Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '21

 
Kategori
Yolculuk
 

JODHPUR GEZİLECEK YERLER

Yazan: Tugba Cosgun
 
 
Dünyada var olan tüm çingenelerin anavatanının Hindistan'ın Rajasthan bölgesi olduğunu ve dünyaya buradan yayıldıklarını öğrendiğimden beri, bu kültüre bakış açım bir anda değişmişti..
 
 
 
19.01.20, Jodhpur, Rajasthan, Hindistan
 
 
 
Mavi şehir olarak anılan Jodhpur, Rajasthan bölgesinin ikinci büyük şehri. Şehrin merkezinde bulunan Sardar Market’e yakın bir yerdeki Bob Hostel’de, geceliği 179 Rupee (1Rp=12 TL) ödeyerek 2 kişilik küçük bir odada kaldık.
 
 
 
 
 
Bir Anahtarcı Dükkanı..
 
 
 
Sardar Market – Old City
 
 
 
Old City olarak anılan bu bölgeye alışveriş için diğer tüm şehirlerden geliyorlar. Aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz. Ben hayalim olan Saree’yi buradan almaya karar verdim ve daha sonrasında onu 3 parça olan Lehenga ile değiştirdim. Birbirine uyumlu renk ve desenlerde kumaşları aldıktan sonra, Hintli bir arkadaşımın aile terzisi vasıtasıyla bedenime göre ve istediğim şekilde Lehenga dikilmişti. Hindistan'da özellikle tapınakları ziyaret etmek istediğimde yerel kıyafet ile dolaştığımda, aslında onlardan biri gibi olma hissi kaplıyordu bedenimi..
 
 
 
 
 
Mehrangarh Kalesinden bir manzara..
 
 
 
Birbirinden farklı dükkanların yanı sıra sokakta el arabasında satılan bilezik, kıyafet, meyve, çerez, terlik, plastik mutfak gereçleri, battaniye gibi ev ürünlerini ve envai çeşit eşyayı burada bir arada bulabilirsiniz.
 
 
 
 
 
Old City'deki dükkanlar
 
 
 
Saree Satıcıları
 
 
 
Jodhpur’da bulunan Mehrangarh (Raju) kalesi, Hindistan’ın en büyük kalelerinden biri. Rao Jodha tarafından 1459 yılında inşa edilen kale, şehrin 400 metre yukarısında ve kalın duvarlar ile çevrili. Şehrin merkezinden yürüyerek oraya çıkılabiliyor, girişte herhangi bir ücret ödenmiyor. Eğer müzeye girmek isterseniz 600 Rupee, asansör kullanmak için de 50 Rupee ödemelisiniz. Kalenin her bir köşesinde harika mimari eserlere rastlıyorsunuz.
 
 
 
 
 
Mehrangarh Kalesi’nin şehirden görünüşü
 
 
 
Kaleden bakıldığında masmavi duvarlarla süslenmiş şehri görebiliyorsunuz. Eski zamanlarda Brahmanlar kendilerini belli etmek için evlerini maviye boyamaya başlamış, daha sonraları ise bu giderek yaygınlaşmış.
 
 
 
 
 
Mehrangarh Kalesi'nin İçeriden Görünüşü
 
 
 
Mehrangarh Kalesi Mimarisi
 
 
 
Kalenin içinde hediyelik eşyalara ve müzik çalan insanlara rastlamak mümkün.. Kalenin ucunda bir tapınak vardı ve ziyarete her gelen kişi orada bulunan çanı çalıp, ibadetine başlıyordu. Hindu dinini izlemek bile başlı başına bir serüven; çünkü her an değişik karelerle karşılaşabiliyorsunuz..
 
 
 
 
 
Alışveriş sonrası kısa bir Lassi molası..
 
