Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '21

 
Kategori
Siyaset
 

JOE BIDEN VE TÜRKİYE

 JOE BİDEN VE TÜRKİYE

 

 

78 yaşında ABD’nin en yaşlı başkanı olan ve 20 Kasım 1942 tarihinde doğan Joe Biden’ın küçüklüğü ailesinin yaşadığı finansal problemler yüzünden anneannesi ve dedesinin yanında geçti. 10 yaşından sonra babasının ikinci el araba satıcılığına başlaması ile Delaware Eyaleti’nin en küçük şehri Wilmington’a yerleştiler.

Wilmington şehri 19.yüzyıldan beri yunanların göç ettiği ve kalabalıklaşınca da 1934 yılında Rum Ortodoks Kilisesi açtıkları bir yerdir. 1974 Kıbıs Barış Harekatı sonrasında Yunan seçmenler tarafından adeta devşirilip, helenleştirilen Joe Biden kendisi için ‘’ ...yakın arkadaşlarım bana Joe Bidenapolis derler’’ demiştir.

Vasat bir öğrencilik hayatı olmasına rağmen 1965 yılında Delaware Üniversitesi’nden tarih ve politika bilimi alanlarında çift anadal ile mezun oldu. Ancak okumaya devam dedi ve aynı yıl Syracuse Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’ne girdi. 1968 yılında da mezun oldu ve avukatlığa başladı.

Politika ile ilk ilgilendiği zamanlarda kendini cumhuriyetçilere yakın hissetsede Başkan Nixon’ı sevmediği için önce bağımsız olmayı düşündü ama sonra demokratlara yakınlaştı.

1966 yılında tanıştığı eşiyle kısa bir süre sonra evlendi ve 3 çocukları oldu. 1972 yılında girdiği seçimlerde ABD tarihinin en genç 6. senatörü olarak Delaware Senatörü oldu.  Ancak tam yemin edeceği gün eşi ve çocukları trafik kazası geçirdi. Eşi ve 1 yaşındaki kızı öldü. Bir oğlunun bacağı diğer oğlunun kafatası kırıldı ama kurtuldular. Öyleki yeminini hastanede etmek zorunda kaldı. Kazadan kurtulan oğullarından birisini 2015 yılında beyin kanserinden kaybetti.

Her gün Wasgington’dan Delaware’ye 1.5 saat küçük oğullarına bakmak için hastaneye gidip geliyordu. Onlara bakmak için istifa etmek istedi ama partisinin senato lideri onu vazgeçirdi. Çok öfkeliydi ve Tanrı’nın kendisine korkunç bir oyun oynadığını düşünüyordu.

1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Yunan seçmenlerinin etkisiyle Türk düşmanı haline gelen, silah ambargosunu destekleyen 38 yaşındaki genç senatör Joe Biden 12 eylül 1980 darbesinden 5 ay önce Ankara’ya gelerek Başbakan Demirel, Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile görüşmüştür. Sonra belkide müjdeyi vermek için Atina’ya gitmiştir. Konu, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra NATO’dan çıkan Yunanistan’ın yeniden NATO’ya dönebilmesi için Türkiye’nin vetosunu kaldırmasıydı. Demirel ve Ecevit buna karşı çıkıp belli koşulları olduğunu savunsalar da Genelkurmay Başkanı Kenan Evren darbeyi yaptıktan sonra hemen ilk iş tek adam olarak kimseye danışmadan ABD’nin emriyle Türkiye’nin vetosunu kaldırmış ve Yunanistan’ın NATO’ya girişini sağlamıştı. 

Joe Bidenapolis döneminde Türkiye’nin yaşayacağı sıkıntılara gelirsek;

  • Ekonomik Sıkıntılar ve Kıbrıs/Doğu Akdeniz Gerginliği/Mavi Vatan

 

1999 yılında Dönemin Başbakanı Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem kredi bulmak için Washington’a geldiklerinde Joe Biden kendilerine terbiye sınırlarını aşarak ‘’ Kredi aradığınızı biliyorum. Kıbrıs sorununu çözüp, istenenleri yapın bizde size yardımcı oluruz. Yoksa bizim size ihtiyacımız yok ama sizin var.’’ diyerek adeta tehdit etmiştir.

Dolayısıyla Türkiye’nin yumuşak karnı olan ekonomik kırılganlığı iyi bilen Biden bunu koz olarak kullanacak, ekonomisi çöken Türkiye’nin Kıbrıs/Doğu Akdeniz/Mavi Vatan ve Libya’da tavizler vermeye yanaşacağını düşünmektedir.

ABD’nin diğer bir hedefi de körfez ülkeleri ile Katar’ı barıştırdıktan sonra her yöntemi deneyerek Katar’ı Türkiye’den uzaklaştırmak olabilir. Katar varlık fonu Türkiye’den başta finans ve medya (Digiturk/Bein Sports) olarak çıkmaya karar verirse bunun sarsıntıları şiddetli olacaktır.

 

  • Suriye’nin Doğusunda Kürt Devleti Kurulması

 

Joe Biden’ın Savunma Bakanı General Lloyd J.Austin PKK/YPG’yi stratejik müttefik olarak yaratan kişidir.

Joe Biden’ın ABD ve PKK/YPG ittifakının baş aktörü olan Brett McGurk’ü de ABD’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü yapması çok kritiktir.

Joe Biden’ın CIA’in başına getirdiği William J.Burns bir konuşmasında bizimle birlikte DAEŞ’e karşı savaşmış Kürt kardeşlerimizi Türkiye’ye karşı yalnız bırakamayız demiştir.

Son olarak Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Başdanışmanı olan Jake Sullivan bir konuşmasında ABD’nin YPG’ye verdiği desteği Türkiye’nin kabul etmesi gerektiğini söylemiştir.

 

  • Bunlar Olurken Rusya’nın Azerbaycan ve Suriye’de Çizgiyi Aşması

 

Kendisine gururla Joe Bidenapolis diyen ABD Başkanı’nın Suriye, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Mavi Vatan ve Libya konularında Türkiye’yi geri adım atmaya zorlamasıyla doğru zamanı bekleyen Rusya’nın Azerbaycan ve Suriye’de saldırıya geçmesi sürpriz olmayacaktır.

Karabağ Savaşı’nda Rusya'nın ilk başta müdahale etmeyerek Ermenistan’ın dizleri üzerine çökmesini bekledikten sonra araya girdiğini ve Ermenistan’ı yeniden kontrol altına aldığını herkes biliyor. Şu anda Paşinyan adeta Çeçenistan’daki Kadirov gibi iktidarını korumak için Rusların adamı olmuş durumdadır.

Ruslar Türkiye’yi zor durumda bırakana kadar işe karışmayacak olan ABD ve müttefikleri en zor anında Türkiye’nin yardımına gelmiş gibi sempati toplamak amacıyla araya girecektir. Tabi bunun karşılığında Türkiye’den kim bilir hangi tavizleri isteyecekler?

2020 yılında pandemi, deprem, ekonomik sıkıntılar, sel felaketleri ve tsunami gören Türkiye için 2021 yılı dış politika sebebiyle daha hareketli geçebilir. Allah yardımcımız olsun.

Sevgi ve saygılarımla,

 

Mehmet Ulusal Sağ

 

 
Toplam blog
: 27
: 2404
Kayıt tarihi
: 05.10.16
 
 

1971 Ankara doğumludur. 1997 yılında özel bir bankanın açmış olduğu teftiş kurulu sınavlarında başa..