Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '10

 
Kategori
Dünya
 

Japon gelenekleri..

Japon gelenekleri..
 

İkinci dünya savaşında ağır kayıplara uğrayan Japonya 14 Ağustos 1945’te resmi teslim anlaşmasını imzalamıştı. Bağımsızlığını kazandıktan sonra da kısa sürede büyük bir ekonomik gelişme ile bugünkü refah düzeyine ulaşmıştır..

Japon gelenekleri; şöyle bir baktığımız zaman tamamen yok olan bir ülkenin nasıl kısa zamanda toparlandığını öyle güzel anlatıyor ki :)

* Japonlar özellikle bir topluluk içinde karşısındakine kızsa bile çok nadir olarak açık olarak kızgınlıklarını gösterirler. * Kendilerinin yüzde yüz haklı olduklarına inansalar bile karşısındaki kişiyi sakinleştirmek için özür dilerler. (Sanırım bu davranışları bizde ender rastlanır durumlardan biri )

* Bir kişinin sinirlenip kendini kaybetmesi çocukça kabul edilir, bu sebeple Japonların çoğu sinirlendiklerinde otomatik olarak sinirlerini bastırmayı tercih ederler.

* Japonlar iletişimde oldukça uyumludurlar. Hemen hayır demek yerine; bu konuyu bir düşüneyim, bu konuda ne yapabilirim gibi sözcükler kullanırlar.

* Batıda yemek yerken ses çıkarmak görgüsüzlük kabul edilirken, Japonya'da noodle yerken höpürdetmek ayıp sayılmaz, tersine ne kadar höpürdetirseniz o kadar lezzetli olduğunu ifade eder.

* Bir Japon'un sizi evine davet etmesi çok büyük bir olaydır, genellikle bizdeki gibi misafircilik yoktur, görüşmek isteyen aileler dışarıda bir restoranda görüşür.

* Japonya'da eve kimse ayakkabı ile girmez, zaten kapıdan girince önünüzde Çin Seddi gibi bir terlik ordusu ile karşılaşırsınız.

*Bu ülkede kimse kimseye karışmaz, isterseniz en olmadık bir kıyafeti giyin ve ortada dolaşın. Yalnızca çaktırmadan bir kere bakarlar ve kafalarını çevirirler.:)

* Gözünü dikip bakmak çok ayıptır, bu nedenle trenlerde uyumasalar bile herkes gözünü kapatır, uyuyor gibi davranır. En kalabalık trende bile kimse sizi rahatsız etmez, hırsızlık olayı yoktur. ( Yine bizim memlekette hiç olmayacak bir davranış. )

* Bisikletinizle bıraktığınız bir çanta akşama kadar kimse ellemeden ayni yerinde durur.

* Bir hanım gece çok saatte bile yalnız başına dolaşabilir.

*İş yeri evin erkeği ve aile için her şeydir, hanımlar eslerinin en verimli şekilde çalışabilmesi için ellerinden geleni yapar, erkeğin işten geç gelmesi hiç bir zaman problem edilmez.

* Karı koca arasındaki en büyük kavga, belki kapıyı biraz kuvvetli kapatmak seklinde olur. Sözle kavga yoktur.

* Toplum hayatında da sözden ziyade, bakışlarla kızgınlık anlatılır. Evde de, iş yerinde de bu böyledir. Fazla konuşulmaz ama hareket ve bakışlar her şeyi ifade eder.

* Torpildiye bir şey yoktur, yaşı ve tecrübesi üstün olan ileridedir hep...

* Kadınlar maddi olarak çok kuvvetli oldukları halde eşlerine karşı çok saygılıdırlar.

* Saygı her şeydir, evde, işte, toplumda herkes birbirine saygılıdır, ülkesine saygılıdır. Elbiselerinden kopan bir ip parçasını bile yere atmazlar, başkalarının hakları kendi haklarından önce gelir.

Yazıyı yazarken, keşke bizde Japonlar gibi olabilseydik dedim. Bilmiyorum okurken sizde içinizden geçirdiniz mi?

Kaynak; www.girgin.org/ansiklopedi/

Not; Yazımda sadece Japonların kültürlerini ele aldım. Bir sonraki yazımda; sahip oldukları sapkın din Şintoizmi ( ölülere ve doğaya tapınma sapkınlığı ) ele alacağım. Tabii dini açıdan bakınca hiç örnek alınacak tarafları yok.

Sevgi ve ışıkla.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..