Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '09

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

İzvestiya ve Zaman ortak gazete çıkardı!

İzvestiya ve Zaman ortak gazete çıkardı!
 

Rus İzvestiya gazetesi Ruşça olarak Zaman eki verdi.


Abdullah Gül'ün, 26 Aralık 2008'de planlanan fakat rahatsızlığı sebebiyle ertelenen Rusya ziyareti 12 Şubat 2009 tarihinde gerçekleşti. Ziyaret sebebiyle, Rus izvestiya gazetesi, Rusça olarak Zaman gazetesi eki verdi.

İzvestiya; 1917 yılında Snt.Peterburg şehrinde, işçi, asker, köylü sendikalarından, temsilcilerinden haberler vermeyi amaçlayan bir gazete olarak kuruldu. 1917 Ekim devriminden sonra meclisin Moskova'ya taşınması sebebiyle yayın hayatına Moskova'dan devam etmiştir.

Kasım 2005 yılından itibaren İzvestiya gazetesi yazı işleri müdürlüğü yapan Vladimir Mamontov, gazetenin 12 Şubat 2009 tarihli baskısındaki ana sayfasında şunları yazdı:

<ı>Saygıdeğer okurlar!<ı>

Bugünkü sayımızda, Türk gazetesi Zaman'dan meslektaşlarımızla birlikte hazırladığımız "Partner" adlı özel bir ek yayınlıyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya'ya gelişi anısına. Zaman gazetesinin faydalı işbirliğine ve özellikle bir süre önce İstanbul'da işbirliği anlaşması imzaladığımız gazetenin yazı işleri müdürü Ekrem Dumanlı'ya minnettarız.

Vladimir Mamontov.
İzvestiya Yazı İşleri Müdürü
<ı>
Toplam 8 sayfa halinde yayımlanan ek'in içeriği şu şekilde:

Birinci sayfada, Abdullah Gül'ün fotoğrafı ve "İşbirliğimiz çok yönlü gelişecek", sözleri yer almış. Yazıda Rusya-Türkiye ilişkilerinin 500 yıla dayanan zengin bir geçmişi olduğu, en önemli komşulardan olduğu belirtilmiş. 1990 yılların başlarından itibaren ilişkilerde yeni bir döneme girildiğinden, 2004 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2004 yılındaki Türkiye ziyaretinde imzalanan dostluk ve işbirliği anlaşmalarından bahsedilmiş.

Ekaterina Zabrodina, yazısında; Abdullah Gül’ün doğuştan diplomat olduğundan, Erivan’ı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olduğundan bahsetmiş. “Bu topraklarda bir milyon Ermeni öldü”, sözlerine rağmen Orhan Pamuk’un “ifade özgürlüğüne” açıkça destek olduğunu belirtmiş. “Gül’ün Türkiye’nin Humeyni’si olmasından korkanlar, yanıldı”, sözü ilginç. Ayrıca Abdullah Gül’ün; politika, futbol ve Cengiz Aytmatov hayranı olduğundan bahsetmiş.

Moskova Büyükelçimiz Halil Akıncı yazısında; Rusya-Türkiye ilişkilerinin kısa geçmişine değinmiş. 1998’deki Rusya finansal krizinde bütün yabancıların ülkeyi terketmesine rağmen, Türklerin Rusya’ya inandığını ve kalıp yatırım yaptıklarını belirtilmiş.

Zaman gazetesi yazı işleri müdürü Ekrem Dumanlı; “Açıkça söylemek zorundayım, Türklerin şimdi olduğu gibi Ruslara böyle büyük bir sempatiyle baktıklarını hiç bir zaman görmedim”, demiş. “Benim gibi gençlik dönemi soğuk savaş ile geçmiş kişiler, daha önce hiç görülmemiş sıcak bir ilişkiye şahit oluyorlar ”, diye belirtmiş duygularını.

Profesör Rostislav Rıbakov; “Değişen Türkiye’yi anlamalıyız”, demiş yazısında. Şu anda Rus-Türk ilişkilerinin halk düzeyinde geliştiğini ve davranış dilinin, daha önceki gibi olmadığını, belirtmiş.

Milletvekili Sergey Markov’un kendi ülkesi için söylediği:”Yarınından emin olamayan ama zengin olma imkanı olan”, söylemi ilginç.

Fetullah Gülen ile soru-cevap şeklinde yapılan söyleşiye de yer verilmiş. “Günümüz dünyasından kadının yeri nedir ?”, sorusuna; “Eğer tarihi tecrübelerimize bakarsak, İmam-ı Azam’ın görüşüne göre kadınlar hakim bile olabilir”, şeklinde cevap vermiş Fetullah Gülen.

Cihan haber ajansının verdiği bilgilere göre, Kremlin'den yapılan açıklamada, "Rusya Türkiye ilişkilerinin tarihi açısından en yüksek seviyede gerçekleşen ziyaret bir ilk ve tarihi özellik taşıyor." denildi. Tarafların görüşmelerde Rusya'nın önerdiği Avrupa için yeni bir güvenlik yapısı anlamına gelen pan-Avrupa güvenlik anlaşmasını da ele alacağı kaydediliyor. Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu sorunu ve Irak gündemde yer alacak diğer konular arasında bulunuyor. Uluslararası örgütlerde işbirliği yapılması ve Kıbrıs sorununun da iki devlet başkanının temaslarında ele alınacağı belirtildi. Temaslarda ele alınacak önemli bir diğer konu da Karadeniz'de işbirliğinin geliştirilmesi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Blackseafor çerçevesinde oluşturulan Karadeniz Uyumu gündemin diğer siyasi maddeleri arasında yer alıyor.

 
Toplam blog
: 70
: 2722
Kayıt tarihi
: 28.12.08
 
 

1992 yılından beri yurtdışında yaşıyorum. Moskova Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü mezunuyum. Mosk..