Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '08

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'in sokaklarıııı

İzmir’in kavaklarıııııı

Dökülür yapraklarıııııı

Valla dökülüyor, dökülüyor. İzmir’in sokakları dökülüyor. Yok temizlik anlamında söylemiyorum. İsim anlamında söylüyorum. Hoş sokak ismi de yok ya! Eeee o zaman postacılar ya da insanlar bilmedikleri adresleri nasıl buluyorlar diyeceksiniz haklı olarak. Ben de sokak numaralarına bakarak diyeceğim.

Buraya taşınalı koskoca yirmiii yıl oldu, hala bu sokak numaralarına sinir olmam geçmedi. Nasıl ruhsuz bir şey bu böyle? Düşünsenize bir insana Ayşe diyeceğimize 12 diyor muyuz? 12, 12 gel yavrum buraya! Yaramazlık yapma bakayım 49…. Ne kadar abes olur değil mi? Sanki kentler yaşamıyor, nefes almıyor. Capcanlı olan kenti ruhsuzlaştırmak için numaralandırmak…. Çok tuhaf. İzmir’e çok büyük haksızlık yapılıyor bence. Hele böyle sımsıcak bir iklimi olan Akdeniz’deki bir kente. Hiç mi buranın ünlü insanı ya da, sokağın karakteristik özelliğini yansıtacak bir isim yok. O zamanlar artık kim numaralandırmaya karar verdiyse, çok mu tembelmiş, yoksa çok mu ruhsuzmuş? Anlamadım gitti.

Aç haritayı önüne başla, şu semt 19 sokaktan başlasın, haydaaa sonra ona paralel, dikey sokakları numaralandır dur. Hangi akla hizmet bunu yapmışlar bilmem?

Oysa İstanbul’da ne güzel sokak isimleri vardır bildiğim. Örneğin uzunca ova sokak, ebe kızı sokak, hanımefendi sokak, hacı Mansur sokak, kodaman cad, -kodamanlar oturuyordu herhalde- Şair Nedim sokak, balo sokak, kumbaracı yokuşu, karakurum sokak, incebel sokak; arkadaşın adresini sorduğunda, bu olağan soruya espri gibi bir cevap alırsınız? Tavuk uçmaz sokak, eşek bağırtan sokak gibi.

Ortaköy’de sarıbal sokaklar mı istersiniz, dereboyu caddeleri mi? Dereler kurusa da size bir zamanlar orada bir derenin olduğunun şifresini verir.

Ankara’da da güzel sokak isimleri vardır bildiğim. Nergis sokaklar mı istersiniz, çok ünlü bir büyüğümüzle özdeşleşen Güniz sokaklar mı?

İzmir’de hangi sokakta oturuyosun? 315 sokak ta, 65/9 sokakta. Iyyyyy. Hiç alışamadım gitti bu ruhsuzluğa!

Bu konu hiçbir idarecinin aklına gelmez mi yaaa? Bi gelse bi gelse, diye düşünürüm ama o önemli kişilerin düşünecekleriiiiii, çooookkkk önemli işleri de vardır deyip, onlara da hak veririm!...

 
Toplam blog
: 246
: 1012
Kayıt tarihi
: 15.02.08
 
 

..