Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Jambo :) Bu ne güzel bir merhaba...

Jambo :) Bu ne güzel bir merhaba...
 

Genç Kaşifler Afrika'yı keşfetti...

Doğa Koleji ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile kurulan Çocuk Üniversitesi, Cenevre-Cern ve “Hindistan-Nepal” deneyiminden sonra şimdi de Kenya’yı keşfetti bende onlara eşlik ettim.

 

image

Lake Nakuru, Masai Mara, Amboseli National Park

23 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında dünyanın en büyük hayvan göçlerinden birinin yaşandığı Kenya’daydık.

10 gün çok uzun bir süre.

Zooloji profesörlerinin önderliğinde yapılan bu gezide Çocuk Üniversiteli genç bilim insanları dünyanın nadir doğal hayat bölgelerinde incelemelerde bulundular. Sadece isimlerini duydukları ve nesilleri tükenmekte olan hayvanları doğal ortamlarında görüp, Masai yerel halkı ile tanıştık.

İlginç bir deneyimdi..

Jambo :) bu ne güzel bir merhaba…

10 gün Afrika gibi bir yerdesiniz. Gördükleriniz hem ilginç hem de alışılmışın dışında. İkinci kez biri gitmeyi teklif etse gitmek istemem ama bu deneyimi yaşadığım içinde kendimi şanslı hissediyorum. Artık hayata farklı bakıyorum. Biliyorum hiç bir şey bir daha eskisi gibi olmayacak.

Halime şükrediyorum!..

Yaşadığım ev, çalıştığım iş, ailem ve İstanbul biz mükemmel bir ülkede yaşıyoruz. Sahip olduklarımızın bir kez daha farkına varmış oldum bu gezide. Susuzluk, işsizlik, kirli sokaklar, içinde durulamayacak evler, açlık. Bütün bu olumsuzlukların içinde müthiş bir doğa ve bu kadar farklı hayvan türünün bir arada olması mükemmel fakat bu turizm doğru kullanılmıyor.

İngiliz sömürgesinin hakim olduğu çok belli. Halk kendi kültürünü yaşayamıyor. Zaten unutmuş ve birbirine karışmışlık var. Birden yerli bir köyün içinden takım giymiş bir kadın çıkıyor. Yanında kendi yerel kıyafetleri ile başka biri, bir başkalık var oturmuyor. Kadın Sünneti düşünmesi bile ürkütücü. Devlet AIDS hastalığı nedeni vücutlarını delmeyi yasaklamış fakat dinlemiyorlar ve gizli gizli yapılıyor. Nufusun %40 AIDS’li sıtma çok yaygın bir hastalık bu yüzden seyahatten önce sıtma ilacını ihmal etmeyin. Sarıhumma ve tetenoz aşısı şart. Bu kadar sıkıntı ve hastalık ama yerli halk mutlu, yüzleri gülüyor, merhabayı eksik etmiyorlar Jambo :) nerde karşılaşsanız, göz göze gelseniz bu sesle mutlu oluyorsunuz.

image

Erkekler güçlerini ispat ederlerse evlenebiliyorlar. Bu güç göstergeside Aslanı yakalayabilmek!! Her bir Aslan bir kadın demek. Eğer ava çıkıp yakalayamazsa Kolları ve yüzleri çiziliyor iz bırakılıyor. Bir dahaki yıl tekrar deniyor.

Yılan ve balık eti yemiyorlar, fili bırakın yemeği öldürmek tamamen yasak ve günah sayılıyor.

Biz sürekli safari yaptığımız ve turistlik otellerde kaldığımız için çok zorlanmadık. Zorlandığım nokta su ve yemekler. Banyo suları ilginç sanki banyodan sonra üzerinize bir şey yapışmış gibi hissediyorsunuz. İçme suları ağız tadımızın dışında bir tat ama içilebiliyor. Otellerin mutfakları genelde Hintli ustalar tarafından yönetildiği için baharatlı ve soslu birde hasatalık korkusu yüzünden bol bol ananas ve muz tercihim oldu. Farklı yemek tatlarını sevenler için fena değil.

