Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '14

 
Kategori
Dünya
 

Japonun Tavrı, Kübanın yasakları

Japonun Tavrı, Kübanın yasakları
 

Japonya, Küba


Japonya, ne Hıristiyan, ne Musevi ne de Müslüman. Ne peygamberleri, ne de kutsal kitapları var, ama inandıkları insani değerler ile bütün dünyaya ders verirler, insan olmanın tüm erdemlerini samimi olarak toplumsal olarak yaşıyorlar.

JAPONLAR'DAN ÖĞRENİLMESİ GEREKEN 10 TEMEL İLKE;

1.Ağırbaşlılık; Hiçbir dövünme ya da aşırı hareketlerle ızdırap ifade etme görüntüsü vermiyorlar. Üzüntünün kendisi yüceltildi.

2.Onur; Su ve yiyecek kuyruklarındaki disiplin. Hiçbir kaba söz ya da sert el kol hareketi yok. Sakinlikleri övgüye değer.

3.Yetenek; Örneğin, inanılmaz mimar, mühendisler, Binalar sallandı ama yıkılmadı.

4.Erdem; İnsanlar sadece o anda gereksinimleri olanları aldılar, Başkaları da bir şeyler alabilsin diye.

5.Düzen; Hiçbir dükkân yağmalama yok, yollarda korna çalmak, sollamak yok, sadece anlayışlı tavırlar.

6.Özverili; Elli çalışan deniz suyu pompalamak için nükleer reaktörlerin içinde kaldı, bunların yaptıklarının karşılığı nasıl ödenebilir?

7.Duyarlılık; Lokantalar fiyatlarında indirim yaptı, korunmayan bir bankamatiğe hiç kimse saldırmadı, güçlüler zayıflara baktı.

8. Eğitim; Yaşlılar ve çocuklar dâhil herkes ne yapacağını tam olarak biliyordu. aynen de yaptılar.

9.Medya; Bültenlerde kendilerini mükemmel bir şekilde dizginlediler. Aptalca konuşan muhabirler/spikerler, sadece sakin bir şekilde yapılan habercilik. En önemlisi de, durumdan faydalanarak yaşanılan felaketlerden, kolay yoldan kendine pay çıkarmaya çalışan politikacıklar yoktu.

10.Vicdan; Bir mağazada elektrikler kesildiğinde, ücret ödeyemeyecekleri için insanlar aldıkları şeyleri tekrar raflarına koydular ve sessiz bir şekilde çıktılar. Ülkeleri dev bir afete uğramış durumdaki Japon vatandaşlarından dünyanın alacağı çok dersler var.

Küba, % 56sinin herhangi bir dine inanmadığı, % 39u Katolik ayrıca  Protestanlar ve Yahudiler olduğu müslümanın olmadığı bir Ülke.

KÜBA'DA YASAKLAR LİSTESİ;

1. Sömürücü ülkelerin bayraklarının yakılması yasak; çünkü onlar yöneticileri değil o ülkenin halklarını temsil ediyor.

2. Karalamacılardan dahi olsa birisinin ölümüne sevinmek yasak; çünkü ailesinin acısına saygı duyulur.

3. Birilerinin karşısında diz çökmek yasak.

3. Onuru kaybetmek yasak.

4. Gerçekten özgür olmanın gücünü kaybetmek yasak.

5. Tartışmasız bir kahraman olan Fidel Castro'nun heykelini yapmak veya adına anıtlar dikmek yasak. Ona tapmak yasak, o yaptığı işleri insanlığın çıkarı için yaptığını, kişisel olarak çıkar sağlamak veya yücelmek için yapmadığını söyler.

6.Zaten hak olan bir şey için yalvarmak, dilenmek onu bir mükâfat gibi görmek yasak.

7. Tarihsel düşmanların özel hayatından konuşmak. Bu sebeple meşhur “Clinton ve Monica Lewinsky” meselesi hakkında bir tek Kübalının bile konuştuğu duyulmadı.

8. Halkın iktidarına ve yaşayış şekline karşı işler çevirmek veya ona karşı çalışmak yasak.

9. Cehalet yasak.

10. Marjinallik yasak.

11. Kültürel yozlaşma yasak.

12. Çocukların kaderine terk edilmiş bir şekilde sokaklarda uyuması yasak.

13. Az sayıda zenginin çok varlığının olması ve çok sayıda insanın az varlığının olmasını oluşturacak durumlara devletin göz yumması yasak.

14 Dünya üzerinde herhangi bir yerde üniversite okuma şansı olmayan gençlerin, hayallerine ulaşmak için ne yapacağını bilmeden çaresiz kalması yasaktır bu yüzden ELAM (Latin Amerika Tıp Okulları) kurulmuştur.

15 Muayene ve ameliyat parası olanağından yoksun olduğu için doktora gitme imkanını kaybetmiş insanların olması. Bu sağlık alanındaki problemler sadece Kübalıların problemi olarak değerlendirilmesi kabul edilemez. Bu sadece Kübalıların problemi değildir dünyada yaşayan kadın erkek yoksul halkların problemidir (Küba'nın yaklaşık 30,000 doktoru dünyanın yoksul ülkelerinde hizmet vermektedir.)

16. Beslenmede yetersiz düzeyin varlığı yasak.

17. Çocuk ölümlerinin olması yasak

18.Dayanışma eksikliği yasak

19. Duyarsızlık yasak.

20. Başkalarının alın teriyle birkaç kişinin zenginleşmesi yasak.

İki Ülkenin ortak yanı ise her Ülkede de Ulusal önderimiz Atatürkün büstünün olması. Şöyle bir değerlendirme yapınca; O ülkelerin insanlarının mutluluğu nedeni ile Japonun tavrına Kübanın yasaklarına imreniyor insan.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..