Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '09

 
Kategori
Otomobil
 

Japon otomobil devleri

Japon otomobil devleri
 

Honda'nın bünyesinde bulundurduğu Acura konsepti.


Uzakdoğu dediğimiz yer ada ülkesi olan ve Dünya’da tartışılmaz bir teknolojisi olan Japonların otomobil teknolojilerinden bahsedeceğim. Japonların otomobil sektöründeki liderlerini ve dünyaca ünlü modellerini bu yazımda sizlere anlatacağım. Japonların millet olarak çalışkan ve kültürlerine bağlı olduklarını belirterek konuya başlayalım.

Çoğu devletlerin bir otomobil markası dahi yokken bizim ülkemizde de olduğu gibi Japonların 13 otomobil (ağır vasıta) markası var. Ülkemizde de bütün markaları biliniyor. Bu markalar; Mitsubishi, Honda (Acura), Toyota (Lexus), Mazda, Nissan (Infiniti), Isuzu, Suzuki, Subaru, Daihatsu ve Hino’dur. Görüldüğü üzere spor arabadan gemi ve uçak motoruna kadar üretimin hat safhada olduğu Japonya’yı görüyoruz. Araçların çok olmasından dolayı size Japonların amirallerinden bahsedeceğim. 2 Japon devi Toyota ve Honda;

<ı>

<ı>Toyota

1937 yılında Kiichiro Toyoda tarafından kurulmuştur. Şuanda marka Akio Toyoda tarafından yönetilmektedir. Bir aile şirketi olan Toyota, ağır vasıtadan en küçük otomobile kadar üretimini geniş bir yelpazede devam eden Japon devi çevreci konseptler ile de hem yakıt tasarrufu hem de Dünya’yı korumaya yönelik hareketlerin öncüsü olmuştur. Elektrikli ve Hibrit motorları ile Avrupa’da ve diğer fuarlarda sergilediği konseptler ile diğer firmalarında bu rekabete girmesine sebep olmuştur. Dünya’nın en büyük üreticisi olan General Motors (GM, Bünyesinde 13 Amerikan markayı bulunduran kuruluş.)’den bu unvanı alan Toyota ürettiği araçlarda insana verdiği önem ile de tüketicilerin beğenisi kazanmıştır.

<ı>Toyota ve Lexus

Amerika ve Canada için ürettiği marka olan Lexus kullanıcılar tarafından büyük beğeni kazanmıştır ve Amerika’da Toyata’nın bu kadar başarı elde etmesine yardımcı olmuştur. Ülkemizde Lexus’un fazla ilgi görmemesinin nedeni benzinli ve büyük motor hacimlerine sahip olması bizim için aleyhimize bir durum araçların çok konforlu ve güçlü olmasına karşın güçlü motorları sonucunda ülkemiz şartlarında her kesime hitap etmeyecektir ki bunun bilincinde olan Toyata, ülkelerin demografik unsurlarını iyi tespit ederek planlarını bu doğrultuda yaptığında Türkiye piyasasına Lexus markasını getirmedi. İstisna olarak galerilerden bulmak mümkündür.

<ı>

<ı>Honda

1946 yılında Sohichiro Honda tarafında kurulan marka ilk olarak motor üretimi yapmıştır. 1959’da Amerikan Honda Motor kuruldu. 1963’te ise Honda otomobil yapımına ilk olarak spor otomobil S500 ile başladı. Spor otomobilin ardından pikap olan T360’ı üreterek üretimini arttırarak hitap ettiği kesimi geliştirdi. Formula 1 ve motor yarışlarından elde ettiği tecrübeleri halk için üretti modellere aktaran Honda ürettiği arabalarda kullandığı teknolojiler ile ne kadar üstün olduğunu rakiplerine gösterdi. Uçak motoru üretimine de halen devam eden Honda bunun yanı sıra yat ve tekne motorları, jeneratör üretimiyle de farklı sektörler başarı elde etmiş bir Japon devidir. Amerika için Honda firması tarafından üretilen marka ise Acura’dır.

Bir sonraki yazımda; Mitsubishi Motors, Nissan ve Mazda markalarında bahsedeceğim.

Arabalar ile ilgili diğer yazılarım;

Almanlar ve arabaları: http://blog.milliyet.com.tr/Almanlar_ve_arabalari/Blog/?BlogNo=213825

Üstün Fransız teknolojisi: http://blog.milliyet.com.tr/Ustun_Fransiz_teknolojisi/Blog/?BlogNo=217533

<ı>S&S

Serbestler@windowslive.com

<ı>

<ı>

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..