Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '07

 
Kategori
Gelenekler
 

Japonlar günlük yaşamlarında kimono giymiyor artık

Japonlar günlük yaşamlarında kimono giymiyor artık
 

Televizyonda yeni bir reklam var bugünlerde . Bir Japon hanım kimonolu Eyfel kulesinin civarında yürüyor . Onu gören bir Japon " Yurt dışında kimono giyenler neden kendi ülkelerinde giymez acaba "diyor ve ardından kimononun nasıl giyileceğini öğreten bir okulun adını veriyor .

Evet dugun ve ozel gunlerde giyiliyor artik kimono. Kiz cocuklari icin kimono daha dogduklarinda aliniyor babaanne tarafindan ve bir aylik olunca o kimonoya sarilip sinturizmin tapinagina goturuluyor . O kimonoyu uc yasina gelince giyiyor ilk kez . Sinturizmin tapinaginda yapilan torene katiliyor diger cocuklarla birlikte . Benzer torenin yedi yasinda iken de yapilmasi gerekiyor .

Kizimin ilk kimonosunu esimin anne babasi bana gore servet odeyerek almislardi . Simdi ozel kutu icinde bekliyor . Kiz cocuklari yirmi yasina geldiklerinde yetiskin olduklari icin toren yapiliyor yerel yonetimce . Tabi erkeler de dahil . O zaman hem genc kizlar hemde erkekler kendilerine ozgu kimonolarini giyiyorlar ve ozel resim cekiliyor . Resim daha sonra bizim deyimle gorucu usulu evlenme amaci icin kullaniliyor . Erkek tarafina kizin resmi kiz tarafina erkegin resmi yollaniyor .

Kizim yirmi yasinda giyecegi kimono icin babaannesinden soz almis bile . Ana babasinin o yukun altindan kalkamayacagini biliyor .

Kimono giyilmesi zor bir giyecek . Tek basina giymek ustalik . O nedenle kimono giyilecegi zaman o cevrede bu iste usta olan kisi cagrilir ve ucret karsiliginda kimono giyilir .

Haziran ayinin sonunda kayinpederimin evinde bir tur dini toren vardi . Yasadigimiz sehirdeki tapinaklarin Budist Monk u davet edildi . Toren sonunda genc bir kizin FURISODE (genc kizlerin giydigi uzun kolluklu kimono) giyip yesil cay ikram etmesi gerekli idi . Gorev kizima dustu . Kimono uzerinde nasil duracak diye giydirdi halalari ve babaannesi . Giydigi kimono da halalarindan birinin kimonosu idi . Tabi hemen fotograflar cekildi . Ancak torenden bir hafta once basketbol oynarken burun kemigi kirildi ve ameliyat oldugu icin torene katilamadi . Yerine gorumcemin kizi o gorevi yapti . Yurumek oturup kalkmak zor . Yavas yavas yurumek , otururken once diz cokup sonra ayaklari alta alip ozenle oturmak gerekiyor . Zor is kimono giymek .

Zor ama yinede bir cok kizin hayali ozellikle dugununde beyaz olanini giymek sonra renkli olanini . Kimono kumasi ipekten yapildigi icin cok pahali uzerindeki desen ve bazilarinda altin iplikle isleme degerini artiriyor . Eskilerde kizin ailesinin varlikli olmasi ceyizinde getirdigi kimono sayisi ile olculurmus . Yakin zamanlarda bir cok kisi almak yerine kiralamayi yegliyor . O da pahali ama aslini almaktan daha ucuz .

Geleneklerine bagli olanlar hala disari gezmeye gittiklerinde kimono giyiyorlar oyle zarif gorunuyorlar ki . Bundan boyle kimono yasamlarinin bir parcasi olmayacak Japon hanimlarinin bu bir gercek ama en azindan ozel gunlerde bu gelenegi surdurmeleri guzel .

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..