Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '17

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Jinekomasti Neden Kaynaklanır ?

Jinekomasti Neden Kaynaklanır ?
 

Jinekomasti Neden Kaynaklanır?


Jinekomasti yani meme büyümesi erkeklerde görülen bir durumdur. Sanıldığı üzere sadece fazla kilolar bu duruma sebep olmaz. Jinekomastiye sebep olan birçok etken bulunmaktadır. Kullanılan alkol, antidepresan ilaçlar veya kas gelişimi için kullanılan takviye ilaçların uzun süre kullanılması da jinekomastiyi tetiklemektedir. Aşırı kilo alma da memede yağ birikimi-esine sebep oluğundan meme büyümesi yapmaktadır. Toplumda %65 gibi bir oranda sebebi tam bilinmeyen jinekomastiye sahip hastalar bulunmaktadır. Bu da az da olsa tehlike içeren bir durumdur. Jinekomastinin sebebinin araştırılması en önce araştırılması gereken bir durumdur. Çünkü başka bir hastalığa sebep olduğu takdirde sadece jinekomastinin tedavisi yeterli olmayabilmektedir. İlk olarak jinekomastiye sebep olan hastalık veya jinekomasti dışında başka hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Jinekomastiye hastalıkların neden olduğu bilindiği için birçok sağlık taraması gerekmektedir. Hormon bozukluğu, östrojen artışı, testesteron azlığı, testis tümörleri, tiroid bezi hastalıkları (hipertiroid, guatr), bazı kanser türleri özellikle karaciğer ve böbrek ile ilgili kanser türleri ve kullanılan vücut geliştirme ilaçları gibi sendrom ve ilaçlar jinekomastiye yol açan temel sebeplerdendir.

Jinekomasti farklı şekillerde görülmektedir.
Birincisi; kadın memesine benzeyen fakat süt üretmeyen meme bezleri bulunan meme tipidir. Meme bezlerinde artış görülen bir meme tipidir. İkincisi ise yağlı jinekomasti adı verilen bir durumdur. Bu tip jinekomastide meme bezlerinde artış görünmez ve sadece meme bölgesi yağlanmasında artış olur. Aşırı kilo alma ve alkol kullanımı sonucu oluşan bir jinekomasti tipidir. Son durum da karışık jinekomasti olarak bilinmektedir. Bu tipte ise her iki durumun birlikte göründüğü jinekomasti türüdür.

Jinekomasti tedavisi için ortalama 18-25 yaş grubundaki hastalar jinekomasti ameliyatına başvurmaktadır.
Jinekomasti ilk olarak ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır ve 18 yaşına kadar iyileşme göstermez ise ameliyata başvurmaktadır. Ergenlik dönemi sonunda hormonların düzene girmesi ile erkeklerin %30 unda jinekomastinin kendiliğinden iyileşmesi görülmektedir. Hormonların düzene girmesinden sonra iyileşen veya gerileyen jinekomasti herhangi bir cerrahi işleme gerek kalmadan tamamıyla ortadan kalkabilmektedir. Erkekte meme büyümesi kendiliğinden gerileme ve iyileşme gerçekleşmiyor ise tek çözüm ameliyattır. Herhangi spor faaliyetleri, sıkılaşma çabaları bir çözüm yöntemi olmamakla birlikte ameliyat olmadan ve kendiliğinden iyileşme olmadığı sürece jinekomastinin iyileşmesi mümkün değildir.

 

http://www.drerdemguven.com/jinekomasti

 
Toplam blog
: 26
: 167
Kayıt tarihi
: 06.10.17
 
 

Plastik, Rekonstrüktif, Plastik ve El Cerrahisi Uzmanı, Mikrocerrahi Uzmanı ..