Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '08

 
Kategori
Sinema
 

Jhon Q

Jhon Q
 

Yönetmen Nick Cassavetes
Senaryo James Kearns
Oyuncular Denzel Washington, Robert Duvall, James Woods, Anne Heche, Eddie Griffin
Filmin Türü Drama, Korku
Orijinal Adı John Q.

Yapım Yılı 2002
Yapım Ülkesi ABD
Orijinal Dili İngilizce
Filmin Süresi 118 dakika
Resmi Sitesi www.meetjohnq.com
Dağıtıcı Firma Umut Sanat
Vizyon Tarihi 17.05.2002

O bir fabrikada çalışan afrika kökenli , siyahi, sıradan bir işçi, John Q. Archibald.Ama mutlu, maddi sıkıntılar çekmesine rağmen mutlu. Oğlu Mike'ın bir maç sırasında hastalanıp, hastahaneye kalıdırılmasıyla beraber yaşamının tamamiyle değişeceğinden haberi olmadan mutlu, verici iyi bir aile babası. Oğlu gerekenden üç kat daha büyük ve yaşayabilmesi için acil olarak kalp nakli yapılması gereken bir hasta." Kaderin cilvesi"midir ki?Jhon Q için çalışığı firma tarafından yatırılması gereken sigorta primleri, işverenler tarafından sözleşme değişikliği yapılarak olması gerekenin çok çok altına düşürülmüştür ve oğlunun ameliyat masraflarını karşılıyamayacak kadar azdır.(Bu senaryo çoğumuza bir şeyler hatırlatacaktır.) John Q.'nin çalışma hayatında şanssızliklar peşini bırakmaz. Oğlunun yaşaması için en kısa sürede büyük miktarda para bulması gerekmektedir. Tüm eşyalarını elinden çıkarır, yardım bulabileceği her kapıyı çalar.Ama nafile.Ameliyatı için yeterli parayı bulamaz. Hastane yönetimi, hastane masrafları karşılanamiyacak kadar yüksek olduğu için, kalp hastası çocuğu eve gönderme kararı alır. Oysaki amliyat olamadığı her gün çocuğun değerleri düşmekte ve ölüme bir adım daha yaklaşmaktadır.Artık başka çıkar yol bulamayan John Q oğlunu kurtarabilmek için çılgıca bir harekete kalkışır ve çaresizlik içinde oğlunun yattığı hastahanenin acil servis ünitesini silahla basarak, aralarında kalp cerrahı Dr. Raymond Turner'ın da bulunduğu bir bölüm hastane personeli, bazı hasta ve ziyaretçi'yi rehin alır. Tek amacı oğlunu ameliyat ettirmektir.Donör olarak da kendini kullanacak oğluna kendi kalbini verecektir.
Filmin bir yerinde çaresizlik içinde " Ben oğlumu gömmeyeceğim, o beni gömecek." diyor ve işte böyle bir baba gerçeken varmıdır? diye içimden geçirmeden edemiyorum.Öyle babalar tanıyorum ki çocuklarını boşandıkları eşlerine bırakan ve bir daha hiiçç arayıp sormayan.

Oyunculuk performanslarına gelince Denzel Washington'un olduğu yerde kötü performans olur mu hiç? DVD yi bana getiren arkadaşım izlerken "ağlama sakın!!!" demişti. Filimlerde kolay kolay ağlayabilen bir tip değilimidir.Bu güne kadar iki film ağlattı beni biri bu filmdir diğeri "Babam ve Oğlum" .Haaaaa bir de çocukluğumda izlediğim "Şampiyon" u sayarsak üç filim. Ancaaakkkk ne ilginçtir ki insanı yüreğinden vuran filimler her nedense anne - çocuk temasının değil baba- çocuk temasının ağırlıklı olduğu filimler.Ya da bana mı öyle geliyor?

Bu filmi izleyin.Büyük Amerikan Rüyası'ndaki sağlık sisteminin, çarpık bürokrasilerinin, toplum medya ilişkilerinin, sosyal adaletsiliklerinin, kariyer tercihlerinin, insanın gözüne gözüne sokulduğu bir film. Bu güne kadar neden özel kanallar harici, bir kanalda yayınlanmadı diye merak etmiyor değilim? Hafif arabesk de içeriyor diyebiliriz. Ama ne denirse densin ülkemin de nereye gidiyor olduğunun bir rehberi olur belki.

Filme ait açıklayıcı bilgiler http://www.intersinema.com/john-q-filmi/ sitesinden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 167
: 1867
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

01/06/1967 Rize/fındıklı doğumlu olmama rağmen doğum yerimi hiç görmedim. Türkiye'nin hemen her ilin..