- Kategori
- Ben Bildiriyorum
- Okunma Sayısı
- 6811
J harfinin çağrıştırdığı cinsellik olgusu üzerine dilbilimsel pratik bir çalışma

Günlük konuşma dilinde ve hatta yazı dilinde de sıkça kullanmadığımız bir harfe değineceğiz.
j harfine.
Peki bu kadar az kullanılan bir harf niçin önemli?
Titizlikle incelendiğinde çok çarpıcı bir bulguya ulaştığımız j harfi için şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; şâyet j harfine bir kişilik kazandırılsaydı, kendisini alfabenin en ayrıcalıklı yerinde konumlandırırdı.
j harfine bu ayrıcalıklı kimliği kazandıran temel öğeyi incelemeye koyulalım.
İddiamız şu; j harfinin başharf olduğu ya da içinde geçtiği kelimelerde bazen üstü kapalı bazen de aleni, bir cinsellik vurgusu vardır.
Hem altını çizerek hem de tırnak içinde belirtmeliyiz ki; cinsellik kelimesini dar anlamda değil, geniş anlamda kullanıyoruz. Yoksa hiç şüphesiz cinsellikten kastımız ‘akla ilk gelebilecek o husus’ değildir.
İddiamız bu olunca, ispat yükümlülüğü de bize düşmektedir.
Önce pratik örneklerimizi verecek, sonra da teorik yorumlarımızı getireceğiz.
Buyurun dikkatle inceleyin; ruj, jinekomasti [1] (erkeklerde memelerin aşırı gelişmesi) , jakuzi, oje, jinekoloji
[2] (kadın sağlığıyla hastalıklarını konu edinen tıp kolu ), jartiyer, ejekülasyon, makyaj, vajina, jigolo, jenital [3](üremsel, üremeye ilişkin),
erojen, plaj, j o c a s t a, jüpon [4] (içetek)...
Sıraladığımız kelimelerin beyninizde ne gibi çağrışımlar yaptığını bilemiyor olsakta, bu kelimelerin ne anlama geldiği apaçık ortadadır.
'Ne var canım, ben şimdi içinde cinsellik çağrışımı yapan benzer bir harf ve o harfin de içinde kullanıldığı onlarca kelimeyi rahatlıkla bulabilirim' diye sakın düşünmeyiniz.
Çünkü j harfinin ilginçliği, sadece bahsini ettiğimiz özellikte gizli değildir.
İşin gizemi ve en önemli yanı, j harfi ile başlayan kelime sayısının azlığına ya da nispeten içinde j harfi geçen kelime sayısının azlığına rağmen, bu çağrışımı en fazla yaptırtabilen harf olmasındadır.
Açarsak; şu an elimde bulunan ve 60.000 kelime içeren üstad Ferit Devellioğlu’nun artık bir efsane olmuş Türkçe Sözlüğü'nde bulunan j harfi ile başlayan kelime sayısı 43.
Bu şu demek; j harfi ile başlamayan 59.957 adet, j harfi ile başlayan 43 adet kelime var bu koca sözlükte.
Ana Britannica, Büyük Larousse, Meydan Larousse ve diğer tüm ansiklopedi ve sözlüklerimizdeki ortalama değerler dikkate alındığında farklı bir sayısal sonuçla karşılaşacağımızı düşünmüyorsunuz umarım?
Giriş kısmında değindiğimiz yazı dilinde de sıkça kullanılmadığı şeklindeki açıklamamıza birkaç örnek verecek olursak; Fikret Bila’nın bugünkü [5] yazısında sadece iki, Güneri Civaoğlu’nun yazısında bir, Hasan Cemâl’inkinde de sadece bir adet j harfi kullanılmıştır.
Hülâsa; aslan ormanların kralıysa, j harfi de alfabemizin şahikasıdır.
