Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Murat GÜLCEK - Yakamoz35

http://blog.milliyet.com.tr/gulcek

08 Temmuz '07

 
Kategori
İzmir
 

İzmirliyim

İzmirliyim
 

Bu güne kadar hep İzmir'i yazmak anlatmak istemişimdir. Güzel İzmir'imizi yanlış anlatırım ya da eksik anlatırım diye de yazmaktan korkmuşumdur. Eksik ya da fazla bugün İzmir'i yazmak geldi içimden. Hazır 8 Eylül'dede İzmir toplantısı varken tanıtımda yapmış olurum diye düşünüyorum. Birkaç tane arkadaşımın yazılarından da faydalanarak güzel bir yazı hazırladım sizlere.

Çünkü İzmir benim için bir alışkanlık bir tutkudur. Benim için İzmir Türkiye'nin aydınlık yüzüdür. Onun için İzmir'i herkesin tanımasını ve görmesini isterim hatta tavsiye ederim. Modern Türkiye'nin modern şehrini ve modern insanlarını mutlaka görmelisiniz.

Tarihsel olarak Ege ve İzmir tüm dünya medeniyetlerinin beşiğidir. Dünyanın en zarif, en medeni, en temiz şehirlerinden biridir. Bence kent kültürünün oturduğu tek şehrimizdir İzmir. Her sokağı mis gibi tarih kokar şehrimizin. Konak, Saat kulesi, Asansör, Kemeraltı, Kızlarağası, Hükümet Konağı, Dönertaş, İsrail Sinagogu, Hisarönü, S.T.Polycarp Kilisesi, Çınarlı İzmir içinde görülmeden geçilmemesi gereken yerlerdir.

Tatil için bir-iki saatlik yolculuk edilince dünyanın kabul edilmiş en güzel tarihi yerleri ve koylarına varabilirsiniz. Dünyanın yedi harikasından biri Artemis tapınağı Selçuk'ta, Meryem Ana Efes'tedir. Bunlardan hariç Foça, Dikili, Bergama, Ödemiş, Tire, Bayındır, Bozdağ, Urla, Çeşme gibi yerlerin hepsini ayrı ayrı anlatmaya kalksam sayfalar yetmez. Hepsi birbirinden güzel tarihi eserlere birbirinden güzel mekanlara sahip yerlerdir. Buralar anlatılmaz ancak yaşanır.

Kentin zenginliğini gösteren en güzel en cafcaflı yeri Alsancak'tır. Alsancağın değişmez buluşma adresini herkes bilir Sevinç Pastanesidir. Tabii yanındaki Kıbrıs Şehitleri Caddesini'de unutmamak gerekir. Alsancak Pasaport'ta çay; Kordon da ise bira içilir. Siz çay veya biranızı yudumlarken martıların çılgınca dansını seyredebilirsiniz körfezin üzerinde. Geçen faytonlarda geçmiş günlere alır götürür sizleri. Burada insanlar arasındasınıf farkıda yoktur. Size düşman gibi bakmayan, göz göze geldiğinizde gülümseyen insanların yaşadığı yerdir İzmir. Mavi alabildiğine mavi, yeşil alabildiğine yeşildir. Kırmızının ise her tonunu bulabilirsiniz günbatımında. Aşka ve yaşama tutkulu olanların yaşayacağı yerdir İzmir.

İzmir GözGöz'lülerin, KafSinKaf'lıların, Büyük Altay'lıların şehridir. Göztepe ve Karşıyaka kentin vazgeçilmez semtleridir. Göztepe Tam35'tir, Karşıyaka ise 35, 5 tur bunu herkes bilir İzmir'de.Bu semtlerin cumbalı evleri meşhurdur. Her konuda rakiptir bu iki semt birbirine. Bu semtlerde Churhill, İzmir Kuş Cenneti, İnciraltı Gençlik Merkezi, Balçova Kaplıcaları, Teleferik ruhunuzu ferahlatacak güzel yerlerdir. İzmir Enternasyonel Fuarı görülmeye değer bir organizasyondur. Fuarın içinde Paraşüt Kulesi, Lunapark, Göldeki Kuğular, Dans eden Sular Havuzu en bildik yerlerdir. Altın kapı dönercisi, Topçunun Yeri, Kumrucu Şevki ünlülerdendir. Yengen deyince aklınıza ne gelir sizin bilemem. Fakat burada yengen deyince kumru ekmeğinin arasına sucuk, salam, sosis, erimiş kaşar peyniri ve domattan yapılmış karışık sandviç akla gelir. Kumrudan farkı sıcak olması ve içine salam sosis konmasıdır. Eğer şimdi kumru nedir diye soracak olursanız anlatamam gelip görmeniz lazım :)))

