Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '08

 
Kategori
Müzik
 

J.Rodrigo; Aşkımın ve İsyanlarımın Sözcüsü...

J.Rodrigo; Aşkımın ve İsyanlarımın Sözcüsü...
 

Müziği ve bütün müzik aletlerinin seslerini severim. Ama gitar’ın kalbimde bambaşka bir yeri vardır. Klasik gitar benim için aşk’ı aynı zamanda yaşanan olumsuzluklara karşı bir çeşit isyan ve baş kaldırışı ifade etmektedir.

Gitar çalarak sevdiğimize duyduğumuz aşkı, mutluluğumuzu ya da mutsuzluğumuzu rahatlıkla ifade edebiliriz. En azından benim düşüncem bu şekilde. Belki bu nedenden dolayı gitar’a olan tutkum her geçen gün daha da artmıştır.

Gitar sesi duyduğum an, nerede ve ne yapıyor olursam olayım, yapmakta olduğum işi bırakır ve dinleyebilmek için kulak kesilirim. Dışarıda güneşli bir hava olmasına rağmen ruhumda puslu ve kapalı bir hava kol gezmekteyse eğer gitar dinlemeyi çok isterim.

Aşkımın ve isyanlarımın sözcüsü gitardır. Gitar çalmayı bilmem. İçimde fırtınalar kopmaya başladığı anda J.Rodrigo’nun Gitar Konçertosu‘nu pikapa koyar,köşeme çekilir ve dinlemeye başlarım. Gençliğimden beri aşkımın, isyanlarımın, içimde kopan fırtınaları bazen de çıkmazlarımı ifade edebilen en iyi müzik aleti gitar, sözcüsü ise J.Rodrigo’nun Gitar Konçertosu “ Concierto de Aranjuez” olmuştur.

<ı>Joaquin Rodrigo; (22 <ı>Kasım <ı>1901-6 Temmuz 1999) Valencia şehrinde doğan Rodrigo, üç yaşındayken bir difteri salgını nedeniyle kör oldu ve belki de bunun etkisiyle, müziğe yöneldi. Çocuk yaşta piyano ve keman çalmasını öğrenen besteci, ilk çalışmalarına 8 yaşında başladı. 16 yaşına geldiğinde, Valencia Konservatuarı'nda armoni ve kompozisyon dersleri almaya başladı. Öğretmenleri arasında Antich, Goma ve Chavarri de bulunuyordu.

<ı>Rodrigo'nun ilk bestesi, 1923 tarihini taşıyan Piyano İçin Suit oldu. Bundan bir yıl sonra, orkestra için ilk bestesi olan Juglares'i yaptı ve dikkat çekmeye başladı. Bu yapıtı Valencia ve Madrid'deki konser salonlarında icra edildi. Bütün bestelerini Braille yazısıyla yapan ve daha sonra bir yardımcısı aracılığıyla müzik diline döken Rodrigo, önceleri Albeniz, Granados, Falla ve Turina gibi, genç yaşta Paris'e gitti. Burada, Ravel ve Milhaud gibi ünlü bestecilerin yanı sıra, İstanbul doğumlu piyanist Victoria Kamhi ile tanıştı ve çift 1933 yılında bir daha ayrılmamak üzere evlendi.

<ı>İspanya İç Savaşı'nın gölgesinde ve çok zor şartlar altında Fransa ve Almanya'da yaşamaya çalışan çift, savaşın sona ermesiyle birlikte, 1939'da İspanya'ya döndü. Rodrigo'nun yanında, kendisini dünya çapında üne kavuşturacak olan "Aranjuez Konçertosu"nun el yazması da vardı. Madrid'in güneydoğusundaki küçük bir kasabanın adını taşıyan konçerto, ilk kez Barcelona'da, 1940 yılında icra edildi.

İspanya İç Savaşı ve sonrasında ortaya çıkan olumsuzlukları müzik aracılığıyla ifade eden J.Rodrigo.. Deniz Gezmiş’in idama giderken son olarak Rodrigo Gitar Konçertosunu dinlemeyi istemiş olması…Bu günlere geldiğimizde Rodrigo’nun Gitar Konçertosunu yeniden dinleyip geçmişten bu güne kadar içimizde kopan fırtınaları, isyanları hatırlamamızda fayda olduğuna inanmaktayım

Watch more Video75 videos on AOL Video

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..