Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '09

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Japonya'nin görülmeye değer bir şehri "KYOTO"

Japonya'nin görülmeye değer bir şehri "KYOTO"
 

KİNKAKUJİ


Yıllar önce kardeşlerim buraya geldiklerinde kızım daha bebek olduğu için eşim onları yaşadığımız yerden yaklaşık iki buçuk saat uzaklıktaki Kyoto şehrine götürmüş ve misafirparverliğini kanıtlamak için bir çok sayıda ünlü tapınağı tanıtmıştı. Eve dönen kardeşlerim "Abla başka tapınak görmek istemiyoruz! " diye yakınmışlardı. Evet çok sayıda tapınak var Kyoto şehrinde. Ben beşini ziyaret etme olanağını buldum değişik zamanlarda.

Tapınakların en ünlülerinden biri KİNKAKUJİ. Duvarları altın kaplamalı. Evet yanlış okumadınız ALTIN... Zaman zaman restorasyonla eskiyen yerleri yenileniyor. Çok geniş bir bahçesi var. Bu mevsimde özellikle yaprakların renk değiştirdiği dönemde renk cümbüşü içinde görülmeye değer.

Oğlumun Kyoto'daki üniversiteyi kazanması nedeniyle ona tek başına yaşayabileceği bir odalı ev aramak için emlakçıları ziyaret etmek gerekti. Bugünün resmi tatil olmasını nedeniyle dersim olmadığı için yola çıktık. Ev işini hallettikten sonra üniversiteyi de gördük. Şehir merkezinden uzakta ormanlık alana yakın dağın tepesinde bir kampüs.

Sonra eşime KİNKAKUJİ' yi görmek istediğimi söyledim. Öyle kalabalıktı ki resim çekmek için insanlar sıraya girmişti neredeyse. Hemen her dili duymak olanaklı idi. Tabi yerli turistler de vardı. Hava serindi ve arada yağmur çiseliyordu. Yaygın olan grip nedeniyle yabancılar hariç Japonlar maskeli idi. Bahçe düzenlemesi çok güzel olan o tapınağı gezerken huzur duyuyor insan. Yeşil yapraklı ağaçlar yanında sarıdan kırmızıya kahverengine kadar hemen her rengin olduğu ağaçlarla bezeli bir bahçe. Çam ağaçları buraya özgü biçimde özenle budanmış. Gölet ve gölette yüzen KOİ denilen balıklar ve bir köşede sessiz sessiz yüzen ördekler. Bahçede yürümek için belirlenmiş yolda ilerlerken yandaki küçük derede şırıl şırıl akan bir dere ve küçük bir şelale. Bir iki hediyelik be bu yıl lise sınavına girecek öğrencilerim ve yigenimin başarılı olmaları için aldığım buraya özgü muskalarla eve dönmek için arabaya binerken gökyüzünde beliren ve hemen her rengi ayırt edebildiğimiz GÖKKUŞAĞI güne ayrı bir güzellik kattı.

Evet Kyoto görmeye değer şehirlerden biri Japonya 'da. Tokyo, Osaka gibi büyük değil ama eski ve yeni ahenk içinde görülebilecek bir şehir. Gion denilen yöresine gittiğinizde mimari özellikleri eskiyi yansıtan evleri lokantaları ve MAYKO SAN (Geyşa) görmek olanaklı. Özel kimonaları ve makyajlarıyla...

Aniden bastıran yağmuru ve sonradan açan gökyüzü ilginç. Ben görmedim ama kar yağdığı zaman KİNKAKUJİ bir başka güzelmiş.

Ülkemize uzak Japonya. Ama kısmet bir gün yolunuz düşerse Kyoto'yu ziyaret etmenizi öneririm. Yemekleri bizim mutfağımızdan farklı ama tatmaya değer. Kyoto'nun bir tatlısı bizim lokuma benziyor. Eğer değişik yemek zor derseniz dünyanın her ülkesinden lokanta bulabilirsiniz. Ben yine de Japon yemeklerinin lezzetli olduğunu vurgulamak istiyorum. Özellikle yazın çok sayıda nehir kıyısında dizili lokantaların balkonumsu uzantılı bölümlerinde temiz nehir suyunun şırıltlı akışını dinleyip hafif esen rüzgarda sevdiğiniz içeceği yudumlamak ise bir başka zevk..

Ulaşım için belediye otobüsleri, metro ve trenler araba ile dolaşmaktan daha iyi. Çok sayıda üniversitenin olduğu bu şehirde yaşayan yabancıların sayısı da çok. Kimi öğrenci, kimi eğitici. Orayı kendine yurt edinenler de var tabi ki.

Güzel ve düzenli bir şehir KYOTO....

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..