Toprağı bereketli, suyu berrak, doğası güzeldir İzmir'in. Bu yüzden güzeldir İzmir kızları. Sokakları hem deniz hemde kız kokar. Herkezin bildiği gibi kızlarımızın güzelliği pek meşhurdur. Sahide ve sokaklarda rahat rahat dolaşırken görebilirsiniz birbirinden güzel kızları. Rahattır İzmir'in kızları, gülmesini eğlenmesini, güneşi doğayı severler. İzmir'de hiç çirkin kız yoktur. Çünkü İzmir'li erkekler kadınlarını o kadar çok severler ki hiç birine çirkin lafını yakıştıramazlar. Bu arada İzmir'in beyleride yakışıklıdır tabii. Kolay mı o kadar güzel İzmir'li kızlara kendini beğendirebilmek. Ne de olsa iyot koklar İzmir'in erkekleriyle kızları.

Havası güzel mutfağı leziz ve sağlıklıdır bu şehrin. İzmir'li kızlar genelde zeytinyağı kullanmayı severler mutfakta. Balık ve deniz mahsullerine bayılırlar. ''Denizden babam çıksa yerim'' cümleleri çok kullanılır İzmir'de.Arapsaçı, dalagan, ebegümeci, cibez, turpotu, radika, şevketibostan, deniz börülcesi gibi ot cinslerini bilirler ve yerler.

Ebegümecinden börekler, radikadan salatalar, gelincikten kavurma yaparlar. Benim unuttuğum hatta adı bile duyulmamış bir sürü otuda yeriz biz İzmir'liler.

İzmir ne demektir sizin için? Şahsen bana sorulsa bu soru tüm dünyam demekten başka şunlarıda söylemeliyim. Benim için İzmir demek ılık bahar yağmurlarında yürüyerek ıslanmak, kumsalda sırt üstü uzanmak, deniz kenarında fırından yeni çıkmış gevrek boyoz kumru demektir. Çiğdem demektir. Sıcak ekmek üzerine naneli domat salçası sürüp yemek demektir. Tarhana hamurunun kokusu demektir. İzmir demek sevgili demektir.

Bu şehirde hala diğer şehirlerimizde bulamıyacağınız ya da rastlayamayacağınız şeyler yaşanmaktadır. Mesela bu şehirde halaçocuklar sokaklardatop, meşe, saklambaç, kaydırak, istop, yakartop gibi oyunlar oynarlar. Hala otobüslerde yaşlılara, özürlü ve hamilelere yer verilir. Hala otobüste biletini size verenler ( kentkart basanlar ) parasını almazlar. Hala kadınlarımız gece güvenle sokağa çıkabilirler. Hıdırrellezlerde sokaklarda ateşler yakılır. Kar görmek için Spil'e, Sabuncubeli'ne gidilir. Hala dev süpermarketlere inat bakkallar ve kasaplar harıl harıl çalışırlar. Her evin önünde hala renkli saksı çiçekleri, akşam sefaları, fesleğenler vardır. Hala Kemeraltı'nda çocuklar kaybolurlar. Zeybek havasında içi cız eden Harmandalı'da dayanamayıp kalkıp oynayan erkekler, efeler hala vardır. Bu şehrin kedileri hala kedi, denizleri hala deniz insanları hala insandır.

Eğer bir gün İzmir'e gelirseniz benden tavsiye. Kordon'da rakı, buzlu badem, roka, midye, deniz börülcesi eşliğinde bir çilingir sofrası kurdurun. Lodosla şaha kalkan dalgalara ve İmbat'la kucaklaşan İzmir gecelerine kaldırın kadehinizi. Yosun ve iyot kokan denize karşı yudumlayın rakınızı. Ve düşünün nerede olduğunuzu. İzmir nerede olmak istiyorsanız oraya götürür sizi.

Canım İzmir'imden söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Ammada abrtmışsın diyecek olursanız. Buyrun gelin kendi gözünüzle görün derim.

Eğer bilmeyen varsa 8 Eylül'de İzmir'de MB toplantısı yapılacak. Buyrun gelin İlyas Bayram'ın sitesine uğrayın ve organizasyon hakkında bilgi alın.

Gelin görmek istediklerinizin hepsi burada var.

BURASI İZMİR

BURADA HAYAT VAR

BURADA YAŞAM VAR.

SEVGİYLE KALIN...

M.G

 
Toplam blog
: 150
: 1014
Kayıt tarihi
: 25.04.07
 
 

İzmirliyim;Şehrimi ve ülkemi seviyorum.Yaşamayı seviyorum. Eğlenmeyi, eğlendirmeyi seviyorum..