Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

Jerusalem Post'a

Jerusalem Post'a
 

Jerusalem Post Gazetesi’nin yayınladığı bir analiz yorumda Türkiye’nin İran ve Suriye eksenine yöneldiği, bu tezi savunurken de İstanbul’da organize edilen Cihat Konferansı’nı misal gösterdiğini anlıyoruz.

Makale de ayrıca Türkiye’nin bu eksene yönelişinin kısa süreli değil bilakis daha kapsamlı ve uzun mesafeli bir politik hamlenin teşebbüsünün tezahürü olduğu ifade ediliyor.

Makalede belirtilen tüm bu havadislerden sonra söz konusu ortaya atılan tezi kendi açımızdan yorumladığımızda gazetenin hadiselere daha objektif bakacağı kanaatindeyim.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Türkiye saf değiştirme ve bir başka kutba yönelme gibi arayışlarda değil bilakis tek alternatif yerine çok çeşitli ve seçenekli dış politika anlayışını diplomasisine hâkim kılmış durumdadır.

Yıllardan beri gelen hükümetler veya devletin o zaman ki dış politikalarını tayin eden dönemin koşulları itibariyle Türkiye’nin Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri eksenine daha çok eğilim gösterdiği söylenebilir.

Oysa Türkiye’nin şu an da ki Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik politikalarında değişiklik olmamakla beraber Rusya, Ortadoğu ve Kafkaslarla da alakadar olması değişen dünya paralelinde var olan diplomatik uygulamalardır.

Dünya da sadece Jarusalem Post değil birçok gazete, mecmua ve haber yayın organları da ülkemizin diplomasisine getirdiği söz konusu yeni balans ayarlarını kendilerinden uzaklaşan bir Türkiye izleniminin habercisi gibi değerlendirmeleri bu yanlış düşünceyi beslemekten başka bir işe yaramaz.

Bu sabit düşünce yerine Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri, hadiselere daha objektif baktığında Türkiye’nin var olan jeopolitik ve stratejik konumundan dolayı teşebbüslerinin ne kadar normal olduğunu göreceklerdir.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..