Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Sezen Bozkurt Köseoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/docdrsezenbozkurt

01 Şubat '22

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Jinekolojide PRP

PRP nedir?

 

PRP (platelet rich plazma) yani trombositten zengin plazma demektir. PRP’de, büyüme faktörleri çok yüksek konsantrasyonda bulunur. Vücutta istenilen bölgelere enjekte edildiğinde, bu trombositler içlerinde bulunan büyüme, tamir ve gençleştirme ile ilgili hormonları açığa çıkarırlar. Açığa çıkan bu hormonlar, yeni damar gelişimini uyarıcı maddeler, kalsiyum klorür, kollajen gibi maddeler, o bölgedeki ‘’fibroblast’’ denilen doku hücrelerini uyararak yeni kollajen sentezlenmesine ve bağ dokusunun güçlenmesine neden olurlar. Böylece kollajen artışı ile birlikte o bölgede gençleşme, güçlenme ve dolgunlaşma, sağlanır.

 

PRP nasıl elde edilir?

 

Kişiden venöz kan örneği özel PRP tüpüne alınır, santrifüj edilerek işlemden geçirilir. Takiben elde edilen trombositten zengin sıvı kısmı sonra lokal anestezi ile istenilen bölgeye lokal aneztezi ile uygulanır.

 

PRP jinekolojide ne amaçla kullanılır?

 

PRP uzun yıllardır yüz gençleştirme, yara iyileşmesi, yanık tedavisi, spor yaralanmaları, menüsküs tedavisi gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Jinekolojide ise daha çok cinsel sağlıkla ilgili kullanılmaktadır.

 

Jinekolijide özellikle vajina ön duvarına PRP uygulamaları cinsel hazzı arttırmak amacı ile uygulanabilmektedir. Bu uygulama O-shot uygulaması veya orgazm aşısı olarak da adlandırılmaktadır. 

 

Bunun dışında;

 

  • Menapoz döneminde olabilen vajinal kuruluk sorununun giderilmesinde,

  • Sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar,

  • Doğuma bağlı yaralar iyileştirilmesinde ve giderilmesinde kullanılmaktadır

  • Diparuni; ağrılı cinsel birleşmeler

  • Hafif düzeyde idrar kaçırma gibi problemlerde kullanılabilir. 

 

Etkinliği tartışmalı olmakla birlikte erken menopoz hastalarında yumurtalık rezervinin arttırılması ve gebelik şansının arttırılması amacıyla da kullanılabilir.

 

 
Toplam blog
: 11
: 62
Kayıt tarihi
: 06.05.21
 
 

12 Ocak 1984 yılında Hatay'ın İskenderun ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi İskenderun'd..