Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '09

 
Kategori
Söyleşi
 

İzmir'li edebiyatçılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'yla dertleşti

İzmir'li edebiyatçılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'yla dertleşti
 

İzmirli yazarlar kültüre kazandırılan tarihi Havagazı Fabrikası önünde bu fotoğrafı çektirdiler.


“Belediyelerin hizmetini, çalışmalarını değerlendirirken, kültüre, sanata yaklaşımları koşulunu da unutmayın.”
Doğan Hızlan / HÜRRİYET 26.03.2008

Değerli edebiyatçı, yazar Doğan Hızlan Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde güncel kültür, sanat, edebiyat konularına değinir sık sık. Dün (25.03.2009) “Belediyelerin kültür ve sanata yaklaşımı” başlığı altında kaleme aldığı yazısında, belediyelerin sanat, kültür alanında çok fazla işler yapmadığından yakınıyordu. Hızlan’ın yazısından bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum. “Belediye seçimlerine katılacak başkan adaylarının vaatler listesinde kültür ve sanattan pek söz edilmiyor.
Demek ki, kültür ve sanata yerel yönetimlerin yaptığı yatırım, düzenlenen etkinlikler, oya dönüşmediği için es geçiliyor.

Oysa benim gibi pek çok vatandaş, belediyenin faaliyetlerini değerlendirirken alt yapı kadar kültür ve sanat alanında yaptıklarını da göz önünde bulundurur.” Doğan Hızlan yazısını da şöyle sonlandırmıştı: “Belediyelerin hizmetini, çalışmalarını değerlendirirken, kültüre, sanata yaklaşımları koşulunu da unutmayın.”

Kuşkusuz Doğan Hızlan’ın yazdıklarına, düşündüklerine katılmamak olanaksız.

Türkiye’de son yıllarda yerel yönetimlerin sanat, edebiyat, kültür adına yaptığı olumlu, başarılı çalışmaları gözlemliyorum. Kimi küçük beldelerde bile bu tür çalışmalar, etkinlikler yapılıyor. Kimi zaman benim de katıldığım, yerel yönetimlerin etkinliklerini, izlencelerini anımsıyorum. Söke, Kuşadası, Didim, Küçükkuyu, Altınoluk, Ören…gibi belediyelerinin böylesi girişimlerini de biliyorum ve alkışlıyorum. Elbette gönlümüzden geçen bunların yurt genelinde çoğaltılması, yaygınlaştırılması. Belediye başkanlarının bu işleri kotaracak, yönetecek, örgütleyecek sanat, edebiyat alanında sivrilmiş yetkin adlara sorumluluklar vermesi gerek diye düşünüyorum. İzmir’de Konak Belediyesi Kültür Müdürü şair Halim Yazıcı, Balçova Belediyesi’nde şair Tuğrul Keskin verebileceğim iki örnek isim. Buna elbette İzmir Büyükşehir Belediyesi Sanat Danışmanı tiyatrocu Haluk Işık ‘ı da katıyorum. Umarım gelecek günlerde belediye başkanlarımız, kentin önemli sorunlarının yanında sanata, kültüre, edebiyata da gereken değeri, önemi verirler. Bir kentin yüzünü ağartacak işler kültürle, sanatla daha bir anlam kazanır, diye düşünüyorum.

