Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Jogging ve hahaha hihihi ho ho...

Jogging ve hahaha hihihi ho ho...
 

Icinden geldigi gibi gül... ama gül! Estetik görünüm önemli degil...


Bu aralar blogda birazcik canim sıkıldı Gülme ihtiyaci hissediyorum...

Birlikte gülelim mi? Ama ben gülünecek bir sey yazmayacagim. Sadece gülme tarifi verecegim. He?! yok, yok dogru anladiniz yani yemek tarifi degil, belki gülümsetme tarifi demek daha dogrumu olur bilmiyorum ona siz karar verin nasil anladiginiza bagli tabi.


Gülemezseniz, 20 dakika jogging/tempolu kosuyu göze alacaksiniz caresi yok! Öyle bilgisayarin önünde saatlerce pineklemek yok...

Bu yaziyi bitirdikten sonra bu önerdigimi bende yapacagim.


Simdi birakin, bir an unutun sorunlari, sorun-olmus lari, sorun olacak lari... Cözmek icin dinlenik, dinamik beyin lazim. Bu konuda Mine'yi okumak isterseniz:

önce koltugunuza yaslanin -gerinin- gerilin. Dedigim gibi! önce beni okuyun...sizin icin okadar emek verdim göz nuru döktüm-kafa patlattim :) Simdiden hosgörünüz icin tesekkür ederim.
Okumaniz bittikten sonra elestirinizi de yapin lütfen...

Yaza, yaza bunumu buldun- ilahi Mine! falan derseniz... deseniz de, ben ce harika bir konu...:)

Ondan sonra,

onbir geliyor, sey ! pardon :) yani:

oturdugunuz koltuktan uyusuk uyusuk degil enerjik- dinamik bir hareketle firlayin diyecektim...

Oturmaktan uyusmus beden kaslarinizi, yorgun beyninizi dinlendirmek, kandolasiminizin hizlanmasi icin bes dakika acik pencere önünde beden egzersizi yapmalısınız...

Ok?

Sonra tipis tipis ve itiraz etmeden dusun altina kosun.

Önce sicak -sonra soguk dus alip cikin. Tüm sikintilariniz soguk su gibi sogur. Kendinize geldiniz -degil mi? "...hemde nasil ! " bilmek icin müneccim olmaya gerek yok mus ... :)

Düsünün simdi: ya mero ya hero demek zorundasiniz!

Yani:
ya kosu icin esofmanlari giyip disariya firlayacaksiniz ya -da: Aynanin karsina gecip gözlerinize, mimiklerinize bakisiniza gülüp gülümseyeceksiniz...komik mi geldi teklifim? Hic de komik degil! bir deneyin kaybiniz olmaz...

Benden; kisa ve pratik yoldan yollayabildigim kivilcimlar bu kadar...:)


Simdi bilimsel ciddi konuya gecelim...

Gülmek 20 dakika jogging/tempolu kosu kadar yararliymis. Gülmek yüz ve beden kaslarini gevsetiyor, vücudun mutluluk hormonu salgilamasina yani mutlu olmaniza neden oluyormus. Cocuklar gibi sen olabilmek varmis...Cocuklar duygularini gizleyemiyorlar. Onlar her yerde saf ve masum piril piril olduklari icin sanslilar.

Gül ne olur... gülümse...! teneffüs ettigin oksijeni derin icine cekerken sükürler olsun de!...


Gülmeyi unutur olduk. Carsida pazarda gördügümüz insanlarin cogu kendi dünyasinda etraftan bi haber ilerliyorken, kimileriyle göz göze geliyorsunuz nazik ve kibar; ya da donuk bakislariyla; ya da göz kaciriyorlar...

Bir magazaya girip cikarken, yol verirken, merdivenden inip cikarken, markette kasada beklerken hafif bir sikisma olunca sana istemeden hafifce dokunmussa gülümseyerek; nezaketen özür diler- kimisi robot gibi don don bakarak özür diler; ama genelde her yerde saygili ve nazik tavirlar hakimdir.

**


52 yasindaki Nijeryali Ikechukwu Simeon Omenka'nin gerceklestirecegi 58. haftalik, ve 25 Nisan'da 4-bin katilimcinin beklendigi psikolojik seminerin konusu" gülmek ve aglamak" Almanya'nin Lindau kentinde yapilacak. Israil'den, ABD' den ve Avrupa'dan doktorlar, psikologlar ve terapistler iki haftalik bir ihtisas seminerine katilmak icin gelmisler. Bu tür seminerlere her gecen yil ilginin arttigi gözlemlenmis.


Bu ülkede insanlar dün daha güler yüzlüydüler. Yasam standartlari refah arttikca degistiler, duygularini göster-meden robot kimligi icinde yasamaktalar. Bireysellestiler. Bundan kendileri de memnun degiller. Kimse kimseye duygularini gösterme cesareti ve geregi duymuyor izlenimi veriyor. Oysa biri bir digerinden bekliyor sicak bir gülen yüz görmeyi, bir iki laf etmeyi.



Bilimsel calisma sonuclarina göre: cocuklar 400, yetiskinler günde 15-kez gülebiliyor. Cocuklar tertemiz saf duygularini capcanli yasiyor ve yasatabildikleri icin mutlular.

