Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '07

 
Kategori
Sinema
 

Jane Austen olabilmek

Jane Austen olabilmek
 

Jane Austan'a sorarsanız, her şeyi bilme talihsizliğine sahip her kadın bu durumu en iyi şekilde saklamalıydı; çünkü 18.yy İngiliz toplumunda kadınların sınırları, evlenmek için soylu ve zengin bir eş bulduktan sonra bütünüyle evdir. Hele kalem kullanarak para kazanmaksa mürekkep lekesidir. Söhretlerindeki izi asla silinmez.

Erkekler içinse fakir ve orta sınıf bir eşle aşkın hükmünde kurulan bir evlilik yerine hovardalık yapmak daha uygundur "adabı muaşeret" yasalarına göre. Erkek tüm asaleti ile ön plandaydı. Fakat kadınlar daima başroldedir Austen'ın kitaplarında, soylu da olsalar beşparasız da. Aşk yoksulların ve zenginlerin kilitlerini birbirine açan tek anahtardı ve o günlerde şu gözleri kör eden aşkı en doğru kullanan oydu.

Çocukken kelimelerle oyun oynayan, genç bir hanımefendi olduğunda gönüllü olarak "evde kalmış sıfatını" kimliğinde benimseyen, mutlu bir aileye sekizince çocuk olarak katılan biriydi yalnızca.

Aşkı ilk kez yirmi bir yaşında tatmıştı ve mutlu sonla bitmeyen bu deneyimi vazgeçilmez ilham kaynağı olmuştu tüm yapıtlarına. Ve kırk bir yaşında öldüğünde edebiyata ve tarihe uğruna filmler ve kitaplar yazılacak bir isim bırakmıştı Jane Austen...

"Jane ne yapıyor orada?
"Yazıyor."
"Bir çaresi var mıdır?"

Becoming Jane/Aşkın Kitabı Jane rolünü Anne Hathaway'in başarıyla sergilediği 2007 yapımı bir film. Sinema tarihinin en güzel romantik dakikalarını yaşatan danslar ve bakışlar. Jane sevdiği adamı arar katıldığı bir baloda ama bulamaz. Sonra dans başlar ve tam ortasında dikilir karşısında delikanlı ve ayaklar uyarken müziğin ritmine, ezbere edilirken o geleneksel İngiliz dansları, onların bakışları dans eder ve Jane'nin kalemi hiç durmaz o geceden sonra.

"İnsanların çok iyi olamasını istemiyorum, çünkü bu, beni onları sevme sıkıntısından koruyor."

 
Toplam blog
: 39
: 1464
Kayıt tarihi
: 24.06.07
 
 

19 yaşında İstanbul Üniversitesi'nde amerikan edebiyatı öğrencisiyim. Hobilerim: okumak, yazmak, fil..