Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '16

 
Kategori
Güncel
 

İzmirliler İstiklal Marşı'nı mı dinlesin, Cuma hutbesini mi?

İzmirliler İstiklal Marşı'nı mı dinlesin, Cuma hutbesini mi?
 

internetten alınmıştır


İzmir'in Konak meydanında Cuma namazı kılınırken, belediye bandosu geliyor ve İstiklal Marşını çalıyor...Meydan camisi küçük olduğu için çevresinde de namaz kılınıyor...Böyle olunca, cami cemaati Cuma hutbesini dinlerken, İstiklal Marşı çalmaya başlıyor...Bu durumda cemaat ne yapmalıdır?

İşte, eski Türkiye'ye mahsus bir garabet...Bu çelişik durumun çözümü aslında çok basit...Belediye Bandosu, vatandaşın Cuma namazında olduğunu görüp en fazla on dakika sonra mızıkasını çalacak...

Ama eğer insanlarda böyle bir hassasiyet yoksa, yanı başında Cuma namazı kılınırken büyük bir rahatlık ve pervasızlık içerisinde bandosunu çalabiliyor...

Çalınanın İstiklal Marşımız olmasının bir farkı yok bu durumda...İstiklal Marşı, Mehmet Akif gibi dini bütün, ömrünü dini ve milleti için vakfeylemiş bir insanın eseredir...Bu şiir, Müslüman Türk milletinin bağımsızlık manifestosudur.

Yani, kendini bu vatana ve bu millete ait hisseden herkes için İstiklal Marşının büyük değeri vardır...Ancak, daha önce de yazdığım gibi, İstiklal Marşı'nın şiir olarak muhtevasından haberdar olmayan bir zihniyet, onun çalgı(beste) kısmını kutsal sayar:

http://blog.milliyet.com.tr/istiklal-marsi--dindar-gufte--laik-beste---/Blog/?BlogNo=168418

Bu aymazlık, "Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli/ ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli" diyen şiirin, marş halini ezan okunurken çalar ya da Cumha hutbesi dinlenirken bando mızıka seslendirir!!

Ortak değerlerimize sahip çıkmanın son derece önemli olduğu şu zamanlarda İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptığı bu çirkinliğin, beledeye başkanının bilgisi dahilinde olduğunu sanmıyorum.

Muhtemelen, konuyla ilgili görevlilerin camiden cemaatten anlamaz kişiler oluşu, İzmirde vukua gelen bu abesliğin sebebi olmuştur...

Cuma gününün hafta sonunun başlangıcı oluşu ve belediyelerin meydanlara bayrak çekme merasimi düzenlemesi, aynı zamana denk geliyorsa, bu durumda yapılması gereken ikisinin de aynı anda gerçekleşmesi olmamalıdır.

Bando mızıkanın Cuma namız bittikten sonra çalıp bayrağı göndere çekmesi, aslında bütün cemaatin de İstiklal Marşına saygı duruşuna imkan verecektir...Böyle bir birlik tesisi imkanı varken, insanların namazlarını ifsat etmenin anlamı var mı?

Haber sitelerine düşen o videoyu izledikten sonra, böyle bir tuhaflığın bir daha gerçekleşmemesi adına İzmir Büyükşehir Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu'nun duruma kayıtsız kalmayacağını düşünerek bu yazıyı kaleme aldım.

Ezanla, camiyle, namazla hiç çatışmayacak bir aforizma varsa o da İstiklal Marşının ta kendisidir...Öyleyse, on dakikalık bir gecikmeyle varlığımızın bu iki temel değerini çeliştirmemek mümkünken böyle çelişkilere meydan vererek Türkiye genelindeki İzmir algısını daha da provoke etmenin anlamı yoktur.

İzmir'in meydanında Cuma namazı da kılınır, İstiklal Marşı da okunur, her giyimden, her inançtan insanlar serbestçe de dolaşır...

İzmir budur, böyle kalmalıdır!

Haberin videosunu buradan izleyebilirsiniz:

http://www.haber7.com/guncel/haber/2196125-izmirde-cuma-namazinda-inanilmaz-provokasyon

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..