği günleri beklemektedir. Kış bittiğinde ise ne kadar az yakıt tükettiğini keyifle anlatır. İklimi gibi ılımandır İzmir'in insanı. Yüreği sıcacık, sarar sarmalar geleni, içine alır.

Tayinle İzmir'e gelen memurların hemen hepsi emekliliğinde bir ev alıp İzmir'de oturmayı tercih ederler. Memleketine geri döneni neredeyse yok gibidir. Bizden kuzu etli, ekşili terbiyeli arap saçı yemeğini, radikayı, hardalı, turp otunu haşlayıp üzerine zeytinyağı limon gezdirip salata olarak yemeği, fava yapmayı, enginar yaprağını dişlerinin arasında sıyırmayı, üzerine de su içmeyi, pilavı, makarnayı zeytinyağıyla pişirmeyi öğrenirler.

Biz de çok tutucu değilizdir yemek konusunda, çiğ köfte de yeriz, acılı Adana da. Zeytinyağlı yemeklerimizden ve mezelerimizden vazgeçmeyiz asla.

Bir densiz laf vardır bazı kişilerin dilinde. Canımı sıkar, söyleyen kişilerle pek çok kez tartışmama neden olmuştur.

İZMİR'İN HAVASINA, SUYUNA, KIZINA GÜVEN OLMAZ!

Ben çekememezlik olarak algılıyorum. Evet gerçekten İzmir'li kız güzeldir. Allah vergisi mi, annelerin hamileliklerinde yedikleri taze sebze ve meyveler mi yoksa Giritli, Arnavut, Çerkez, Makedon mozayiğin melezlemesimidir bu güzelliğin nedeni bilinmez.

Eee kız güzel olunca kendine güveni de tamdır. Gelemez öyle hot zota. Döner arkasını gidiverir. Maçonun hevesini kursağında bırakır. Arkasından atıp tutmak kalır adama.

Seven sevdiğine kavuşsun isteriz. Aileler çok aykırı bir durum yoksa saygı gösterirler sevgiye. Çekip vurmazlar kızlarını sevdalandı diye.

Başlık parası bilmeyiz. Eşittir bizde çeyiz çimen. Damat tarafı kadar kız tarafı da masraf eder düğünde dernekte. Kız eksikli bırakılmaz erkek önünde. Güle güle geçinsinler isteriz kızımız oğlumuz. Geçinemezlerse töre deyip kızımızı öldürmeyiz. Baba evinden gelinlikle, koca evinden kefenle çıkılır safsatası bizden çok ıraktır. Sahip çıkarız kızımıza ortalarda bırakmayız.

Sofradaki yeri oğlumuzdan sonra gelmez. Söz hakkı vardır. Özgüveni tamdır. Karşısındaki erkeğin önünde uzaylı görmüş gibi yamulmaz. Uygardır, özgürdür. Bu özgürlük bazı sığ görüşlülerin anladığı anlamda herşeye müsait olmak demek değildir. Beyninde özgürdür İzmir'in kızı. Ruhunun aydınlığıdır yüzüne yansıyan.

Bilinçlidir. Boyacı küpüne dalarak güzel olunamayacağını annesinden öğrenir. Makyajı dozunda yapar, ön plana çıkaracağı güzelliğini bilir. Gözleri güzelse gözlerine ağırlık verir makyajda, dudaklarıysa dudaklara. Hafif belli belirsiz sevimsizleşmeden. Giyimi kuşamı, takısı hepsi birleştiğinde ortaya İzmirli kız çıkar.

Ne demiş şair Külebi,

''İzmir'in denizi kız

Kızı deniz

Sokakları hem kız hem deniz kokar.''

Güzeldir İzmir'in kızı.

Özü sözü birdir,

Avucunda yakamozla doğar,

Saçlarında meltem...


Narçiçeği


 
Toplam blog
: 74
: 1691
Kayıt tarihi
: 17.06.07
 
 

Emekliyim ama, yaşamdan değil; işimden. Eşim ve iki kızımla birlikte İzmir’de yaşıyoruz. Yazmak, oku..