Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '12

 
Kategori
Haber
 

İzmir'li; Tek Nefes, Tek Ses, Haykırdı: " Hepimiz Balbay'ız !"

İzmir'li;  Tek Nefes, Tek Ses,  Haykırdı:  " Hepimiz Balbay'ız  !"
 

İzmir, Balbay'ı, gözyaşları içinde bağrına bir daha bastı...


 

“Konak Belediyesi ve Balbay’a Özgürlük” girişiminin düzenledikleri imza gününde, kalpleri vefa dolu İzmirlilerin, Silivri’ye kurdukları sevgi köprüsü ile kalpleri, Mustafa Balbay için çarptı.

İzmir’den  Silivri’ye uzanan bu sevda özlemi ile bir araya gelen milletvekilleri, tanınmış gazeteciler ve İzmir halkı, İzmir Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi salonlarından taşarak verilen mesajlar, birer Eşrefpaşa Tokadı gibi şırrak şırrak ses verdi.

Balbay’ın tutukluluğunun 1368 nci gününde, “O mektubu yazan bendim” kitabının imza gününde İzmir’in elit tabakası Balbay’a bir kez daha “Yanındayız” diye  hep bir ağızdan haykırdılar.

Kürsüye, konuşmacıların biri inip biri çıkarken  heyecan had safhayı buldu ve, yapılan ateşli konuşmalar sonrası salondakiler, gözyaşlarını tutamadılar. Yazar Mustafa Mutlu’’nun milletvekillere çatarak “ Ne duruyorsunuz. Neden burada vakit geçiriyorsunuz. Gidin alın Mustafamızı” demesi sonrası salon ayağa kalkarak uzun müddet alkışlarını kesmedi. Yerinden kalkıp da konuşmacının boynuna sarılarak ağlayanlar görüldü.

Balbay’a destek veren on beş gazeteci-yazar, kitaplara teker teker Balbay’a vekaleten imza attılar. İzmir  Milletvekillerinden ayrı olarak gözümüze çarpanlar arasında Ümit Zileli, Can Ataklı, Mustafa Mutlu, Yaşar Aksoy, Muzaffer İzgü vardı.

Can Ataklı sözlerine “İzmir, Türkiye’nin yüz akıdır. Ben  Türkiye’yi, İzmir gibi görmek istiyorum” diyerek başlaması, salonu alkış tufanına boğdu. “İzmir denilince, gözleri gülen bir Balbay var” diyen ataklı devamla  “ Deniliyor ki, siz çok az kaldınız. Hayır, sayımız giderek artıyor. Türkiye’de çok ağır baskılar mevcut. En büyük tehlike, toplumun bezginliğe ve bozgunluğa kapılmasıdır. Olaylara karşı daima hassas ve birlik içinde olmalıyız” dedi.

Balbay’a Özgürlük Girişimi İzmir Grubu Sözcüsü Gürol Saygı, Silivri’de hukuk terörü olduğunu ve Silivri davaları için susmayacaklarını söyledi.  “Silivri’yi boş bırakmamalıyız” diyen Saygı, Balbay’a seslenerek, “Sevgili Balbay hukuku birlikte arayacağız, özgürlükte görüşmek ve sarılmak üzere” dedi. Gürol Saygı, Başkan Tartan’a da teşekkür etti.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Türkiye’nin geleceğinin büyük bir kayıpta olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de ciddi bir demokrasi eksiliği yaşıyoruz. Yüreklerdeki çoğunluk bir gün acılarımızı silecek” dedi. Başkan Tartan Balbay ile 32 yıl önce Milliyet gazetesinde birlikte çalışmaya başladıklarını ifade ederek, “Silivri’de hücrede kalması bile Türkiye’de büyük bir kaos yaşatıyor. Sadece ailesi değil, Türk demokrasisi ağlıyor. Ama her kışın bir baharı vardır. İnancımızı kaybetmeyeceğiz. Bu özel günlerde manevi güçleri, solukları, sevgileri ile destek veren, katılım gösteren herkesi kutluyorum” diye konuştu

Araştırmacı yazar Yaşar Aksoy çok alkışlanan konuşmasının sonun da  “ Amerikalı yazar Paul Auster’den şu alıntıyı yaptı: “Hapisteki gazeteciler yüzünden Türkiye’ye gelmeyi reddediyorum. Ve Türkiye’yi protesto ediyorum”

Aksoy Avrupa Gazetecileri Koruma Örgütü CPJ ‘nin şu sözlerini nakletti: “Yakın tarihin en büyük basın kıyımı, Türkiye’de yaşanıyor”  Ve,  Avrupa Gazeteciler Federasyonu İsveçli Başkan Arre Könif'se  "Türkiye, bir gazeteciler hapishanesine dönüşmüştür" dediğini nakletti.

İzmir’lilerin Balbay ve arkadaşlarına gösterdikleri destek, zaman geçtikçe bir çığ gibi büyüyor. Bunu, en ufak kıvılcımda, salondaki alkışların şiddetinden ve uzunluğundan anladık. İstisnasız  çeneler sıkılı, gözlerde yaş, boyunlar dimdikti.

Çıkışta da bir çocuğun, kendiliğinden Balbay’ın posterine sarılarak resim çektirmek istemesi, çok manidar bulundu. Beş yıl önce kitap fuarında bu çocuk bir yaşındayken Balbay’ın kucağındaydı ve oynarken de kulağını çekmişti. Balbay da “ Ne suç işledim ki kulağımı çekiyorsun “ demişti. İşte bu çocuk büyüdü, altı yaşına geldi ve Mustafa Balbay amcasını unutmadı. Annesi Yeliz Dermancı, çocuğu Deniz’i imza gününe götürdü. Onun Balbay’ın posterine sevgi ile sarılması, hikayeyi bilenlerin ve etrafın gözlerini, ayrıca yaşarttı. Ve de böylesi sahneler sergilendikçe, örnekleri de birbirine  eklenerek bir çığ gibi büyüyerek, karşımıza bir “Balbay sevgisi” olarak gelecek.

Kutular hazırlanmıştı o gün “Balbay’a mektup “ göndermek isteyenlere veriyordunuz mektubu, onlar da, Silivri’de kendisine veriyorlardı. CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, “çok büyük istek var. Kutumuz şimdiden doldu” diyor.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..