Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '08

 
Kategori
Siyaset
 

John McCain'in başkanlık düşü

John McCain'in başkanlık düşü
 

Amerikan başkanlık seçimlerine hızla yaklaşılan bu süreçte Demokrat eğilimi kimin temsil edeceği konusu henüz netlik kazanmadı. Barak Obama ile Hillary Rodham Clinton arasındaki rekabet gittikçe kızışıyor. Adayların kendi seçmen kitlelerine yönelik yaptıkları söylem, konuya tamamen yabancı olan benim gibi okurların dikkatini çekecek bir üsluba sahip. Bu söylem; samimiyet ve gücünü arkasına aldığı kitlenin inandığı değerleri hangi derinlikte benimsendiği ve hangi kararlılıkla bunların uygulamaya sokulabileceğiyle sınırlı. Politize olmadan politika üretebilecek karizmatik, vizyon sahibi ve temsil yeteneği yüksek lider ve kadrolar zorlu bir süreçte yönetime ait sorumluluğu taşımaya muktedir olduklarını kendi seçmenlerine ispatlamak zorundalar.

Barak Obama, şu an için pek çok açıdan Hillary karşısında avantajlı görünüyor. Aleyhinde yürütülen kampanyalara rağmen Amerika’daki dengelerin kendisine verdiği desteği bir süre daha sürdüreceklerini düşünüyorum. Çünkü Obama, Hillary karşısında güçlü bir rakip olsa bile John Mc Cain için aynı şeyi söyleyemeyiz. John Mc Cain, baba Bush ile başlayan ve oğul Bush döneminde zirvesine ulaşan kısaca Şahinler olarak tanımladığımız politik anlayışın desteklediği bir isim. İmajı dünya kamuoyu nezdinde yıpranan, adı nerede ise kan ve gözyaşı ile özdeşleşen bir isimden sonra McCain, şahinlerin şu anda izlemekte olduğu savaş ve gerilim eksenli politik çizgiden uzaklaşıp diplomasiye dayalı açılımlarını sürdürecek ve dünya siyasetiyle uzlaşmalarını sağlayacak önemli bir figüran olmalı. Kısacası, üzerinde beklentilerin önemli ölçüde yoğunlaştığı ve bir senaryonun henüz oynanmayan bölümünü oynamaya hazırlanan bir aday konumunda McCain. Başkanlığa uzanan yolda kendisi için risk oluşturabilecek hiçbir faktörün göz ardı edilemeyeceği bir isim.

Barak Obama işte bu nedenle hali hazırda iktidarda olan Şahinler’ce desteklenen bir rakip. Etnik kökeni ve kültürel kimliği tüm yeteneklerine rağmen John Mc Cain karşısında başarı şansını zora sokuyor.

Kendisine uygulanan tüm engellemelere rağmen Hillary, eğer başkan adayı olarak çıkabilirse yarıştan, işte o zaman Şahinler oturup bir kez daha düşünmek zorunda kalacaklar. His ile tahmin yapılamaz elbette ama nedense ben Hillary Clinton’un önümüzdeki dönem Amerikan Başkan’ı olacağını düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..