Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '08

 
Kategori
Tarih
 

Izmir'in Kurtulusu...

Izmir'in Kurtulusu...
 

O bayrağın oraya çekilmesi, bir bağımsızlık mücadelesinin resmidir.


Türk Kurtuluş Savası’nın 26 Ağustos 1922'de başlayan ve 30 Ağustos günü zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'da Türk Süvarilerinin Çevirme Harekatı, 1 Eylül 1922, Mustafa Kemal , tarihi emrini verdi: "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri!.." emrini vermesiyle 09 Eylül 1922'de İzmir'de son bulan Takip harekatı, İstiklal Harbimizde çok önemli bir yer tutar.

9 Eylül 1922 tarihi, 1919 da fitili ateşlenen ve 30 Ağustos ile perçinleşmiş olan kurtuluş mücadelesinde İzmir’in Türk Bayrağı’na kavuştuğu tarihtir. Sille tokat, orak, balta, süngü, tüfek ve boğaz boğaza bir boğuşma sonucu Dumlupınar’dan bir zaferle ayrılan Türk Ordusu düşmanın peşine düşerek amansız bir kovalamaca sonucu 9 Eylül sabahı Belkahve sırtlarına ulaşmıştır. Artık İzmir’in kurtarılması, Yunanlılar tarafında da İzmir’in düşmesi yakındır. Türk Halkı’nın Kuva-i Milliyesi ile, düzenli ordulari ile, milisi, efesi, çetecisi, köylüsü, esnafı, kadını, kızı ve kızanı ile yürüttüğü “ulusal kurtuluş eylemi”, adim-adim, köy-köy, kasaba-kasaba, kent-kent, Ege'yi özgürlüğüne kavuştururken, tüm ulusun özgürlüğünü de getirmekte ve Cumhuriyet Türkiye'sinin kurulusunu müjdelemektedir. 1 Eylül 1922'de önce Usak ilimiz kurtulmustur.

Türk Ordusu 2 Eylül'de Eskişehir’deydi. 3 Eylül günü Dursunbey, Ödemiş, Emet, Esme, Sındırgı ve Tavşanlı düşmandan geri alınmıştı. Takip eden günlerde, 4 Eylül'de Tire, Bayındır, Buldan ve Simav, 5 Eylül'de Nazilli, Alaşehir, Bilecik, Gördes ve Salihli, 6 Eylül'de Akhisar, Balıkesir, Söke, Gönen ve İnegöl, 7 Eylül günü Aydın, Turgutlu, Kuşadası, 8 Eylül'de Kemalpaşa, Burhaniye, Manisa, Selçuk düşman egemenliğinden temizlenip, göndere Türk bayrağı çekildikten sonra, tek bir hedef kalmıştı. İzmir !..

Nihayetinde 9 Eylül sabahı, Belkahve sırtlarına dayanan Süvarilerin, kısa bir dinlenmeden sonra, İzmir’i alması kesindir. Dumlupınar’dan beri Yunanı önüne katıp gelen Türk süvariler, birkaç saat sonra İzmir’e girecekler ve kahpe Yunanın İzmir’i ateşe vermesine üzülerek tanık olsalar da, onları denize dökmeleri an meselesidir. Ve artık büyük kurtuluş anı. Resimde görülen bayrağın, 9 Eylül 1922'de Yüzbaşı Şerafettin komutasında İzmir'e giren Süvari birliğimizin Hükümet konağına çekişi yıllardır hafızalardan silinmemiştir. Bu resim Kurtuluşun ve büyük Milli Mücadelenin son halkası ve son noktası olacaktır. Artık İzmir’in kurtuluşu, Ege'nin kurtuluşudur.

Bağımsızlık ateşi ile yanan Türk Birlikleri bir an önce İzmir’e girmek için Atanın emriyle zıpkın gibi ileri atıldılar. Yunan ordusu silahını, cephanesini ve malzemesini terk ederek kaçıyor, kaçarken de her yeri yakıp yıkıyordu. Binlerce ölü veren Yunanlıların toparlanmaları olanaksızdı. Tek hedefleri İzmir'e ulaşarak gemilerle kaçmaktı. Sonraki günlerde, Menemen, Edremit, 11 Eylül'de Bursa, Foça, Gemlik ve Orhaneli, 12 Eylül'de Mudanya, Kırkağaç ve Urla, 13 Eylül'de Soma, 14 Eylül'de Bergama, Dikili ve Karacabey, 15 Eylül'de Alaçati ve Ayvalık, 16 Eylül'de Çeşme, 17 Eylül'de Bandırma ve 18 Eylül'de Erdek düşman işgalinden kurtarıldıysa da, bunlar çerez işlerdir. Neredeyse, düşman buraları artık kendi eliyle telsim etmiştir.