Sabrın sonu ile
Bibliyografya:
[1]Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, Interpress Basın ve Yayıncılık A.Ş. Cilt 12, sf. 6096
[2]Ülker Açıklamalı Tıp Terimleri Sözlüğü,Latince-Türkçe,Doç.Dr.Süreyya Ülker,Erkam Matbaası,İst.2002,sf.157
[3]Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, Interpress Basın ve Yayıncılık A.Ş. Cilt 12, sf. 6083
[4]Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, Interpress Basın ve Yayıncılık A.Ş. Cilt 12, sf. 6127
[5]07 Eylül 2007 tarihli Milliyet Gazetesi
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

Milliyet Gazetesi Editörleri ile tüm irtibatımı mail ya da doğrudan telefon aracılığı ile yaparım. Sorularımı ve övgülerimi de o şekilde iletirim. Ancak yukarıda okuduğunuz ve yazımı için emek, bir o kadar da yoğun konsantrasyon gerektiren bu çalışmamı, Editör'den Öneriler kısmına aldıkları için kendilerine huzurlarınızda teşekkür etmek istedim ve ayrıca onore olduğumu da bildirmek istedim. Yazıyı diyalektik bir bakış açısıyla okuyup, anlatılmak istenen temel argümanı farkettikleri için... Entelektüel bir tavır alabilip,pozitif doğa bilimlerinde olması gereken mutlak doğrunun, sosyal bilimlerde olamayacağını dolaylı olarak kamuoyuna ispatladıkları için... Teşekkürlerim ve en derin saygılarımla değerli editörler.
Baver Ergun 09.11.2007 21:03Kusura bakmayin ama zamaninizi bosa harcamissiniz o j ile baslayan ornek olarak verdiginiz kelimelerin hicbiri turkce degil, buyuk bir cogunlugu yabanci dillerden turkcelestirilmis kelimeler geri kalanida saglik alaninda kullaniliyor. Onlarin icine bide jandarma, jeton, jale,jet,jole,jilet i koy jale disinda hangisi sana cinselligi hatirlatiyor. Ustelik boyle bir yazi ile zamaninizi niye harcadiniz hic anlam veremedim. Siz zeki birisiniz kanimca daha yararli seylerle ugrasip turkcenin ne kadar guzel bir dil oldugunu anlatmanizi en azindan anlamanizi temenni ederim. Uslubum icin kusura bakmayin. Bu yazinizin basliginida degistirmenizi rica ediyorum dilbilimine olan saygimdan oturu. Deniz Saygin
deniz saygin 08.10.2007 11:53Öztürkçemizde J harfi kullanılmaz. J harfi en çok Farsçada kullanılır. Farsça ve Avrupa dilleri aynı kökten türemiş. Kısacası şimdiki Jinsellik bize sonradan gelmiş. Bizde direk cinsellik içeren kelime yoktur. Genellikle benzetmelerden yararlanılır. Meselâ Azerbaycan'da kullanılan ve Köroğlu'nun Koçaklamalarında geçen silah anlamındaki "Yarak" kelimesi, bugün erkek cinsel organına verilen isim olmuş... Selamlar..
murat ertaş 11.09.2007 18:21- Cevap :
- Didaktik açıklamalarınız için teşekkür ederim. Yalnız 'bizde direk cinsellik içeren kelime yoktur' ifadeniz üzerine bir yazı yazmanızı isterim. Sizce de ilginç değil mi bu gerçeklik? Kimbilir toplum olarak hangi sebeplerden dolayı böyle ilginç bir sonuç ortaya koymuşuz. Sağolunuz. 11.09.2007 18:52
İlginç ve hoş bir yazı olmuş. Ama yaptığınız ispat daha da güzel olabilirdi. Yazılarınızda ilgimi çeken yaşam felsefiniz matematik üzerine kurulu anladığım. Çok güzel. Bence, ' Hayat = Matematik ' dir. Bunu da ispatlar mısınız:-))))) Teşekkürler.
kumrusu 11.09.2007 14:33- Cevap :
- Ali Kırca'nın dediği Haber=Hayat bak bu kabul edilebilir. Ama yok benim öyle bir iddiam inanınız. Sanırım diğer yazılarımı da okumuşsunuz ki, böyle bir kanaat oluşmuş zihninizde. Teşekürler katkınız için. Yine bekleriz:) 11.09.2007 18:50