Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '09

 
Kategori
İzmir
Okunma Sayısı
8288
 

İzmir mutfağımdan bayram tatlıları (10 çeşit)

İzmir mutfağımdan bayram tatlıları (10 çeşit)
 

Kalburabastı- resim:internetten alıntı


Ayten DİRİER
Nefsimizi ipekten prangalarla arındırdığımız Ramazan ayının ödülü, Şeker Bayramıdır... Şekerimizi yükseltmeyecek hafif tatlılarla kendimizi ve konuklarımızı ödüllendirelim... Bayramınız kutlu olsun!
 

*KALBURA BASTI 

*Malzeme: 

*Hamur 

-1 yemek kaşığı şeker 

-1/2 paket katı yağ(becel) 

-1 kahve fincanı sıvıyağ 

-1 kahve fincanı yoğurt 

-1 çay bardağı irmik 

-3 su bardağı un 

-1 limon kabuğu rendesi 

-1 paket vanilya 

-1 paket kabartma tozu 

.(veya 1 tatlı k.karbonat) 

.Yumurtsız, tadı nefis olur! 

*İç:-1 kase ceviz kırığı 

*Şurup: 

-3 bardak şeker 

-4 bardak su 

-1/2 limon suyu 

*Hazırlık 

-Şeker+su 20 dakika ağzı açık kaynatılır.  

15.dakikada limon suyu eklenip, kıvama girince altı kapatılır. 

-Yağlar, şeker, yoğurt, limon kabuğu rendesi(ufak), vanilya karıştırılır. 

-Un ve kabartma tozu harmanlarak azar azar yedirilir. 

-Kıtırlık vermesi için irmik en son yumuşak hamura eklenir. 

-Ceviz büyüklüğünde parçalar, rendenin dikenli tarafında oval açılır. 

-Ortasına ceviz konularak, üstü kapatılıp, alta gelecek şekilde yerleştirilir. 

.Hamur yağlı olduğu için tepsiye biraz un serpilir, yağa gerek yok. 

-150 derece fırında üstü hafif kızarıncaya kadar pişirilir. 

-Fırından çıkarıp, soğumuş şurup kaşıkla üzerlerine tek tek gezdirilir. 

Ardından eşit şekilde üzerlerine dökülür. 

Küçük bir tepsiye 2 kat halinde dizilerek şerbeti dökülürse, servise  

alt sıradan başlanır. 

*İçine ceviz yerine, sade lor veya tarçına bulanmış hurma da konabilir. 

*KOLAY RULO PASTA 

*Malzeme 

-1 paket kakaolu pötibör bisküvi 

-3 bardak süt 

-3 yemek kaşığı pirinç unu 

-2 kaşık şeker 

-1 vanilya 

-1 avuç ceviz 

-streç 

*Hazırlık 

-Kakaolu bisküvi robot/havanda granül iriliğinde öğütülür. 

-Uzun bir tepsiye streç açılıp, bisküvi eşit kalınlıkta serilir. 

-Süt, pirinçunu, şeker karıştırılarak koyu muhallebi yapılır. 

-İçine vanilya katılıp, karıştırılır. 

-Kaşıkla düzgün şekilde bisküvinin üzerine yavaşça dökülür. 

-Ortasına cevizler sıra halinde dizilir. 

-Streç iki ucundan kaldırılıp, 1/3’ü cevizlerin üstüne katlanıp, streç açılır. 

-Strecin diğer 1/3’ü iki uçtan kaldırılıp, önceki katın üstüne katlanır. 

Açılan streç kenarı üzerine çekilip, sıkıca kenarlardan kapatılır. 

-Buzdolabında en az 1 gün bekletilir. Bayatladıkça tadı nefis olur. 

*İçine muz, marmelat konabilir. 

*Sevgili Nuran Tiriş bu tatlıyı sade olarak, sahte Kazandibi adıyla 

ikram etti. Çeşnilerle rulo pastaya dönüştürdüm. Seveceksiniz!.. 

*MİLFÖY KITKAT (TATLI) 

Milföy dinlenmiş hamur olduğundan hazmı kolaydır. Kıtkat, az katlı hamur işi olup, tatlı ve tuzlularla bir çok yemek çeşidi yapılabilir. Yağsız olan malzemelerde milföy yağlanır, sotelenmiş sebze ve yağlı peynirlerde yağa gerek yok. Aşağıdaki tarifler, daha çok teflon tavada pişirilmeli. Etli olanlar fırında daha güzel bir tad kazanır. Yarasın… 

Tarifler dört kişilik olup, artan her milföy için malzeme de 1 yemek kaşığı arttırılır. 

1-LORLU KITKAT 

Malzeme 

-4 adet milföy, 250 gr. Lor + 2 y.kaşığı toz şeker 

Hazırlık  

-Şeker ve lor iyice karıştırılıp, 4’e bölünür. 

-Milföy aynı ebatta bırakılıp, üçgen şeklinde katlanıp açılır. 

-Üçgenin ortasına konan iç, 1 cm. boşluk bırakılarak kenara yayılır. 

-Üstü kapatılarak kenarları tırnakla sıkıştırılır veya bastırılarak tırtıklı bıçak/ragula ile kesilir. 

-Teflon tavanın dibi 1 tatlı kaşığı sıvı yağla sıvanarak, kıtkatlar altlı üstlü kısık ateşte pişirilir. 

2-ELMALI KITKAT 

M: 4 milföy, 2 elma + 2y.k.şeker + 4 ceviz + 1 çay kaşığı tarçın 

H:-Elmalar rendelenip, suyu süzülür. Şeker ve ceviz kırığı ile karıştırılır. 