Bugün buna bir adım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çağrısı ile başlandı demek istiyorum. İzmirli şair, yazarlar bir sanat kültür merkezi olarak yeniden yaşama katılan eski Havagazı Fabrikası’nda yemekli bir toplantıya katıldık.Büyükşehir Belediyesi Sanat Danışmanı Haluk Işık’ın önerisi ve desteği ile oluşan toplantıya Yazarlar Sendikası İzmir temsilcisi Namık Kuyumcu, PEN adına Hayri K. Yetik, Dil Derneği adına Bekir Yurdakul, İzmir KIBATEK Başkanı Mevlüt Kaplan, BESAM temsilcisi Recai Atalay, Kadın Yazarlar Derneği Genel Başkanı Sevim Korkmaz Dinç katıldılar. Toplantıya katılan İzmirli yazar ve şairler ise şunlardı: Berin Taşan, Dinçer Sezgin, Mehmet Sadık Kırımlı, Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, Halim Yazıcı, Tuğrul Keskin, Asuman Susam, Hakan Cem, Ahmet Günbaş, Sina Akyol, Fergun Özelli, Şadan Gökovalı, Savaş Ünlü, Altay Ömer Erdoğan, Timuçin Özyürekli, İsmail Mert Başat, Oğuz Tümbaş, Gönül Çatalcalı, Mehmet Şakir Örs, Efdal Sevinçli, Atilla Er.

Toplantıya katılan şair ve yazar arkadaşlarımın büyük bölümü Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan sanat, kültür ve edebiyat alanında çalışmalar yapılmasını istediler. Özellikle İzmir’de bulunan sanata, edebiyata emek veren insanların buluşacakları, çalışmalar yapacakları bir çatıya kavuşmak isteği dile getirildi. Numaralı sokaklara bilim, kültür, sanat, edebiyat alanında öne çıkmış çağdaş, aydınlık insanların adlarının verilmesi dillendirildi. Sanat, kültür yapıtlarının çoğaltılması önerildi. Tüm şair ve yazarların ortak görüşü Kocaoğlu’nun temiz politika yaptığı, İzmir’in aydınlık yüzünü aşkınlaştıracak sanat, kültür adımlarına imza atmaya başladığı yönündeydi.

Kentte kültür sanat alanında yaptığı yatırımlar konusunda bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, edebiyatçıların düşünce ve önerilerini dinledi, yanıtlar verdi. Kocaoğlu şunları da söyledi: “Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Havagazı Fabrikası, restorasyonuna başladığımız Ayavukla, kent merkezindeki antik tiyatro ile tarihi Agora’yı gün yüzüne çıkarmak için yaptığımız kazılar ile yakın zamanda restorasyonuna başlayacağımız Kadifekale sur duvarları İzmir için çok önemli değerlerdir”

Önümüzdeki dönemde yapacağı çalışmalar konusunda da Kocaoğlu, Karşıyaka’da 24 bin metrekare alan üzerine bir opera binası yapılacağını, eski DGM binasının İzmir Kent Akademisi olarak kullanılacağını belirtti. Ayrıca Doğal Yaşam Parkı’nda 1.5 milyon metrekare alan üzerinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Zooloji Müzesi kurulacağını da söyledi. Kocaoğlu, büyük bir tiyatro merkezi kazandırılması için çalışmaların yürütüldüğünü de İzmirli sanatseverlere muştuladı.

Kuşkusuz bu yapılanlar ve yapılacaklar çok önemli ve saygın işler. Yerel yönetimler suyla, alt yapıyla, çöple, yolla, kaldırımla uğraşırken, şiirin, öykünün, müziğin, resmin, operanın, tiyatronun, heykelin dahası tüm sanat, edebiyat yaratılarının da insanlarla buluşulmasına olanak sağlamalılar, çağdaş kent insanını oluşturacak eylemlerde bulunmalılar.

Bu tür toplantı ve buluşmaların da belirli aralıklarla önümüzdeki günlerde de sürmesini diliyorum. Gelecek günlerde çağrılamayan çok sayıda sanatçı, edebiyatçı dostlarımızın da katılımlarıyla İzmir’de örnek, düzeyli, anlamlı buluşmaların yolu açılır. Çünkü İzmir her zaman demokrat, aydınlık, çağı karartmayan yapısıyla öncü bir kent konumunda. Ülkemizin aydınlanmasına, gelişmesine, kalkınmasına kültürün, sanatın, edebiyatın katkısını biliyor. Darısı Türkiye’deki tüm kentlerimizin başına…



 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..