Bedenimiz gercek ve sahte gülmeyi ayirt edemiyor ama sahte gülümsemeyi ayirt edebiliyor.

Bir cok satis elamani meslegi icabi zoraki gülümsemek zorunda kaldigi icin psikolojik saglik sorunlari yasiyormus. (Bence gülmeyip somurtkan olsa sagligi dahada bozulacak. Düsünce yapisini degistirip pembe gözlükle bakmasini ögrense, evdeki sorunlarini evde birakip kendini isine verebilip, basarili olmayı ve basarinin keyfini yasasa...


Sectiginiz bir esyayi alip kasaya gittiginizde nezaketen meslegi icabi zar zor da olsa sizin yüzünüze bakip gülümseyerek merhaba der, paranizin üstünü verdikten sonra yine gülümseyerek; kimi daha icten ve nazikce ugurlar. Kimisinin kafasi önündedir. Demis olmak icin merhaba der.

Eger okadarcik bu gülümsemeleri görmesek onların insan degil robot olduguna inanacagiz. Özelikle süper marketlerde calisan elamanlarin isler cok stresli kolay degil...

Ne ve nerede ve kime olursa olsun saygili, kibar tutum ve davranislar yitirilmedi, bilakis dahada artti. Kapitalizm, tüketim caginin önemli kurallarindan biridir müsteriyi kacirmamak icin gülümsemek, saygili olmak gerekiyor.

Kücük magazalarda durum farkli. Satici asirici güleryüz ve ciddi tavirlar sergilemediginde ve istenmedigi halde gereksiz fazla bilgiler veriyorsa bu kez de hokuspokus yapip istemedigim esyayi almam icin zorluyormus, kuskusu beliriyor. Eger malin kalitesi hakkinda daha önceden yeterli bilginiz yoksa, güvensizlik dahada artiyor. Kimilerininde hosuna gidiyor bu tarz ama genelde az.

**

Bir Hintli Doktorun tespitlerine göre: 2-dakika gülmek beden ve zihin icin 20-dakika jogging/ tempolu yavas kosu kadar yararliymis. Yani kosmaca yapamadigimizda bol bol gülmeliymisiz.

Parasal maliyeti yok. Her an yanimizda istedigimiz anda bir göz kirpmak kadar yakin ve cabuk...

Kaynak icimizde olunca bedava deyip gelisi güzel gülme krizlerine girdigimizi görenler Bakirköy yolcusu falan diye mi akillarindan gecirir mi bilinmez:)




100 erkek ve kadinin katildigi gülme terapilerinde "hahaha, hohoho, hihihi" komutlariyla gülmeleri istenince orada bulunan karsit düsünceli insanlarin tuhafina gitmis, süpheli tepki gösterenler olmus. Bu gülemeyenler gülenleri izlerken bir süre sonra sahte gülmeler gercek gülmelere dönüsünce, gülme krizlerinin sonu gelmemis.

Hatta, seminerden sonra daha kolay daha rahat güler olmuslar. Ne hallere düstü insanlik. Gülmek icin terapiler aliyoruz. Gülünecek halimize bile gülemiyoruz.



Gülmek ve aglamak duygulanimla olusan bir olgu. Gülmek her zaman sevinc ifadesi degildir. Korku, öfke, keder, asagilanmak gibi nedenler gülmemiz icin yeterli olabiliyor.

Bir denermisiniz lütfen:

Bu yazimi okurken dudak uclarinizi gülümseyerek kulaklariniza dogru cekin. Bir önceki normal yada somurtkan durusunuzla karsilastirin... Gülümser gibi yaptiginizda, dudak gerilmesiyle beyninize ve bedeninizde bir kipirdama hissedip gözlerinizin güldügünü fark edeceksiniz. Dogru mu?

Bir an,
insanin dünyasi, bakislari, duygulari degisiyor. Su an okuduklarinizi bile farkli algilamaniz mümkün. Itiraf edin!...susmayin... :) Bana degil tabi ki, kendinize...

Dogdugu günden itibaran alti aylik bir bebek 30-bin kez gülerek annesini sevindiriyor mutlu ediyormus. Dileyelim ve gayret edelim ki, o gülmeler cocuklarimizin yüzünde daim olsun.


Salonda bulunan bin-ziyareticiden bircogu birbirlerininin mimik ifadelerini analiz ederken seminer oldukca neseli coskulu gecmis.


Yüksek sesle gülen bir kadinin gülüsünü her erkek farkli algilamis. Kimilerine göre, erotik, melodik, kimilerine göre dört nala kosan histerik bir at gibi...

Saglikli gülmeler, yüzünüzde gülücükler daim olsun!...


Saygilar, sevgiler

Mine

01. 07 . 2008



Not: Tarihlerden anlasildigi üzere bu yazimi aylar önce yazmaya baslamistim tamamlamak bugün nasip oldu.. Bunun gibi yarim biraktigim yazilarim, notlarim var... Icerik olarak aktüalitetesini yitirmedigi icin sizlerle paylasmak istedim. Iyi etmis miyim? :))

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..