Ben böyle bir deneyimi yaşamak için 30 yıl bekledim. Doğa Koleji öğrencilerinin yaşında gitmiş olsaydım şu an hayata başka bir penceden bakıyor olurdum. Bu yüzden Genç kaşifleri tebrik ediyorum biz büyükler bu gezide zorlanırken onlar hiç seslerini çıkarmadılar ve geziyi mükemmel bir şekilde tamamladılar.

Bu çerçevede Genç Kaşifler Afrika doğal yaşamını gördüler. Farklı Ülke ve kültürünü tanıdılar. Bolca fotoğraf çekme fırsatları oldu. Gençlerin fotoğraflarını çektikleri hayvanlar arasında aslan, fil, çita, leopar, gergedan, su aygırı, kartal, akbaba, zürafa, sırtlan, ceylan, bufalo, timsah gibi hayvanlar bulunuyor. Ayrıca Genç Kaşifler Masai yerlilerinin köylerini de ziyaret ettiler. Öğrencilerin çıktığı bu maceralı yolculuk bir fotoğraf sergisine de dönüşecekmiş süper.

“Çocuk Üniversitesi”
Doğa Koleji’nin “Mutlu çocuk öğrenir” mottosuyla birebir örtüşen Çocuk Üniversitesi ve Genç Akademi Yaz Okulu Programları, öğrenirken keşfeden öğrencileri bir araya getiriyor. Akademik Yaz Okulları öğrencileri böceklerin dünyasını ve robotları incelemeye, biyolojinin renklerini keşfetmeye, zooloji, botanik, adli tıp, küresel rekabet, girişimcilik gibi birbirinden farklı konularla tanışmaya çağırıyor. Bilimsel yaz okullarına katılan öğrenciler başarıyla bitirdiği her müfredat için İstanbul Üniversitesi tarafından verilecek olan uluslararası düzeyde geçerliliği bulunan eğitim diploması ile ödüllendiriliyor. Bundan sonra ki gezi Brezilya Amazonlar.

Ayrıca kendi deneyimlerimden yararlanarak bazı önerilerimi paylaşmak istiyorum.

Kesinlikle bir rehber aracılığıyla gitmekte fayda var. Çünkü şartlar zor.

Geceleri dışarı asla yalnız çıkmayın çıkacaksınız da rehberden yardım alın ya da taksi çağırın.

Özellikle yerli halkın fotoğrafını çekerken izin isteyin. Para talep edebilir ya da yaptığı takıları satmaya çalışabilir.

Safari parklarının girişinde yerli halkın ürünlerinden hediyelik alabilirsiniz, en ucuz onlar ayrıca sıkı pazarlık paylarıda mevcut.

Eşyalarınızı yanınızdan ayırmayın. Önemli eşyalarınızı pasaport ve para gibi mutlaka sırt çantanızda bulundurun. Hırsızlık detayını aklınızdan çıkarmayın ben yaşamadım ama tekin gözükmüyor.

Seyahat evraklarınızın bir kopyası farklı çantalarda mutlaka olsun.

Teknolojik aletlerinizi götürmemeye çalışın ;ipad, bilgisayar gibi.

Fotoğraflarınız için bolca harici hafıza kartı bulundurun. Bu şekilde hafıza sorunu yaşamazsınız.

Dolar geçiyor çoğu yerde siz yinede şehir merkezinizde paranızı bozdurun ve yanınızda Şiling olsun.

Bavulunuzda Olması Gerekenler

Bolca Tişort

Sweatshirt

Eşofman

Şort

Şapka

Güneş Kremi

Spor Ayakkabı

Terlik

Sinek Kovucu Sprey

Sinek Kovucu Bileklik (Kesinlikle çok işe yarıyor)

El Feneri

Ağrı Kesici

Kas Gevşetici (Uzun safari yolculukları için)

Kuru Gıda (Kayısı, ceviz, incir, fındık, çubuk kraker, gibi)

Hazır Çorba

Asma Kilit

Bolca Islak Mendil

Kağıt Mendil

 
Toplam blog
: 2
: 433
Kayıt tarihi
: 30.03.12
 
 

1981 Adapazarı doğmlu. Marmara Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu. 8 yıldır D..