Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '14

 
Kategori
Müzik
 

Joe Cocker ve unchain my heart unutulmayacak

Joe Cocker ve unchain my heart unutulmayacak
 

Joe Cocker'ın tarzı 'beyaz gövdede 'Siyah Ruh!' deyişini kanıtlayacak türdendi.


Joe Cocker da gitti işte gidilecek son yere. Süper star değildi belki, ama çok iyiydi, çok sahiciydi; adeta damardan söylüyordu! 'Beyaz gövdede siyah bir Ruh!' deyişini ispatlarcasına kullandığı o çok özel gırtlağı; ateşe doğru koşan pervanelerin adanmışlığını ve diğerkâmlığını andıran o tarzıyla Cocker, müthiş güzel blues ve rock söyledi tam 58 yıl boyunca. Bir de emekçi, ezik, proleter, gariban bir yanı vardı. Ki, işte o yanıyla yakalamıştı ilkin beni.

İnsanın ruhunu kuşatan, benliğini avucuna alan şarkılarıyla Joe Cocker; kâh yaşama sevinci, kâh hüzün ve depresyon nedeniniz olabilir. Öylesine zengindir onun diskografisinin size vaat ettiği duygu durumları. Zerre İngilizce bilmeden dinlediğim çağlarımda bile sımsıkı yakalaması beni, bundan olsa gerektir. Müzik bu demek değil midir zaten: bütün lisanları aşan bir lisan, diller ötesi bir dil, göksel bir tını, evrensel bir nefes ve sana insan olduğunu hissettiren 'O' ses.

Hayatı boyunca Ray Charles hayranı olarak kaldı. Ustası sağlamdı, ona olan saygısı ve bağlılığı ise harbi ve hasbi. Kapitalist sistem, show alemi, özellikle de yamyam yapımcılar istismar ettiler, üzdüler, iteleyip durdular onu. Güldüğü anları, işte bu yüzden, az olsa gerek. En mutlu anı, kim bilir, belki de işte bu Ray Charles'la birlikte olduğu sıralardı:

 

 

En sevilen ve adeta ismiyle özdeşlenen parçası 1987'de yorumladığı 'unchain my heart'tı. 'Mürşid'i bildiği Ray Charles'a aitti eser. Şarkının, yaratıcısı tarafından yapılan otantik yorumu kulak verelim önce:

http://www.youtube.com/watch?v=9E0FlhJnhl0

 Bu da Joe Cocker'ın 'unchain my heart' yorumu:

http://www.youtube.com/watch?v=vxPn-9xPDfg&list=RDvxPn-9xPDfg#t=0

 Geyik çevirmek gibi algılansa da durum özetle şudur:

Blues ve Rock bir kez daha öksüz; hadise işte budur!

 

 


kaynaklar:


http://www.cocker.com/de-en/home


 


http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Cocker

 

 

 
Toplam blog
: 297
: 1623
Kayıt tarihi
: 29.08.11
 
 

1958 Fatih / İstanbul doğumlu. Etiler Lisesi ve İTÜ Maden Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümü me..