Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

JCVD

JCVD
 

imdb


Bir tür protest-film. Bir tür grotesk film. Bir tür anti-grotesk film Bir tür parodi f ilmi. Bir tür anti-parodi film.

Bir film bunların hepsi birden olabilir mi?

Olabiliyormuş.

Jean Claude van Damme sayesinde gördük, öğrendik.

Bir: Başlangıçtaki tek parça plan sayesinde, bir aksiyon yıldızının, trüklerinin hepsini birden yapabileceğini gördük.

İki: Ortalardaki uzun monolog-tirad planı sayesinde, aksiyon aktörlerini de konuşabildiğini gördük. Yani, Clark veya Bogart atmakla yetinmediğini.

Anti-grotesk ve anti-parodi şurada: Filmde kendi adını taşıyan karakteri canlandıran van Damme, bir soyguna karışınca, halk toplanıp onun lehinde tezahürat yapmaya başlar.

Grotesk ve parodi şurada: inanılmaz abartılı soyguncu tiplemeleri ve alarm sesinin gayet açıkseçik bir biçimde insan sesiyle verilmesiyle.

van Damme’ın Uzakdoğu asyalı bir yönetmenden kazık yediğini de bu sayede öğrenmiş olduk. Bu Tsi Hark olamaz, o onu yeniden yaratmıştı. ‘Replicant’ın yönetmeni Ringo Lam olmalı. (O da, kendisini taklit eden Tarantino’nun sonunu paylaştı, eridi gitti.) Zaten filmde genç bir tipleme vardı.

‘Starship Troopers 3’ten sonra, sinema öğelerinin, yönetmenlerin, oyuncuların, yaptıkları işlerle ve filmlerle ilgileri kaygıları olduğunu, bunu da filme yedirilebileceğini gördük.

Yani, bu da minik ama gerçek bir meta-sinema vektörü: Bir aktör düşünür.

Filmin protestliğini, van Damme’in arabesk isyanında yatıyor: Yahu yeter, iliğimi kemiğimi sömürdünüz ama ben sizler olmadan bir hiçim sevgili seyircilerim.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..