-Dörde bölünen iç, milföylere üçgen şeklinde konup, alt parça üsttekini örtecek şekilde
(sızmaması için) etrafı sıkıca kapatılır. 

-Fırın / yağlı teflon tavada pişirilir. 

3-CEVİZLİ KITKAT 

M: -4 milföy, 2 k.şeker+8 adet ceviz 

H: -Şeker ve ceviz havanda dövülür(robotta karıştırılır.) 

-İç, milföylere üçgen şeklinde konulup, üstü kapatılır. 

-Milföyler inceltilip, iç ortasına konup bohça/kare şeklinde kapatılabilir. 

-Yağlı teflon tavada pişirilir. 

*1 çay fincanı fındık/ badem ceviz yerine kullanılarak, aynı şekilde pişirilir.. 

4-FISTIKLI KITKAT 

M: -4 milföy, 1 çay fincanı öğütülmüş fıstık + 2 kaşık şeker 

H: -1 kaşık fıstık ayrılıp, gerisi şekerle karıştırılır. 

-İç, milföylere üçgen veya kare şeklinde yerleştirilip üstü kapatılır. 

-Yağlı teflon tavada pişirilip, üstüne fıstık serpilir. 

5-HİNDİSTAN CEVİZLİ KITKAT 

M: -4 milföy, 1 çay fincanı Hindistan cevizi+2 kaşık şeker+1 y.kaşığı sıvı yağ 

(Yağ yerine, kar gibi çırpılmış 1 yumurta akı kullanılabilir.) 

H: -İyice karıştırılan iç, milföylere üçgen şeklinde konup, kenarı kapatılır. 

-Yağlı teflon tavada pişirilir. 

6-MARMELATLI KITKAT 

M: -4 milföy, 1 çorba kasesi marmelat veya suyu süzülmüş reçel 

H: - İç milföylerin ortasına konulup, kenarları üstte büzülerek veya bohça şeklinde kapatılır. Üçgen şeklinde kenardan kapatılırsa, alt parça üst parçaya doğru kıvrılıp iyice bastırılır. 

-Düşük ısılı fırında pişirilir. 

7-TAHİNLİ KITKAT 

M: -4 milföy, 1 su bardağı tahin+1 çay bardağı pekmez+1 ç.bardağı kırık ceviz 

H: -Karıştırılan iç, milföyün ortasına konup, kare şeklinde sıkıca kapatılır. 

-Düşük ısılı fırında pişirilir. 

8_ÇİKOLATA/PUDİNGLİ KITKAT 

M: -4 milföy, 1 paket çikolata+ 1 su bardağı Hindistan cevizi 

H: -Milföyün ortasına Hindistan cevizi konulur. Üstüne çikolatanın  

¼’ü konup, bohça şeklinde veya üstten sıkıca büzüştürülerek kapatılır. 

*Çikolata yerine koyu pişirilmiş herhangi bir puding konulabilir. 

-Düşük ısılı fırında pişirilir.  

MARDİN Mutfağımın değişmez tatlısı zerde - zerdaç için bakınız: 

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=135454 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

yaptım.Bakalım nasıl olacak.Teşekkür ederim

zirve özden özpınar 
 28.09.2009 19:08
Cevap :
Merhaba Özden! Tam gün beklesin, ikinci ve üçüncü günlerde farkı gör. Bayatladıkça tadı nefis oluyor, çok da hafif. Sevgiler.  28.09.2009 22:30
 

Baklavanız, arifeden bu yana Milliyet İnternet sayfalarından düşmedi. Allah versin. Demeke ki çok beğenilmiş ki, halâ daha yayında. Bu gün dahi. Site, tatlılara bayıldı yani. Gözümüz yok ama, gözümüz tepside kaldı. Sen ne pişirirsen, öyle oluyor zahir. Aşurede de öyle olmuştu. Bu sefer de " Ağzımızın suyu aktı" demiyoruz. Diyemiyoruz. Bu takdirde hemen, elinde kepçe ile vapur iskelelerinde dağıtmağa amade bekliyor oluyorsun. Eh, bir dahaki ramazana diyelim. (O sayfadaki resmi kim çekti?) Selâmlar. Afiyet olsun. Eline sağlık. Pek de güzelmiş)))

Muzaffer Cellek 
 27.09.2009 14:40
Cevap :
Merhaba! Sizin sayfada yorum kapalı olduğundan okumakla, Karşıyakalılara imrenmekle zaman geçiriyoruz. Shalimar ikna olsa, ben de düşünürüm taşınmayı... Bu tatlıları ölçüsüne göre yapan Ankara'lı bir arkadaş açtığı lokantada servise koymuş, ilgiye çok şaşırmış... Resim alıntı, bundan sonra kendi çektiklerimi koyacağım. Teşekkür eder, esenlikler dilerim.  28.09.2009 19:37
 

emek dolu bu güzel tariflere,ama bana heralde bu tariflerden,düşen pay,nefsimizin ipek prangaları oldu,Ayten'ciğim,ne kadar güzel söz... sınırsız sevgilerimle..

Şerife Mutlu 
 25.09.2009 16:26
Cevap :
Sağol sevgili Şerife, ikinciyi denemeni öneririm, çok hafif... Esen kal.  26.09.2009 1:05
 

Sn. Hocahanım, "Her gününüz ve bundan sonraki zamanlarınız, tarifini verdiğiniz bu tatlılar gibi keyif verici olsun" dileklerimle...Selamlar...Gül Alkan

Yurdagül Alkan 
 24.09.2009 21:58
Cevap :
Güzel dileğiniz için teşekkür ederim Gül hanım. Esenlikler dilerim.  24.09.2009 23:57
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 214
Toplam yorum
: 1200
Toplam mesaj
: 138
Ort. okunma sayısı
: 5095
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster