Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İzmir'in şiirli duraklarında buluşmak...

İzmir'in şiirli duraklarında buluşmak...
 

Milliyet Blog yazarlarından Enfal Törün de söz etmişti (25.09.2009) bu haberden. O benden önce davranıp yazısını paylaşmıştı bizimle. Teşekkür ederim duyarlılığına.

Ne zaman İzmir şiirlerini düşünsem, İzmir’i yazan, İzmir’i anlatan şairler aklımdan geçse, bir özdeyiş gibi Cahit Külebi’nin dizeleri çıkıverir karşıma: “İzmir’in denizi kız, kızı deniz / Sokakları hem kız hem deniz kokar”

İzmir şiiri deyince, çok sayıda şairin dizelerini anımsamamak olmaz elbette. Çoğunu duymuş, dinlemiş, okumuşuzdur. İzmir’in dünya şairi Homeros’tan el aldığına, nice şairleri yetiştirdiğine tanığız. Attila İlhan’ı, Salah Birsel’i, Necati Cumalı’yı, Nahit Ulvi Akgün’ü unutmak olası mı? Bugün İzmir’de yaşayan Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, Hüseyin Peker, Ahmet Günbaş, Halim Yazıcı, Abdullah Neyzar Karahan, Fergun Özelli…gibi daha bir çok şairimizin İzmir şiirleri de dergilerden, kitaplardan çıkar karşımıza, gülümseyiverirler bize.

Bu kez İzmir’in otobüs duraklarında ünlü şairlerimizin İzmir şiirleri karşılıyor insanları. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent kültürü ve kentlilik bilincinin pekiştirilmesi amacıyla ''Şiir Durakları'' çalışmasını başlattı. Bu kapsamda İzmir’in işlek bulvarlardaki duraklarını İzmir'e dair şiirler yazmış 15 şairin yapıtlarından oluşan afişlerle donatmış. İzmirlilerin yaşadıkları kente ''sanat yoluyla'' bakmaları amaçlanmış bu çalışmada. Görünce nasıl duygulandım, nasıl gönendim, anlatamam.

Bir baktım durağın birisinde Attila İlhan fotoğrafı ve Bela Çiçeği şiiri:

Alsancak garı'na devrildiler
Gece garın saati bela çiçeği
Hiçbir şeyin farkında değildiler
Kalleş bir titreme aldı erkeği
Elleri yırtılmıştı kelepçeliydiler
Çantasını karısı taşıyordu

Bir başka durakta bu kez Necati Cumalı’nın İthaf şiiriyle merhaba diyor durakta bekleyenlere:

Aşklarının tarihi bir şehrin tarihidir diyorum
Gün gelir aşklariyle anılır şehirler anılırsa
Niyetim sevdalı sözler etmek de olmasa
İzmir için ne yazarsam sana adıyorum!
Belki de Konak’ta bir kalabalık durakta bulur sizi İstanbullu şair Edip Cansever İzmir Akşamları’yla:
Denizlerin rüzgârı denizlerin,

Gelir vurur kızların bacaklarına.

İzmir’in akşamları İzmir’in,

Herkes saadetini düşünür.

Hatay’da, Karşıyaka’da, Konak’ta, Bostanlı’da, Mavişehir’de… Tam 75 durakta İzmir’i kendi duyguları, gözlemleriyle anlatan şiirler bize mutluluk, dinginlik verirler, heyecanlandırırlar. Sanki Nahit Ulvi Akgün Kordon’da dolaşıyor da İzmir’in Kavaklarını mırıldanıyor:

Ne yosun kokusu imbatla gelen
ne evlerin önünde bahçeleri
afrikamenekşeleri kaktüsler
süsler balkonları pencereleri

Nazım Hikmet İzmirli Teğmen’le, Bedri Rahmi Eyüboğlu Karabiber’le, Dağlarca Yurdu Severken Duymak’la, Behçet Necatigil İzmir şiiriyle, Cahit Külebi Şimdi İzmir'de’siyle, Salah Birsel İzmir’iyle, Ceyhun Atuf Kansu İzmir Özlemi’yle, Turgut Uyar Hadi İzmir'esiyle, Ali Rıza Ertan-Tümsektepe’siyle, Behçet Aysan Üç Anı Üç Şehir’le, Seyfettin Özdemir İzmir'de Nilgün’le durakların içine, dışına anlamlı bir soluk getirirler.

Yıllar önce Kanada’nın büyük kentlerinden birisinde de böyle bir uygulamanın yapıldığını okuduğumda, nasıl özlem duymuştum. O özlemimin gerçek olmasından öylesine hoşnutum ki… Bunu düşünenlere, yaşama geçirenlere ancak sağolun, varolun diyebilirim. Şiirden zarar gelmez sevgili dostlar. Bize barışı, sevgiyi, aşkı, dayanışmayı, paylaşımı, heyecanı, umudu, hüznü varsıllaştıran duyguları çağrıştırırlar. Şiirle buluşmak, şiirli yaşamın duraklarında beklemek ne güzel bir duygu.

Darısı diğer kentlerimizin başına diyorum.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..