Bu kurtuluş heyecanı her Eylül ayında Ege'nin tüm il ve ilçelerini sarar. Her yöre kendi imkanları içinde bir tören yürüyüşünün etrafında halkalasan ve günün anlamını belirten konuşmalar içeren etkinlikleri yasar. Ve her törende halkımızın gözleri, "Kurtuluş Savası”nın yaslı gazileri Kuva-i Milliye'cilerimizin üzerinde gezinir ve gözler bu savaş kahramanlarımızı öpücüklere boğar. Tarihimizin en parlak sayfalarını süsleyen bu kurtuluşlar zinciri Anadolu'da Emperyalizme karsı MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN önderliğinde kükreyen bir mazlum ulusun ordusunun ZAFER YÜRÜYÜSÜ ile sağlanmıştır.

<ı>9 Eylül 1922 tarihi, yani 86 yıl önce bugün İzmir'in Kurtuluş Günü; emperyalizmin Anadolu topraklarından sürüldüğü, denize döküldüğü gün. Mustafa Kemal 'in önderliğindeki ulusal özgürlük ve kurtuluş savaşının kazanıldığı o büyük utkunun adıdır

<ı>

Atatürk, Belkahve sırtlarında mola verip, bir yorgunluk kahvesi içtikten sonra, 10 Eylül 1922'de İzmir'e girer. Henüz daha yer yer çatışmalar sürmektedir. Ve artık İzmir kurtarılmış, Ulusal Kurtuluş Savaşı ''büyük utku''yla noktalanmıştı. Türk ordusu 4–5 ayda parçalanamaz denen Yunan cephesini birkaç günde yerle bir etmişti. 15 günde 600 kilometre yol aldı ve 150 bin kişilik düşman ordusunu yok etmiş, şehre giriş sonrasında yaklaşık, 3 bin kişilik Yunan kuvveti esir alınmıştı.


Atatürk'ün 1 Eylül'de Dumlupınar'da verdiği ''Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri'' emri 9 Eylül 1922'de İzmir'de noktalanırken yalnızca Türkiye için değil dünyanın bütün ezilen ulusları için yeni bir dönem açılıyordu.


Hindistan lideri Mahatma Gandi, Kurtuluş Savaşı'nı <ı>''Mustafa Kemallerin zaferi dünya için bir hürriyet ve istiklal çağının sancağıdır'' diyerek selamlarken, Pakistan lideri Cinnah emperyalistlere şöyle sesleniyordu: <ı>''Bütün dünyaya sesleniyorum. Ne biz, ne de her kıtada yaşamakta olan esir ve mazlum milletleri bundan sonra tutamayacaksınız.''


Atatürk, 13 Eylül 1922 günü ulusa bir bildiri ile müjdeyi verir: <ı>''Asil Türk Milleti, ordumuz 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'imizi ve yine 9 Eylül 1922 akşamı Bursa'mızı zaferle boşalttı. Akdeniz, ordularımızın zafer şarkıları ile dalgalanıyor... Anadolu'nun kurtuluş zaferini kutlarken sana İzmir'den, Bursa'dan, Akdeniz ufuklarından ordularının selamını da sunuyorum.''

<ı>''Bu tarih insanların silahlardan uzaklaştığı bir zamanın adıdır. Bu tarih toplumu yönetim gücünün kaynağı olarak "millet iradesi" gösterilmiş, İstiklal Savaşının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin itici gücü olmuş, "tam bağımsız ve demokrat bir Türkiye" yaratma süreci başlatma tarihidir. Bu tarih Osmanlı cemaat düzeninin "tebeası-kulları", "vatandaş-yurttaş" kimliğini kazanıp "özgür birey-insan" olabilme tarihidir."


../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..