 
 
Sokakta dilenen Rajasthan çingenelerini görmek bir süre sonra sıradanlaşıyor, fakat halihazırda devam eden kast sistemi yüzünden ticaretle uğraşan dükkan sahipleri, dilenen insanları dükkanlarına çok fazla yaklaştırmıyorlar. Fakat buna rağmen her kadının kucağında minik bir bebek, her adamın yanında yalın ayak dolaşan çocuklar görüyorsunuz. Yani hallerinden gayet memnun bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar.
 
 
 
 
 
Düğüne giden genç kızlar
 
 
 
Yediğimiz yemekler çok değişik, hatta sadece kuzeyde ve Rajasthan bölgesinde bulabileceginiz yemekler bile farklılaşıyor. Fakat onun dışında aklınıza gelebilecek bir çok konuda kültürel olarak neredeyse aynıyız: Aile bağları, büyüklerine olan saygıları, ev ve ailedeki yaşama biçimleri..
 
 
 
 
 
Jodhpur sokaklarından bir kare
 
 
 
Arkada çalan hint müzikleri eşliğinde sokağı izlemek, akıp giden hayata şahit olmak gerçekten bambaşka bir haz veriyor insana.. Sanki 2020 yılında değil de bazen 1840’larda, bazen 1950’lerde yolculuk ediyor hissisine kapılıyorsunuz. İnsanların; çevredeki kirliliğe rağmen burada henüz çok fazla kirlenmediğini görmek beni daha da mutlu ediyor. Sanki onca pisliğe inat temiz kalpleriyle, gülen yüzleriyle birşeyleri ispatlamaya çalışıyorlar. Batılılaşmaya elbette başlamışlar ama değişip kişiliklerini kaybetmeleri en az 200 yıl alır.
 
 
 
 
 
Alışveriş yapan kadınlar
 
 
 
Şehirde Jaswant Thada, Stepwells, Umaid Bhawan Palace gibi harika yapılar da mevcut. Tarihlerine ellerinden geldikçe sahip çıkmaları şaşırtıcı derecede önem kazanıyor. Umaid Bhawan Sarayı, günümüzde dünyanın en pahalı konaklanan oteli olarak anılıyor. Ayrıca kraliyet ailesi hala orada yaşamaya devam ediyor.
 
 
 
 
 
Jaswant Thada
 
 
 
Her şehirde yaşayan kraliyet ailesi, siyasete karışmayıp hala eski geleneklerine göre yaşamaya devam ediyor ve gerçekten o ailelere saygı çok büyük. Sarayda ailenin birbirinden essiz araba koleksiyonunu ve kullandıkları eşyaları sergiledikleri bir müze de mevcut.
 
 
 
 
 
Jaswant Thada
 
 
 
Yabancıların yaşamayı en çok tercih ettikleri şehir olmasında sanırım yerel halkın payı da çok büyük. Hindistan’da Altın Üçgen olarak anılan 3 şehir dışında (Delhi - Jaipur - Agra) görülmesi gereken en güzel yerlerden biri olarak bendeki yerini aldı.
 
 
 
IMG_2593.JPG görüntüleniyor
 
Jodhpur Sokakları
 
 
 
Sokak aralarında dolanırken her an bambaşka bir kare ile karşılaşmamak elde değil. İnanışlara, kültürlere saygım sonsuz ama bazen gerçekten bir agaç kovuğundaki turuncu suratlı bir şekile veya çay içmek için toplandıkları meydanda yanlarında bulunan tanrılarına şaşkınlık içinde bakmadan edemiyorum.
 
 
 
IMG_2588.JPG görüntüleniyor
 
Her şeyin bir Tanrı’sı olmalı
 
 
 
Kaldığımız yerlerde bir çok yerel insan ve dünyanın her yerinden gezginler ile tanışıyoruz. Önyargılardan uzakta, Hindistan’ı yaşamak gerçekten çok güzel duyguları besliyor. Hindistan’daki 4. şehrimden selamlar..
 
Toplam blog
: 13
: 99
Kayıt tarihi
: 24.03.21
 
 

Fizikçi olarak başladığım hayatıma, sırt çantası ile dünyanın öbür ucunda minimal olarak kurduğum..