Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Jinekolojik endoskopi

Jinekolojik endoskopi
 

20-21-22 Mart tarihlerinde gerçekleşen 3. Ege Jinekolojik Endoskopi Sempozyumu, İzmir Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yurt içi ve dışından pek çok değerli ismi ağırladı. Jinekolojik Endoskopi kadın sağlığında önemli yer tutmakta.

- Jinekolojik Endoskopi nedir?

Endoskopi vücut boşluklarının küçük ışık kaynakları ile aydınlatılarak gözle doğrudan incelenmesi işlemidir. Bu işlemle hastalıkların gözle veya parça alınarak tanısı konulup aynı zamanda tedavileri yapılabilir. Tıbbın tüm dallarında endoskopik uygulamalar vardır. Jinekolojik endoskopi, bu işlemin ilk ve belki en çok uygulandığı uzmanlık dalı olmuştur.

Jinekolojik Endoskopi uygulanma nedenleri tanısal ve tedavi amaçlı olmak üzere ikiye ayrılır. Aslında bu iki uygulamada birbiri içersine girmiştir. Tanısal amaçlı endoskopik operasyon esnasında görülen hastalık aynı seansta tedavi edilebilir.Jinekolojik endoskopide iki ayrı muayene şekli ve iki ayrı cihaz kullanımı vardır.

- Laparoskopi ; Kadın iç genital organlarının (rahim, yumurtalık, tüpler )veya karın içerisindeki diğer komşu organların, karın duvarı delinerek izlenmesidir. Bu işlem yapılırken kullanılan alet veya aletlere laparoskop denir.

- Histeroskopi ; Rahim ağzı(servikal kanal) ve içerisinin, vaginal yoldan rahim içerisine alet yerleştirilerek izlenmesidir. Bu işlem yapılırken kullanılan alet veya aletlere histeroskop denir.

Tanısal amaçlı Laparoskopi ;

    Kısırlık nedenlerinin araştırılması, Anormal vaginal kanama nedenlerinin araştırılmasıDoğumsal anormalliklerin tanısı nedeniyle yapılır.

Histeroskopi ise;

    Kısırlık nedenlerinin araştırılması, Anormal vaginal kanama nedenlerinin araştırılması, Doğumsal anormalliklerin tanısı işleminde uygulanır.

Tedavi amaçlı Laparoskopi ;

    Tüplerin bağlanması veya açılması, Endometriozis tedavisi, Yumurtalık kistlerinin çıkarılması, Rahime giden sinirlerin kesilmesi, Miyomektomi(uygun koşullarda rahim dışına büyümüş miyomların çıkarılması)Kanser tedavisi ve idrar kaçırma ameliyatları, Kısırlık tedavisi (dışarıda döllenmiş yumurtaların tüplere yerleştirilmesi)Dış gebelik operasyonları ve doğumsal şekil bozukluklarının tedavisi, Rahmin çıkarılması ameliyatları ve kayıp rahim içi aracın çıkarılmasında uygulanır.

Histeroskopi ise;

    Miyomektomi, Rahim içi dokunun veya iyi huylu kitlelerin çıkarılması, Doğumsal şekil bozukluklarının operasyonu, Kayıp rahim içi aracın çıkarılması ve Bazı infertilite tedavilerinde uygulanır.

Jinekolojik Endoskopi kadın sağlığı adına atılan önemli adımlardan bir tanesi. Sempozyumda görüştüğüm değerli büyüklerim de bayanlarımızın jinekolojik kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiği üzerinde ısrarla duruyorlar. Her zaman derim ya usanmadan “ Erken teşhis hayat kurtarır!” Evet haklı olduğumu, sağlığın asla ertelenecek kadar ucuz olmadığını biliyorsunuz. Yaşamda önceliğiniz hep sağlığınızdan yana olsun…

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..