Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '08

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'in kardanadamı

İzmir'in kardanadamı
 

İzmir, karı bilmez. İzmirli, kara hasrettir. Kış demek İzmir’de, bol yağmur demektir. Artık “bol”u da dar gelmeye başladı, kısaca yağmur demektir.


Senede bir kez ya yağar, ya da yağmaz kar, bu kentin sokaklarına, damlarına ve çatılarına. Şöyle biraz uçuşacak olsa küçük beyaz pamuktan kelebekler, İzmirli sokaklara atar kendini. Çocuklar pencerelere, kalorifer peteklerinin üzerine çıkartılır. Kar görsün diye. Öyle ya bir kere daha görmek kim bilir ne zaman kısmet olur. Bir ellesin, dokunsun, teninin sıcağına değen kar tanesi erisin ıslatsın elini, duysun diye.


İzmirli Mehmetçikler pek bir üşür; Sivas’ta, Erzurum’da, Ankara’da, Afyon’da tutulan gece üç-beş nöbetlerinde. Yanakları al kırmızıya; kulakları, dokunsan paramparça olacak kristalden kesme cama dönüşür. Ağzından çıkan nefesi donar, kar-soğuk nedir bilmeyen İzmirli Mehmetçiklerin.


Bu gece yılbaşı. İzmir alışıktır karsız, ıpıslak yılbaşlarına. Ama siz yine de bu gece, bazı evlerin önünde, sokaklarda ya da parklarda, bu şehrin büyülü dokusunu oluşturan köşe başlarında, parke taşlarında; havuçtan burunlu, kömürden gözlü, eli ot süpürgeli, Karşıyaka ya da Göztepe kaşkolları sarılmış sevimli ve İzmirli kardanadamlar görürseniz sakın ola şaşırmayın.


Burası İzmir'dir. Çözümsüz dert yaşamaz bu bereketli topraklarda. İzmir’in kardanadamı; Çiçekliköy’den, Sabuncubeli’nden, Belkahve’den gelir. Yukarılara kar yağar, soğuğu ve yağmuru İzmir çukuruna düşerse; İzmirli, soluğu Manisa yolunda, Ankara asfaltında alır bu gece. Ya alır karı getirir, ya da kardanadamı.


İzmir'in kardanadamlarını bir ayrı seviyor ve bu duygu ve düşüncelerle, yeni yılın; her birimize, ülkemize, tüm insanlığa huzur ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum.


Mutlu yıllar...




@Geçen sene bugün "Sarıgerme Plajında Ayak İzim Kaldı": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=83585

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..