Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '07

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'in Rocky'sine Harmandalı yakışır

İzmir'in Rocky'sine Harmandalı yakışır
 

“Vur bir Harmandalı be usta, ayaklarımızın pası açılsın” diye haykırıp, kaç defa bereketli toprağına diz vurmuşluğu vardır, efe ve zeybekler yadigarı topraklarımın gönlü zengin insanlarının, söyler misiniz?


Bir insan; sigortaya asfalya, domatese domat, simite gevrek, çekirdeğe çiğdem diyorsa, aha şuraya yazıyorum, Harmandalı zeybeğini duyduğunda da yerinde oturamaz. Oturuyorsa şayet, arkasını araştırmanız gerekir. Bir problemi, sıkıntısı, hastalığı mı var diye.


Bilgisayarımda, kasetlerimde, cd’lerimde ve bilumum yerde Harmandalı zeybeği kayıtlarım vardır. Aklıma geldikçe çalar çalar dinlerim. Ortam müsaitse, şöyle helalinden iki dönerim.


Hele bunların içinde bir yorum var ki akıllara zarar. Sekiz kişiden oluşan müzisyen topluluğu “Laço Tayfa”nın albümünde yer alan ve klarnet üstadı Hüsnü Şenlendirici’nin bir solo açılışıyla başlayan Harmandalı, tam anlamıyla bir müzikal fenomendir. Dinlemeyenlere, özellikle de İzmir ve çevresinin efelerine, hanım efelerine şiddetle ve ısrarla tavsiye ediyorum. Lütfen iliklerinize kadar işleyiniz, nakşediniz efendim.


Spor yaparken yanımdan ayırmadığım, minik dijital müzik çalarımda; bir zamanlar tüm dünyayı kasıp kavuran “Rocky” adlı seri sinema filmlerinin film müziği olan, “eye of the tiger” adlı şarkı da kayıtlıdır. Kaplanın gözleri, gerçekten de müthiş derecede hoş ve etkileyici, tabiri caizse, spor yaparken acayip “gaza getirici” bir unutulmaz şarkıdır.


Vizyonda olduğu yıllarda, on binlerce, dünya vatandaşı çocuk ve genci, Amerikan hayranı yapma ve boksör olma planları yaptırmayı başaran ünlü Rocky Bilbao’yu sanırım, bir çoğumuz hatırlarız. Ve Rocky’nin, o bilge antrenörü gözetiminde yaptığı kondisyon çalışmaları sahnelerinin fon müziği olan müthiş şarkıyı.


Ben de spor yaparken, yürüyüşte, koşuda bu şarkıyı zaman zaman dinler ve kendi kendime “gaz” veririm. İnanır mısınız, o Hüsnü yorumlu, müthiş Harmandalı’nın bende yarattığı tempoyu hiçbir zaman geçemedi etkisi, kaplanın gözlerinin.


Ha bir de unutmadan söyleyeyim. Bir diğer doping şarkı, Joe Cooker’dan “Unchain My Heart”tır ki dinleyeni tutabilene aşk, bana da bir başka yazı konusu olsun.


@Geçen yıl bugün: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=9047

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..