Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Jelibon Üretimi - Bilgi Kirliliği

Jelibon Üretimi - Bilgi Kirliliği
 

Jelibon Üretimi - Bilgi Kirliliği


Merakla beklediğiniz köşeme bu hafta “ Kulaktan dolma bilgilere hayır!” diyerek giriş yapmak istiyorum.  Bizim toplumumuzda böyle bir kavram var sevgili okur. İyi bilirsin, at bir laf ortaya tamam artık gerisi gelir. Bundan çok eğleniyorsanız tamam yapın da ,sağlık veya gıda ile ilgili konularda yapmayın rica ediyorum. “ Şu şöyleymiş, bu böyleymiş aman da şöyle olunca böyle oluyormuş. “ İnanma o diyene, alanında uzman ya da bilgisine güvendiğin kişileri oku onlarla konuş sor bu zor bir şey değil.  Noluyor özgecim ya?  Gelin başlayalım.

Şimdi bu herkesin bildiği jelibonlar var ya? Hep derim sen tüketmesen çocuğun onu tüketiyor, ya da torunun. Sen jelibonu bilmen, öğrenmen iyi olur. Öyle bilinçsizce ve her yerde yazan konuşulan şeylere inanmadan sağlamca öğrenmek gerekiyor . Değerli tüketiciler, jelibon dediğimiz nasıl bir şey ? Önce bunu konuşalım, jelatin, nişasta veya bir alg türü (agar-agar) ve meyve sebze konsantrelerini içeriyor bu ürün. Rengini limon, kivi, elma, kırmızı üzüm, ısırgan otu gibi gıdalardan alıyor.  Nişasta ve agar- agar jelibonun o yapısını oluşturmada öncü. Jelatini zaten biliyorsunuz.

Açıklık getirmeliyim, bizim ülkemizde  “ Sığır jelatini “ kullanılarak jelibon üretimi gerçekleşiyor. Niye? Çünkü ülkemizde domuz tüketilmiyor, domuz jelatininin de üretimde işi yok. Bunu nasıl anlayabiliriz? Ürün bilgisinde belirtilen helal bilgisi, Helal Türk Malı yazısı,  helal sertifikası veya içindekiler kısmındaki domuz jelatini yazısından. O senin dikkat etmen gereken bir durum. Domuz jelatini, domuz tüketen ülkelerdeki jelibonlarda elbette ki kullanılabilir. Haa merdiven altı döner yediğinde, domuz eti çıkıyor, hile var o ne olacak?  Diyorsan jelibonda da bilmeden her önüne gelen bilinmeyen jelibonu tüketmemelisin bu düşünceyle.  Türkiye’de jelibon alıyorsan o sığır jelatini kullanılarak üretildi. Kalkıp komşun Nejla teyzenin,kuzenin Ahmet’in, enişten Nazmi’nin, küçük görümcen Leyla’nın lafını düşünüp de ona inanma, en önemlisi bu.

Üretim aşaması ise çok sevimli, o gördüğünüz şekil öncelikle elle çiziliyor sonra bilgisayardan geçirilip kalıp oluşturuluyor. Az önce saydığım malzemeler özenle karıştırılıyor ve karışım elde ediliyor. Üretim öncesi gerekli kontroller yapılıyor ve onay verilince üretim başlıyor. Kalıplar önce nişastaya basılıyor sonrasında da karışım kalıba dökülüyor veeee tatlı şekiller karşımızda!  Ayıcıklar, solucanlar, meyve şekilleri, yuvarlak şekiller, takma diş (en sevdiğim).  Ama o da ne? Yapışkanlıkları fazla, o halde direk kurutulmaya.  Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra sıra balmumuyla onlara canlılık katmaya geliyor. Jelibonlar hazır, kontrol aşamasından sonra paketleme gerçekleşiyor ve üretim tamamlanıyor. Raflarda ise karşımıza karışık meyveli, karpuzlu, ekşili, tropikal olarak karşımıza çıkıyor. Jelibondan farklı bir yapıya sahip olan “Chamallows”  farklı bir yapı, belki başka bir gün köşede yer verebiliriz.

Her gıdanın üretimi emek ister ve küçük gözüken önemli ayrıntılarla son ürün elimize ulaşır. O yüzden bilinmeyen ve araştırılmayan bir konu hakkında yaşanan bilgi kirliliklerine izin vermemeliyiz. Bir şey iyi ya da kötü olabilir biz sadece “ Ne olduğunu” bilmeliyiz. Araştırmazsak ve bilinçsizce tüketirsek tabi ki kötü sonuçlarla karşılaşırız, araştırırsak ve öğrenirsek de bir o kadar güven hissederiz. Seversin ya da sevmezsin, tercih edersin ya da etmezsin o ayrı.

Yeter ki aktif bir araştırma içerisinde ve bilinçle yaşayalım.

Sağlıkla Kalın!

Not : “ Jelibonun yaşı yok. “

Gıda Mühendisi - Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..