Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '15

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

İzmir kültür turumuz ilk durak Eski Foça

Merhaba,

Teog sınavıyla birleşen 1 Mayıs tatili bizim için çok güzel bir seyahat fırsatı oldu. Bunu bir kültür turuna çevirmek için mükemmel bir zamanlama. Havalar çok ısınmadan İzmir'de çok güzel bir tur programı hazırlamak için müthiş fırsat. Neyse çok uzatmadan yola çıkalım.

İzmir'e gelirken düşüncemiz ilk rota olarak Efes Antik Şehrini seçmiş olsak da, sonradan planımızı Sasalı'da bulunan İzmir Doğal Yaşam Parkı'na çevirdik. Burası oldukça büyük bir alan üzerine kurulu ve içerisinde gerçekten görülmesi gereken hayvanların var olduğu çok güzel bir yer. Özellikle "İzmir" isimli yavru fili görmek istiyorduk ama ya biz görene kadar büyüdü ya da ebeveynlerini görebildik. İçeri de aslan, sırtlan, timsah, mirket, zürafa, zebra ve bunun gibi bir sürü hayvanlar görülebilir. Özellikle yılanlar çok güzeldi.

Buradan ayrıldıktan sonra ki rotamız daha önce hiç gitmediğimiz hep adını duyduğumuz Foça ama eski Foça olarak da ayrıca hiç duymamıştım. Eski Foça sahile vardığımızda karşımıza ilk önce Foça'nın simgesi fokbalıkları heykeli çıktı. Sahili yürüdüğümüzde Beş Kapılar Kalesi önünden geçerek devam ettik. "Beş Kapılar Kalesi, köklü bir tarihe sahip olmanın yanı sıra, Doğu Roma İmparatoru Michael Paleologos tarafından Cenevizli Manuel Zacharna'ya verildiği bilinmektedir. 1275 yılında verilen kale ardından Cenevizliler tarafından onarılmıştır. Tahminlere göre Xl. yüzyılda yapılmıştır fakat yine kaynaklarda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Dikdörtgen planlı inşa edilen Beş Kapılar Kalesi, dikdörtgen kulelerle desteklenmiştir. Göz dolduran mimarisinin içerisinde Bizans döneminden kalan yapı kalıntıları da bulunmaktadır.  

Devam ettiğimizde çok güzel balık restaurantları vardı bunları da gözardı etmeden "miço" kafede mola verdik. Şimdi dinlenme bu arada buz gibi bir bira içmenin tam da zamanıydı. Zaman artık akşam üstüne yaklaşmaktaydı ve bu hayran olduğumuz yerde kalmaya karar verdik. Hemen civardaki otel ve pansiyonlarda uygun yer baktık ve güzel temiz pansiyon bizim için uygundu. Akşam yemeği için de Sahil Restaurant'ta çok güzel bir deniz levreği ve mezelerle nefis bir yemek yedik. Haşhaşlı revaniyi özellikle belirtmek istiyorum.

Şimdi bu şirin sahil kasabasına tekrar gelmek üzere yola çıkıyoruz. Bir sonraki gelişimizde mutlaka tekne gezisi yapmak ve adını duyduğumuz Siren Kayalıkları'nda fokları görmek için sabırsızlanıyoruz.

Yazımı bir alıntı ile bitirmek istiyorum "Siren Kayalıkları adını mitojiden almıştır. Mitoloji de bahsi geçen Sirenler, vücutları kuş şeklinde, başları ise kadın şeklinde olan, yaptıkları büyülü müziğin güzelliğiyle tanınan yaratıklardır. Efsaneye göre; burada yaşayan Sirenler, yaptıkları doğa üstü müzikle buradan geçmekte olan teknelerdeki denizcileri büyülermiş. Müziğin ve Sirenlerin güzelliğinin büyüsüne kapılan denizciler, ölene kadar burada kalmak isteğine kapılırlar, bu düşünceler içinde gemileriyle bölgedeki kayalıklara çarparlarmış."

Bir sonra ki yazımda Efes Antik Şehri , Selçuk ve Şirince den bahsedeceğim.

Sevgiler

 

 
Toplam blog
: 2
: 184
Kayıt tarihi
: 05.08.14
 
 

Seyahat etmeyi seviyorum. Baran'ın annesiyim.   ..